Venoz pamjaftueshmëri kronike - trajtim, shkalla e simptomave


Venoz pamjaftueshmëri kronike - një sindrom që ndodh kur dëmtuar rrjedhjen e gjakut në lumenin e venave. Kjo patologji është një koncept kolektive dhe përfshin disa sëmundjeve të shoqëruar me shenja të ngjashme klinike: anomalitë e rrjetit të enëve të gjakut venoz, traumatike sëmundje venat plagosje postrombotycheskaya dhe venat me variçe të sëmundjes ulët gjymtyrë.
Rreziku i kësaj sëmundjeje qëndron në simptomat e saj afatgjata të fshehura parakohshëm dhe kujdesit mjekësor të pacientit. Në mënyrë tipike, kirurgët vaskulare janë kthyer në pacientët në fazat e mëvonshme të sëmundjes, komplikacioneve dhe kanë shprehur defektet kozmetike komplikon trajtim.
Pamjaftueshmëri kronik venoz e gjymtyrëve të ulët venave


Pamjaftueshmëri kronike deje e gjymtyrëve të ulët venat merr pozitën udhëheqëse në mesin e të gjitha patologjive të njohur vaskulare. Frekuenca e kësaj gjendje patologjike në gratë është 3 herë më e lartë se incidenca në mesin e gjysmës mashkullore të popullsisë. Ky model është shkaktuar nga hormonale gratë karakteristika (produktet e estrogjenit të lartë, përdorimi i kontraceptivëve hormonal dhe presionit në rritje në sistemin venoz gjatë shtatzënisë).

Patogjeneza e pamjaftueshmërisë kronike venoz e gjymtyrë të ulët venat është se rrjedhje zgjatur pengesë e gjakut nëpër vena që dalin nga ndonjë arsye të veçantë uyazyka krijuar për të rritur presionin në lumen të venë dhe, rrjedhimisht, zgjerimin e saj.
Lumen Zgjerimi venoz e anijes duke shkaktuar zhvillimin e valvulës pamjaftueshmërisë, që është mbyllja e paplotë e fletëpalosjeve valvulave, dhe për këtë arsye gjaku lëviz jo vetëm, por rrjedhin poshtë. Në këtë fazë të sëmundjes një ndjenjë e shurdhim dhe plotësi në këmbë dhe përmes lëkurës tregon zgjeruar venat sipërfaqësore.

Nëse nuk trajtohet, presioni në enët rritet dhe enët e gjakut venoz humbasin elasticitetin e tyre. Në fund të fundit rrit permeabilitetit vaskular, dhe ky proces manifestohet si dalja e edemë rajonal të ekstremiteteve të ulëta. Shkeljet trofike rezultojnë nga ngjeshja e indeve të buta përreth dhe abuzim të pushtetit.


Shkaqet kronike insuficienca venoz


Faktori kryesor etiologjik i pamjaftueshmërisë kronike deje është një reduktim i rrjedhës së gjakut në venat që rezultojnë nga shkeljet e pompë muskujve sistemit-venoz. Dalja konsiderohet normale të gjakut venoz, kur 90% e lëviz në sistemin e thellë venoze dhe 10% e venave sipërfaqësore. Për të nuk ka gjak rrodhi nën peshën poshtë dhe u zhvendos në zemrën e çdo ene të deje gjymtyrë të ulët kanë valvulave. Përveç kësaj, promovimi i gjakut në kontraktimet e muskujve të zemrës kontribuojnë muskujt të mëdha të ekstremiteteve të ulëta, të vendosura në projektimin e femurit dhe këmbës.

Në këtë drejtim, të gjitha shkaqet që çojnë në shkelje të venave valvulare dhe mungesa e kontraktimet muskulare të mëdha të muskujve të gjymtyrëve të ulët, në mënyrë të pashmangshme çon në pamjaftueshmërisë kronike deje.
Shkaku më i zakonshëm i çrregullimeve të lidhura me shfaqjen e pamjaftueshmërisë kronike deje është phlebemphraxis dhe ndryshimet e lidhura nxitëse e murit venoz (thrombophlebitis).
Ka ndryshuar dhe faktorët e rrezikut nemodyfytsyruemыe vetëm nuk mund të shkaktojë pamjaftueshmëri kronike venoz, por të komplikojë kursin e saj dhe të provokojë komplikime.

