Atrial dridhje - format, trajtimi, diagnoza, simptomat


Atrial dridhje - është ngacmim asinkron dhe reduktimin e mëvonshme e seksioneve të veçanta dridhje, që rezultojnë nga aktiviteti i parregullt, çorganizuar elektrike të miokardit atrial, i shoqëruar nga shkelje të ritmit të tkurrjes.
Në varësi të kohëzgjatjes dhe llojit të arrhythmias kursit, dridhje atrial është e ndarë në disa forma: paroksizmal (vetë-leveling shoqëruar nga një simptoma të plotë brenda 48 orëve), këmbëngulës (nuk mund të rivendosur ritmin normal të zemrës, pa korrigjim drogës) dhe të përhershme (ilaçeve nuk shërueshme ).


Kjo gjendje patologjike është një lider në mesin e të gjitha formave të mundshme të arrhythmias nga norma zemrës sëmundshmërisë, të cilat në mënyrë progresive rritet me rritjen e moshës. Rreziku për rastet e disa forma të dridhje atrial bëjnë njerëzit e moshuar me e komplikuar nga historia kronike kardiovaskulare sëmundjeve të sëmundjes.

Shkaqet e dridhje atrial


Faktorët kryesorë që nxisin zhvillimin e dridhje atrial ashpërsia varion, përfshijnë: hipertension, plagosje ishemike miokardit, defekte të fituara valvulare të natyrës reumatike dhe nerevmatycheskoy dhe sëmundje tiroide me hyperthyroidism shoqërues.

Pavarësisht nga qasjet e konsiderueshme të progresit terapeutike për trajtimin e reumatizmi, edhe pse numri më i madh i episodeve të regjistruara e dridhje atrial me origjinë reumatike. Në një situatë ku pacienti ka një kombinim të defekteve të fituara natyrës reumatike mitrale dhe hipertensionit, rreziku i aritmive kardiake të llojit të dridhje atrial rritet disa herë.
Dëmtim kronik ishemike miokardi është i shoqëruar me dridhje atrial e zemrës vetëm në rast të shenjave të dështimit të zemrës, dhe në rast të sulmit ishemike infarkt miokardi akute, dridhje të përhershme atriale ndodh në 30% të rasteve.

Në fakt çdo sëmundje të zemrës shoqëruar me të rënda majtë përhapje atrial zgavër mund të konsiderohet një sëmundje sfond që provokon zhvillimin e shenjat e dridhje atrial. Për këtë arsye, sëmundja aortës valvulës rrallë është një kusht sfond për dridhje atrial.
Një kategori e veçantë e pacientëve janë persona me të meta të lindura atrial septal dhe anomali Ebstein-së. Bazuar në këtë fakt, pacientët kërkojnë dinamike monitorimin e të dhënave dhe kontrollin echocardiographic gjatë gjithë jetës.

Në kryerjen e një operacioni në strukturat e zemrës dhe arterieve koronare duhet të jenë të vetëdijshëm se të dhënat manipulimi shpesh provokojnë dalldi e dridhje atrial. Shfaqja e shenjave të aritmia në këtë situatë atje si në periudhën postoperative, dhe drejtpërdrejt gjatë manualet operacionale. Patogjeneza e atriale besuar me aktivitet në rritje të sistemit simpatik-veshkave, hipoksi akut të miokardit dhe dëmtimit të cipë e zemrës.
Duke эkstrakardyalnыm shkaqet e dridhje atrial përfshijnë alkoolizmi kronik dhe sëmundje tiroide me sindrom hypertyreoydnыm. Dukuri e parë e situatës atrial provokoi dehje akute ose cardiomyopathy alkoolike, si etanoli ka një efekt frenues mbi përçueshmëri në atrium. Në hyperthyroidism dridhje atrial rezultuar efektshmëria e catecholamines ndikim në procesin e ngacmim dridhje. Hyperthyroidism Manifest si dridhje atrial provokator vërejtur në të moshuar dhe vetëm 25% arytmycheskymy shoqëruar me simptoma të rënda.

