Sëmundje Lyme - simptomat, trajtimi


Sëmundje Lyme - një sëmundje infektive me kursin kronike apo akute, e shkaktuar spyrohetamy transmetohet nga rriqrat dhe dashuri të dukshme të zemrës, joints, sistemin nervor dhe lëkurën. Sëmundje Lyme mund të zhvillohet në absolutisht çdo moshë, por ajo zakonisht ndodh në të rriturit 25-45 vjeç dhe fëmijët deri në pesëmbëdhjetë vjet.
Per here te pare sëmundja është përshkruar në qytetin Amerikane e Lyme, kur të gjithë grupit të pacientëve është diagnostikuar me artrit, e cila është e karakterizuar nga një kurs pazakontë. Infeksioni i sëmundjeve të njeriut Lyme është për shkak pickim ticks infektuar. Nga pështymë e patogjeneve shënoni merrni në lëkurë, ku për disa ditë shumohen shpejt dhe pastaj të fillojë të përhapet në organet e brendshme (nyje, trurit, zemrës) dhe lëkura. Për një kohë të gjatë (ndoshta vite) patogjene janë të depozituara në trup, duke shkaktuar kështu shpeshtë dhe / ose sëmundje kronike. Pas disa viteve të infeksionit mund të zhvillojnë formën kronike të sëmundjes.


Deri pothuajse e vetmja arsye pickim Lyme shënoni sëmundje përfshijnë, bartës spirochete Borrelia burgdorferi. Një person me sëmundje Lyme nuk është ngjitëse. Mbrojtja imune pas kryerjes sëmundje Lyme është mjaft e paqëndrueshme, kështu që disa vite nuk mund të jetë një ri-infeksionit. Faktori kryesor rreziku për sëmundje është një qëndrim nga maji deri në shtator në mjedisin e caktuar ticks - pylli të përziera

Sëmundjeve Lyme - Simptomat dhe shenjat


Periudha e inkubacionit të sëmundjes zgjat 2-30 ditë (mesatarisht katërmbëdhjetë ditë), pas së cilës vendi i kafshimit shënoni në lëkurë shfaqen skuqje të lehtë të lëkurës, e cila është duke filluar të rritet në periferi, duke arritur në diametër të saj nga një deri dhjetë centimetra (nganjëherë deri dhe më shumë se gjashtëdhjetë centimetra). Forma e njollë zakonisht ovale ose të rrumbullakët, shumë rrallë të parregullt. Buzë e jashtme e lëkurës përflakur ngrihet pak mbi lëkurë. Pas një periudhe të caktuar kohe zona qendrore e plagë merr hije zbehtë ose cyanotic, kjo krijon një unazë. Direkt në vend të qendrës - vendin e kafshimit shënoni, ka një kore, pastaj kalojnë në mbresë. Pa trajtim, vazhdon njollë për dy deri tre javë dhe pastaj zhduken.

E gjithë periudha e sëmundjes mund të ndahet në faza:
Faza I ose infeksion lokal zhvillon në rreth 50% të njerëzve të infektuar gjatë muajit të parë të kafshimit shënoni. Për këtë fazë karakterizohet nga simptoma të gripit të gjatë me temperaturë, gjendja e keqe e përgjithshme, dobësi, të dridhura të rënda, dhimbje në nyje dhe muskuj dhe dhimbje koke. Temperatura e trupit shpesh arrin 40 ° C, dhe ethe mund të zgjasë deri në dy javë. Në disa raste, nuk është e përzier, të vjella, fyt ashpër, rrufë dhe kollë e thatë. Kryesor, specifik për sëmundje Lyme është një skuqje shenjë unazë myhryruyuschee. Çdo pacient i pestë është i vetmi unazë skuqje manifestim e theksuar e sëmundjes fazë unë. Fillimisht, vendi i faqes kafshimit shënoni zhvillon skuqje uniforme, e cila për disa ditë, në rritje në të gjitha drejtimet për centimetra apo dhjetëra centimetra në diametër. Spotet e jashtme buzë, e ngritur pak mbi pjesën tjetër të lëkurës, duke u bërë e kuqe të ndritshme dhe të qarta. Disa pacientë në spote mund moderuar dhimbje dhe kruarje të lehtë. Nëse nuk trajtohet, skuqje mund të vazhdojnë për dy muaj ose më shumë, dhe trajtimi është antibiotikët për disa ditë.

Faza II. Kjo fazë ndodh në mungesë të trajtimit adekuat në rreth 15% të pacientëve brenda disa javësh / muaj dhe është shprehur në humbjen e sistemit kardiovaskular (palpitations, dhimbje të zemrës), sistemin nervor dhe lëkurës (koshere, elementet rrjet). Përveç Faza II karakterizohet nga: bronkit, dëmtimin e veshkave dhe të mëlçisë, sëmundje të syrit, anginë.
Faza III. Pas dy fazave të para të mësipërme, në një deri në tre muaj, faza e formuar sëmundje III, në të cilën sëmundja merr një kurs të gjatë relapsing. Për këtë fazë karakterizohet nga simptomat e mëposhtme: lezione të sistemeve të brendshme dhe organet, trazirat e gjumit, depresioni ose nervozizëm, dhimbje koke, lodhje, dobësi.

