Simptomat trachoma, patogjeneza, metodat e parandalimit dhe trajtimit trakomën
Trakoma - një sëmundje ngjitëse sy bëhet kronike, agjenti i cili është një nga përfaqësuesit e chlamydial trachomatis Chlamydia parazit. Pasi në sy, të shumohet parazit në qelizat epiteliale të kornea dhe konjuktiva, e cila është arsyeja pse sëmundja është quajtur shpesh konjuktivit chlamydial.

Epidemiologji

Sëmundja mund të jetë i natyrës epidemisë në qoftë se zhvillimi i saj është pereduyazyka caktuara:
standardit të ulët jetësor;
Dështimi në përputhje me normat sanitare dhe higjienike.
Parazit Transferimi është e mundur me anë të veshjeve, higjienën personale, pacientët me dorë formë aktive të sëmundjes. Sigurisht tani më të zakonshme atipike të sëmundjes, e cila formon trachoma veshur pak, pse ajo është më e rrezikshme, sepse ajo është shumë ngjitëse. Është e mundur që një rol të madh në kryerjen e baktereve luajnë mizat. Sëmundja kryesisht të përhapura në tropik dhe subtropics, dhe edhe pse në infeksionit u eliminua, me të udhëtimit të jenë të kujdesshëm.


Mekanizmi i sëmundjes
Chlamydia trachomatis është në gjendje të riprodhohen vetem ne trupin e njeriut. Getting në epitelit të konjuktiva dhe kornea, bakter depërton thellë në qelinë e tij dhe fillon të shumëfishohen me shpejtësi, me si pasardhësit virus hedh jashtë. Humbjen në shumicën e rasteve, me dy kalime, shumë rrallë të mprehtë, zhvillohet shpejt.

Simptomet kryesore

Periudha e inkubacionit zgjat 8-16 ditë. Pranuar të japë disa faza të sëmundjes.
Nuk është infiltrimi i konjuktiva, duke shkaktuar follicles duket, me të shënuar:

skuqje;
ënjtje të vogla nga qepallat;
acarim;
shkarkesë lëng nga sytë dhe lot kur theksuar simptomë e të ashtuquajturit "rërë në sy."
Follicles bien, dhe konjuktiva formojnë plagët e vogla. Kjo fazë trakomën karakterizohet nga:
shqiptuar inflamacion;
shumë zgjedhje, formuar follicles dhënien e informacioneve shpjeguese.
Pacientët trachoma në fazën e dytë është më e kontahyoznыmy dhe rreziku i kontraktimit të një shumë të madhe.
Simptomat kryesore janë dimly, ka një inflamacion të lehtë, dhëmbëza i konjuktiva shpërndarë në masë të madhe mbizotëron mbi follicles të arsimit.

Faza përfundimtare, e cila përfundimisht zarubtsovuyetsya konjuktivën. Konjuktiva me të shumta plagët bardha yjor.
Me trajtimin e parakohshme e trakomën ose mungesë të plotë të sëmundjes që mund të shkaktojë komplikime:
volvulus kurrë;
Shtrembërimi i kërc;
tryhiaz në të cilën eyelashes rritet në drejtim të syrit;
Ulçera purulent corneal mund të jetë për shkak tryhyaz si gabimisht rriten qerpikët të japë një efekt negativ në korne;
xerophthalmia në të cilën syri i thatë, duke çuar për të përfunduar verbëri.
Përveç fazat kryesore të sëmundjes gjithashtu prodhojnë fazat klinike:

trachoma dyshuar. Pajisur me kursin atipike, kur simptomat kryesore janë dimly ose jo shprehur në të gjitha;
pretrahomu (trachoma prefollykulyarnuyu) - në fakt, kjo është faza e parë e sëmundjes është faza e hershme 1, kur zbulohet një infiltrimit të lehtë të konjuktiva.

Diagnoza e sëmundjes


Masa kryesore diagnostike është pajisjet e inspektimit optike. Kur Sondazhet në masë dhe në simptome të ndryshme duke përdorur lupë binocular. Si është gjetur shpesh fshehur brenda trakomën, shpesh përdoret gjatë llambë çarë inspektimit me të cilat mbart qepallat mikroskopike analiza, kornea, konjuktivën, kornea dhe lente.

Në ekzaminimin për të konfirmuar diagnozën duke përdorur teste laboratorike. Konjuktiva scraping bëjnë dhe të shpenzojnë analizën e saj të plotë. Dyahnostykytrahomы metodë efektive është që të analizojnë të PCR (reaksion zinxhir polimeraza), e cila mund të zbulojë edhe një parazit të vetme qelizore. Kjo analizë është e rekomanduar trudnodyahnostyruemыh raste.

Trajtimi i trakomën

Në shenjë e parë e sëmundjes duhet të shkoni në një okulist si trajtimi filluar me vonesë trakomën mund të çojë në pasoja serioze, kështu që në praninë e situatave që mund të ndikojnë shfaqjes së sëmundjes duhet të shqyrtohen. Trajtimi kryhet nga disa metoda.

Ointments Qëllimi dhe zgjidhjet në sëmundje të butë.
Qëllimi i antibiotikëve në raste të rënda. Follicles shpesh conjunctiva shtrydhur (shprehje).
Në qoftë se ka një nevojë të tillë, bërë trajtimi kirurgjik i trakomën, shumica e tij është treguar për qepallat rënda deformim dhe perde corneal.
Në thelb sëmundja varet nga disa faktorë:
sistemi imunitar - me sëmundje ulur imunitetit është shumë e vështirë;
Sëmundjet e lidhura sy;
prania e alergjive;

ekzistenca e sëmundjeve të zakonshme.
Edhe me një sëmundje shumë të rëndë me antibiotikë dhe imunomodulatoreve mund të shërojë plotësisht sëmundjen dhe për të parandaluar komplikimet. Imuniteti për trakomën nuk prodhohet.

Parandalimi i sëmundjes

Masat masive parandaluese konsistojnë në mësimin e rregullave të higjienës, duke identifikuar pacientët, shtrimin në spital tyre. Pavarësisht nga fakti se në trakomën eliminuar, ajo mund të transmetohet në vendet tropikale, kështu që është e rëndësishme për të vëzhguar higjienës personale.