Mekanizmi Electrophysiological e dridhje atrial është për të edukuar disa valët ryэntry për atrium, natyra të ndryshme të paqëndrueshme, duke rezultuar në atë që ata janë në gjendje për të ndarë në degët valët. Kështu, kombinimi i rritjes së madhësisë së atrial ryэntry shkurtër gjatësi vale është kushti kryesor për zhvillimin e dridhje atrial.
Për shkak të faktit se dridhje atrial në shumicën e rasteve shoqërohet me ndryshime hyperkoahulyatsyonnoho qelizat plazma dhe trombotsytarnыh aktivizimit, kjo patologji është një intracardiac trombo arsimit provokator, të cilat pastaj mund të provokojë komplikime tromboembolike.

Simptomet e dridhje atrial


Diagnoza paraprak "atriale dridhje" kardiolog me përvojë mund të vendosni kontaktin kryesor me pacientin, bazuar në një histori mjekësore dhe ekzaminimin fizik të pacientit. Megjithatë, ju lutem vini re se në disa raste, dridhje atrial nuk shoqërohet me simptoma të rënda klinike dhe për të identifikuar llogaritë e tij në kohën e të drejtave electrocardiographic provimit. Megjithatë, ashpërsia e manifestimeve klinike në dridhje atrial nuk varet nga shkalla e rritur normën e zemrës dhe mosfunksionim ventrikular të shkaktuara nga sëmundje themelor.

Debutimi konsiderohet dukuri sëmundje në një ndjenjë pacientit palpitations, gulçim, marramendje, dobësi dhe pamja e tyre është e mundur me ndonjë patologji të tjera që nuk janë të shoqëruar nga aritmia kardiake. Kategoria e manifestimit të rrallë e dridhje atrial përfshijnë dëmtim kalimtare e vetëdijes dhe kapjeve dhimbje stenokardytycheskoho tipike.
Si rezultat i rritjes së hormoneve sintezë natriuretik dhe rritur tonin e sistemit simpatik-veshkave shumica e pacientëve vërehet shfaqja e simptomave të tilla patohnomonychnoho si Polyuria.

Shumica e pacientëve me shënim atriale dridhje të mprehta debutimin e papritur manifestimet klinike kundër sfondit të plotë mirëqenies, dhe vetëm në raste të rralla, këto ndryshime janë të lidhura me konsumin e tepërt të alkoolit, kafe, stresi dhe ndikimi i tepruar i aktivitetit fizik.
Ekzaminimi objektiv klinik i normës së zemrës së pacientit është i shoqëruar me identifikimin e parregullsive dhe luhatjeve të mëdha në numër të presionit të gjakut. Pulse në dridhje atrial në shumicën e rasteve të përshpejtuar dhe vetëm në dobësitë ekzistuese nyje sinoatrial shënuar bradycardia. Shenjë Auscultatory e dridhje atrial është pamja e sonorities parë hlopayuscheho tone të ndryshme.

Dridhje atrial


Baza e ndarjes së dridhje atrial në forma klinike të parimit të kohëzgjatjes së kursit të saj dhe kohën e zhdukjes jo vetëm klinike, por shenjat electrocardiographic. Kardiologët në botë duke përdorur një klasifikim të vetme, sipas të cilave fshehtë disa forma të dridhje atrial. Kjo ndarje është e rëndësishme për përcaktimin e strategjisë së trajtimit dhe zgjedhjen e terapive përkatëse pacientit.
Të favorshme për atriale jeta pacientët dridhje konsiderohen "konvulsiv", në të cilën vetëm shenjat dispozicion klinike rrafshoi brenda 7 ditëve. Kjo dridhje opsion karakterizohet nga ndryshueshmërisë së simptomeve klinike që mund të shfaqen fituar në mënyrë të pavarur disa herë gjatë ditës.