Sëmundje Lyme keni treshe klasike: nevropati kafkës + paraliza e fytyrës, meningjit periferike radykulonevryt. Më pak i zakonshme ataksia, korea, sindromi Julian-Barre, demyelinating encefalopati dhe tumor të trurit të rreme. Në lëngun cerebrospinal në një rritje të moderuar të proteinave dhe nivelet normale të glukozës mund të ndodhë pleotsitoz mononuklearnыy. Nga simptomat neurologjike të sëmundjes Lyme përfshijnë menynhoradykulyt lymphocytic dhe shënoni menynhopolynevryt.

Ndryshimi i parë i sëmundjeve të zemrës Lyme gjetur pranë javën e pestë të fillimit të sëmundjes dhe shkallë të ndryshme të mosfunksionim atrioventricular bllokadën e barkushe të majtë dhe myoperykardytom. Ndryshimet e zemrës zakonisht zgjat nga tre ditë për gjashtë javë dhe shpesh përsëritet.
Ndryshimet Lyme sëmundje është nga nyje anësore janë treguar në drejtim nga shtatë ditë deri në dy vjet. Së pari, ka arthralgia migratore, dhe disa muaj në procesin patologjike përfshirë dy nyjeve të vogla dhe të mëdha (zakonisht gju). Kohëzgjatja e kursit të artritit duke filluar nga javë në muaj, iyazytsirnistyu përsëritje për disa vjet. Përafërsisht çdo artrit dhjeta pacient i nyjeve të mëdha të bëhet në fazën kronike, duke çuar në ndryshime erozive e kockave dhe kërc.

Sëmundje kronike Lyme është e karakterizuar nga alternuara rifillimi dhe remissions, dhe nganjëherë bëhet një përsëritje e vazhdueshme. Për inflamacion kronik ka ndryshime tipike e mëposhtme si i hedh lëng mëtejshëm dhe humbjen e kërc, osteoporozën është shumë e rrallë - ndryshime degjenerative.
Diagnoza e hershme e sëmundjes Lyme bazuar në të dhënat nga studimet klinike эpydymyolohycheskyh. Nëse pacienti si rezultat i inspektimit vizual është identifikuar eritemës tipike unazor, madje edhe në mungesë të të dhënave mbi kafshimit shënoni dhe disponueshmërinë e testeve laboratorike, diagnoza - sëmundje Lyme regjistruar. Për konfirmimin përfundimtar të diagnozës tregoi testet serologjike

Lyme Sëmundjeve - Trajtimi


Trajtimi i sëmundjes Lyme duhet domosdoshmërisht të jetë në muret e Sëmundjeve Infektive spitalore, si e vetmja mënyrë për të marrë kujdes me cilësi të lartë të specializuar synon shkatërrimin Borrel. Në mungesë të ndonjë trajtim të aftë arsye, sëmundja domosdoshmërisht fillon të përparojë, duke lëvizur në një kurs kronike, e cila nganjëherë çon në paaftësi. Në raste të veçanta, pacientët me sëmundje të butë mund të trajtohen në shtëpi.

Pacientët janë nën vëzhgim të vazhdueshëm mjekësor gjatë dy viteve të para, duke kaluar inspektimit të detyrueshëm nga tre, gjashtë, dymbëdhjetë muaj dhe dy vjet

Trajtimi i Faza I e sëmundjes Lyme. Brenda dy ose tre javëve të terapisë me antibiotikë është kryer pas medikamente:
- Amoxicillin 3 g. Në ditë. 500 mg (fëmijët 25-100 mg per kg ne dite)
- Doxycycline 2 g. Në ditë. 100 mg
- Ceftriakson (rezervë antibiotik) 2 g. Në ditë. 2.0 intramuskulare dhjetor

Kundruall sfondit të terapisë me antibiotikë shpesh zhvillon reagimit Yarysh-Herkshaymera (dehje për shkak të vdekjes masive Borrell, ethe). Në këtë rast shkurtimisht Antibiotik anulluar, pastaj të rifillojë në dozë të ulët
Trajtimi i fazës II të sëmundjes Lyme. Brenda tri deri në katër javë të terapisë antibiotike është kryer. Në mungesë të ndryshimeve në lëngun cerebrospinal treguara marrjen Amoxicillin 3 g. Per dite. brenda doxycycline ose 2 g. në ditë. 100 mg. Në rast të ndryshimeve të lëngut cerebrospinal përshkruajnë ceftriakson 1 g. Per dite. 2 g; benzylpenicillin vena me 20-25 milion njësi në ditë; cefotaxime çdo 8 h. në dhjetor 2

Trajtimi i Faza III sëmundjes Lyme. Tregon një pritje pas drogës:. Doxycycline 2 g në ditë. 100 mg; Amoxicillin 3 g. në ditë. 500 mg me gojë (kohëzgjatja e 4 javë). Në mungesë të një efekt pozitiv duhet të marrë barnat e mëposhtme: ceftriakson 1 g në ditë.. 2 g; . cefotaxime çdo 8 orë deri në 2 gram; benzylpenicillin vena për dy deri tre javë prej 20-25 milion njësi në ditë.
Parandalimi i sëmundjes Lyme kryesisht është për të luftuar marimangat si masa të tërthorta (capes mbrojtëse, mantelet, etj), dhe të drejtojnë shfarosjen e tyre në natyrë. Nëse shënoni kafshon ditën tjetër është e nevojshme (me marimangat largëta), duhet të paraqitet në spital sëmundjeve ngjitëse, ku parazit është testuar për praninë e Borrell

Më shumë artikuj mbi këtë temë:
1. Sëmundja Marhelona
2. Sëmundje Raynaud-së
3. semundja Meniere