Në situatat kur treguesit klinike dhe electrocardiographic e dridhje atrial ruajtur më shumë se 7 ditë, kardiologët vendosë diagnozën e "dridhje atrial vazhdueshëm, dhe përdorur metodën e drogës e korrigjimit ritëm jonormal të zemrës.
Forma më e rëndë e dridhje është "konstante", simptomat e të cilit vazhdojnë edhe me përdorimin e ilaçeve. Përveç kësaj, dridhje atrial janë të ndarë në 3 versione në varësi të përshpejtimin shoqërues apo ngadalësimin e normës së zemrës.

Dridhje atrial konvulsiv


Dridhje atrial konvulsiv referohet kategorisë së llojeve më të zakonshme të aritmisë kardiake, dhe paraqitja e saj varet nga çrregullimit të funksionimit normal të nyjen sinus, e ndjekur nga tkurrje kaotike e cardiomyocytes në një mënyrë të përshpejtuar. Këto ndryshime ndikojnë në të gjitha strukturat e sistemit të qarkullimit të gjakut dhe të çojë në kardyohemodynamycheskym shkeljet e shkallë të ndryshme të ashpërsisë. Opsioni më i favorshëm për dridhje atrial paroksizmal është normosystolycheskyy në të cilat ndryshime të rëndësishme janë vërejtur frekuencën e rrahje zemre.

Në një situatë ku dalldi e dridhje atrial karakterizohet nga disa episode, është një gjë e tillë si një "përsëritje". Në një moshë të re shpesh nuk mund të besueshme të përcaktojë kohën e dridhje sulmit me ndonjë faktor etiologjik, sepse në një situatë të tillë të vendosur output "dridhje idiopatike paroksizmal atrial." Në të moshuarit, në shumicën e rasteve nuk e njohin provokuar faktor i dalldi (lëndim ishemike miokardit, rrit presionin intracavitary në atrium e majtë, i valvulës patologjike të zemrës, forma të ndryshme të cardiomyopathy).

Shumica e ekspertëve në kardiologjisë argumentojnë se ashpërsia e manifestimeve klinike në dalldi e dridhje atrial ka një varësi të qartë për ndryshimet në normën e zemrës, dhe në një situatë ku kjo shifër nuk ndryshon, pacienti ndihet ndryshojë tërësisht shëndetin e tyre. Nëse një pacient me dridhje atrial dalldi treguan një shkallë të konsiderueshme në rritje të zemrës, zhvillon sindromi klasik klinike, është paraqitja e papritur e ndjenja palpitations, ndjenja ndërprerje e zemrës, vështirësi të frymëmarrjes dhe rritjen gulçim, e cila patohnomonychno rritjet në pozicionin e shtrirë në shpinë, shprehu djersitje dhe alarmet e brendshme.

Situata kundërt ku dalldi e dridhje atrial ndodh kundër një sfond të ngadalësim të dukshëm në normën e zemrës, pacienti shfaqur të gjitha shenjat e hipoksi (humbje të vetëdijes, mungesa e puls dhe aktivitetit të frymëmarrjes). Ky shtet i pacientit është kritike dhe kërkon gamë të plotë të menjëhershëm përtëritja. Në këtë mishërim, rrjedha e dridhje atrial paroksizmal rritur ndjeshëm rrezikun e kushteve të pacientit të rrezikshme për jetën (shok kardiogjenik, dështimi akute të rrugëve të frymëmarrjes, arresti kardiak). Nga efektet afat-shkurtër edhe dalldi e dridhje atrial përfshijnë aktivizimin e proceseve trombozë, i cili më vonë bëhet burime për komplikime embolike.


Përcaktimi i taktikat optimale të trajtimit të pacientëve me dridhje atrial paroksizmal varet kryesisht në sulm vjetër ofensive. Kështu, në qoftë se kohëzgjatja e sulmit në kohën e instalimit nuk e kalon kufirin e 48 orëve, qëllimi kryesor i trajtimit është restaurimi i plotë i ritmit sinus. Në situatat kur kohëzgjatja e sulmit e dridhje atrial se dy ditë, pacienti është këshilluar nga эhokardyoskopyy transezofagiale që lejon për të zbuluar edhe shtresa minimale trombotike dhe për të krijuar mundësinë e restaurimit të menjëhershëm të ritmit sinus.

Si droge ndihmën e parë në ardhur parë atak e fibrilacionit atrial Cordaron rekomanduar një dozë prej 5 mg / kg të pacientit 1 holluar në 5% solucion glukoze me volumin e 250 ml pikoj intravenoz, pasi medikament ka një efekt të favorshme për normalizim e zvogëlimin serdechnы nuk ka kohë kombinuar me efekte minimale anësore. Në prehospital medikament optimal të lehtësojë sulmet e fibrilacionit atrial paroksizmal është Propanorm nje doze ditore prej 600 mg goja.

Diagnoza e atriale dridhje


Masat kryesore diagnostikuese që mundësojnë pothuajse 100% të rasteve për të vendosur diagnozën e besueshme "dridhje atrial" është ehokardioskopiya dhe studimi electrocardiographic. Megjithatë, për të përcaktuar taktikat dhe regjim të përshtatshme të trajtimit një pacient me këtë formë e arrhythmia është e nevojshme për të identifikuar shkaqet e veta, të cilat rekomanduar pacientit për të përfunduar një monitorim të plotë të shqyrtimit (angiography koronare, teste ngarkimit të drogës, diagnostifikimi laboratorike të tiroides dhe të tjerët).

EKG atrial dridhje - filmi ka veçori karakteristike patognomonike që ju lejon për të instaluar jo vetëm ekzistencën e dridhje atrial, por edhe për të përcaktuar formën e saj klinike. EKG kryesore - kriteret për dridhje atrial përfshijnë: shfaqja e valëve kaotike atriale në deri në 600 për minutë ndryshme amplitudë dhe kohëzgjatjen në mungesë të valë P në të gjitha të çon, të nënshkruajë intervale të ndryshme RR, dëshmi e aritmive ventricular, alternatsyya elektrike që është paraqitja e luhatjet e amplitudë QRS kompleks dhe mungesën e plotë të ndryshimeve në formën e saj.

Në kryerjen e EKG - Hulumtimi mund të identifikojë provat indirekte të shkeljeve fokale natyrës miokardi ishemike, e cila mund të krijojë kauzën e dridhje atrial.
Cilësore echocardiography mbajtur duhet të përmbajë të dhëna për infarkt aftësia shtrëngohet lënë ventrikular krizë në zemër valvulës, disponueshmërinë e shtresave trombotike vnutryprosvetnыh.

Trajtimi i dridhje atrial


Aktualisht, Shoqata Botërore e kardiologëve është zhvilluar dhe përdorur një algoritmi të vetme masat terapeutike që synojnë eliminimin e dridhje atrial. Të gjitha terapi AF përdoren për të zvogëluar simptomet klinike, ose si parandalimin e komplikimeve të mundshme që kërcënojnë jetën e pacientit.

Jo të gjitha situatat është e këshillueshme për të kërkuar rivendosjen e plotë të ritmit normal sinus, dhe të mjaftueshme për të siguruar tregues optimal rrahjet e zemrës. Restauruar ritëm sinus mund të arrijë eliminimin e plotë të aritmia dhe shqetësime hemodinamik shkaktuar atë, dhe në mënyrë të konsiderueshme për të përmirësuar jetën e pacientëve.
Kur optimizuar normën e zemrës, ndërsa karakteristika ruajtja dridhje rritur ndjeshëm rrezikun e çrregullimeve tromboembolike, kështu që kjo kategori e pacientëve kërkon një kurs të zgjatur të terapisë me antikoagulant. Treguesi më i mirë i normës së zemrës në pacientët me kategori të përhershëm të dridhje atrial është konsideruar opsioni 90 rrahje në minutë, dhe norma mesatare ditore e normës së zemrës regjistruar gjatë monitorimit Holter, nuk duhet të tejkalojë shenjën e 80 goditje në 1 minutë.

Në një situatë ku pacienti nuk ka manifestime klinike plotësisht hemodinamikën atriale dhe shkelja duhet të mbështetet në menaxhimin shtatzënë gjatë 72 orëve, pasi gati 50% e pacientëve kanë shenja të nivelim ritmin spontane kardiak. Nëse pacienti ka atriale kursimit dridhje karakteristika, restaurimi i përhershëm i ritmit sinus kontribuon fonde qëllim terapi antiarrhythmic dhe cardioversion elektrike. Veç kësaj, pacientët që janë përjetuar fibrilimit vazhdueshme atrial, kërkojnë reduktim optimal të normës së zemrës para përdorimit të trajtimit antiarrhythmic (digoxin 025 mg intravenoz çdo 2 orë për të arritur dozës maksimale prej 15 mg amiodarone nga goja ne nje doze ditore prej 800 mg propranololi intravenoze në një dozë prej 015 mg llogaritjen / 1 kg peshë trupore të pacientit, verapamil intravenoze në një dozë prej 015 mg / kg 1 pacient). Kështu, restaurimi i plotë i qëndrueshëm ritëm sinus duhet të fillojë vetëm pas adekuate normë të zemrës ulet.

Shanset e shërimit të plotë të qëndrueshëm ritëm sinus në një pacient që ka dridhje të përhershme atrial me çallmës rënda stenozë, minimale. Në të njëjtën kohë, një përqindje e madhe e pacientëve në akute atriale e mundur për të arritur restaurimin e plotë të ritmit sinus me medikamente apo cardioversion pulsin elektrike.
Për pacientët me asnjë dëmtimit të madh strukturor të miokardit dhe drogës zemrës valvulës i zgjedhur për cardioversion drogës është Quinidine (Doza ditore ngarkimin e 300 mg) dhe propafenon (dozë intravenoz njëherësh prej 1 mg / kg e pacientit 1), dhe në mungesë të pozitive rezultati i këtyre barnave duhet të zëvendësohet nga amiodarone (doza e ngarkimit eshte 800 mg) ose prokainamide (infusion intravenoz, në një dozë prej 5 mg / kg 1 pacient).

Pacientët me dridhje atrial kundër sfondit të dështimit të zemrës congestive këshillueshme për amiodarone cardioversion, pasi drogës jo vetëm që ul normën e zemrës, por edhe ka efekt minimal inotropic. Për trajtimin e pacientëve me këmbëngulëse opsion atrial dridhje duhen preferuar propafenon.
Cardioversion elektrike në dridhje atrial mund të kryhen në mënyrë urgjente dhe të planifikuar. Tregues për zbatimin urgjent të terapisë elektrike impuls është fakti i dalldi e dridhje atrial kombinuar me sindromën akute koronare, krizë hypertensive, pamjaftueshmëri akute kardiovaskulare. Metoda e cardioversion elektrike në të njëjtën kohë mund të arrijë disa rezultate pozitive: CARDIOHAEMODYNAMIC të përmirësuar performancën, të reduktuar shenjat e dështimit të zemrës. Por mos harroni në lidhje me komplikimet e mundshme të kësaj teknike, të cilat janë shenja të emboli, takikardi ventricular, hipotension dhe dështimi akute majtë ventricular.

Indikacione absolute për përdorimin e cardioversion elektrike në mënyrë rutinore parasysh kriteret e mëposhtme: një mungesë të plotë të efikasitetit të përdorimit të drogës, origjinalitet apo prania e contraindications për përdorimin e një terapi komponent antiarrhythmic, një progresion të qëndrueshme të simptomeve të dështimit të zemrës, disponueshmërinë e të dhënave për episode të suksesshme cardioversion në historinë e pacientit .
Ashtu si çdo manipulim mjekësore, metodë elektrike cardioversion ka një numër të contraindications për t'u përdorur (drogë të glycosides kronike dehje zemrës, hypokalaemia rezistente, grupi infektive të sëmundjeve të dështimit akut, decompensated kardiovaskulare). Para se të përdorni procedurat elektrike cardioversion nevojshme për të kryer përgatitjen e pacientit, i cili është heqja e plotë e diuretics dhe glycosides zemrës së paku 5 ditë, kryerjen korrigjimin e çrregullimeve ekzistuese electrolyte, përdorimit të drogës antiarrhythmic në saturating doza mbante anticoagulation dhe qetësim pak para procedurës.

Në një teknologji progresion moshë në fushën e kardiokirurgjisë, kushtet për heqjen efektiv kirurgjikale e dridhje atrial, e cila është për të krijuar pengesa shtesë për ryэntry valë në miokardit e dridhje atrial dhe pengesat. Kjo metodë mund të rivendosur në mënyrë efektive dhe për të ruajtur ritmin sinus në paroksizmal jo vetëm, por edhe opsioni konstante dridhje atrial. Disavantazhi është nevoja për trajtim kirurgjik të electrocardiostimulation në një periudhë të largët rehabilitimin postoperative. Aktualisht, trajtimi kirurgjik i dridhje atrial në izolim kryhet rrallë në shumicën e rasteve të kombinuara me korrigjim kirurgjik të sëmundjeve valvulare të zemrës.

Parandalimi i dridhje atrial


Pasi pacienti do të përjetojnë të gjitha tiparet e restaurimin e ritmit normal sinus duhet të përshkruhen terapi mirëmbajtjes antiarrhythmic, kryesisht për parandalimin e atrial dalldi të ardhshëm. Për këtë qëllim, përgatitjet e propafenon të shkëlqyer të punës, duke lejuar 50% të rasteve të mbajtur ritmin sinus brenda një viti. Kundërindikimet absolute për përdorimin e kësaj droge është periudha postinfarction dhe mosfunksionim majtë ventricular. Mirëpo, gjykimet randomized fundit në përdorimin e drogës antiarrhythmic dhe ndikimin e tyre pozitiv në parandalimin e rikthim të provojë amiodarone më të efektshme, e cila privuar shumica e reagimeve negative dhe mund të përdoret për një periudhë të gjatë kohe në dozë të mirëmbajtjes.

Parandalimin e drogës në dridhje atrial është i zbatueshëm vetëm në rast të rrezikut të lartë të rikthim, gjendja e pacientit përkeqësohet. Pas episodit të parë të idiopatike dridhje atrial paroksizmal ka indikacione për qëllime medicinale të drogës antiarrhythmic si një masë parandaluese dhe respekt të mjaftueshme për kufijtë faktorë shkaktuar. Ku ka ndonjë shkaku atriale patologji kronike, parandalimi i përsëritjes së saj do të jetë për të përdorur mjete shkaktarë trajtim.

Metoda kryesore e parandalimit jo-farmakologjike me efikasitet të provuar konsiderohet linear Larguarit kateteri atrioventricular nyje pozitive, mekanizmi i veprimit i cili është për të krijuar barriera shtesë për përhapjen e valëve ngacmim. Sipas statistikave, kjo metodë lejon 40% e pacientëve nuk rikthim parandalimin e përdorimit të drogës dridhje.
Masat parandaluese në dridhje atrial duhet të synojnë jo vetëm parandalimin e rikthim, por edhe për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve, ndër të cilat zë një pozicion drejtues tromboэmbolyzatsyya enët cerebrale. Si regjim themelor parandaluese në këtë situatë shërben anticoagulation adekuate, të cilat domosdoshmërisht duhet të aplikohet për pacientët me defekte mitrale, hipertension, infarkt miokardi dhe prania e episode të sulmit cerebrale ishemike në histori. Drogës e zgjedhjes për parandalimin e komplikimeve tromboembolike janë aspirina në doza mesatare ditore prej 365 mg me gojë.