Për faktorët ndryshohet rrezikut përfshijnë trashje, pasiviteti fizik, qendrimi njerëzor në një pozicion ulur ose në këmbë, e objekteve të rënda heqjen e rregullt, kolit kronike me kapsllëk.
Faktorët Nemodyfytsyruemыe e pamjaftueshmërisë kronike deje, gjinisë, trashëgimia gjenetike për këtë sëmundje (kongjenitale mangët në fibrave kolagjenit në mur venoze anije, e cila shkakton venat dobësi ton).


Simptoma kronike insuficienca venozSimptomat kryesore që tregojnë zhvillimin e pamjaftueshmërisë kronike deje përfshijnë: ndjenjë e trishtim në këmbë, dhimbje në gjykatë projektimi arching këmbët e natyrës, prani dhe paresthesias. Në varësi të kohëzgjatjes së këtyre simptomave të sëmundjes kanë shkallë të ndryshme të ashpërsisë.
Tipari kryesor i pamjaftueshmërisë kronike deje është që të gjitha këto manifestime klinike shqetësuar sëmurë pas një qëndrimi të gjatë në një pozicion në këmbë dhe përmirësimin e vërejtur edhe pas një pushimi të shkurtër për të siguruar gjymtyrë.

Si rritja e presionit në venat dhe pamjaftueshmërisë deje e valvulave, gjendja e pacientit përkeqësohet në mënyrë të konsiderueshme, ka ndryshime të jashtëm në formën e formimit të rrjetit të venave nënlëkurës dhe ndryshimet e lëkurës në formën e pezmatim i lëkurës dhe ulcerat trofike e gjymtyrë të ulët.
Sipas dermatit ndenjur venoz nënkuptonte lindjen e hyperpigmentation kafe në kombinim me shtresa ynduratsyey sipërfaqësore të lëkurës dhe nënlëkurës pamjen pannykulyta fybrozyruyuscheho.
Ulcerat variçe, ndryshe nga ulcerat deje që dalin në shkelje të qarkullimit të gjakut, zhvillohet papritmas pas traumave të vogël të lëkurës dhe janë sipërfaqësore, dmth nuk depërtojnë tabelë më të thellë. Default Vendi i ulcerat është zona e kyçin e këmbës mesor. Pacientët vuri në dukje dhimbje ekstreme e ulcerat, si dhe shfaqjen e edemë lokale të gjymtyrëve të poshtme.

Edemë e ekstremiteteve të ulëta mund të jetë për shkak të shkaqeve të tjera, kështu që duhet të jetë një diagnozën diferenciale me sëmundje të tjera që kanë pamjaftueshmërisë deje manifestime të ngjashme kronike klinike.
Sëmundjet kardiovaskulare janë të shoqëruara me edemë, por shpesh lokalizimin e tyre dypalëshe dhe jo, në varësi të ushtrimit. Kur deformuar Arthrosis lëvizshmëri të kufizuar në të përbashkët është e shoqëruar shpesh nga ënjtje, por ky lloj i edemë, kontrast, zhduket pas ushtrimit. Kur lemfedeme shënuar edemë, por lokalizimi i saj shpesh e projektuar në ijet dhe pa ndryshime trofike të lëkurës.

Në pamjaftueshmëri kronike deje zhvillim çrregullime qendrore hemodinamik, të cilat janë të shkaktuara nga rishpërndarjen dhe akumulimin e gjakut venoz në enët Dilated deje e gjymtyrëve të ulëta dhe mungesa e tij në tru, zemër dhe mushkëri. Klinikisht, këto ndryshime manifestohen në formën e një humbje të shkurtër të vetëdijes, lodhje, të qenët i përgjumur, dhimbje koke dhe marramendje.


Shkalla e pamjaftueshmërisë kronike deje


Prania e vetëm një simptomë apo grup të manifestimeve klinike sugjerojnë se pacienti zhvillon pamjaftueshmëri kronike venoz. Klasifikimi i ashpërsia e sëmundjes në bazë të manifestimeve klinike dhe prania e komplikimeve dhe prezantuan katër faza:

0 Shkalla - nuk ka shenja klinike pavarësisht pranisë së zgjeruar rrjeti vizuale nënlëkurës venoz.
1 shkallë - ndjenja e shurdhim në këmbë në mbrëmje dhe pamja e zonës lokale e ënjtje në të këmbëve, të cilat zhduken në mëngjes. Vizualisht shënuar praninë teleanhioektaziy mbi sipërfaqen e lëkurës së gjymtyrë të ulët.
2 shkallë - djegia, arching dhimbje në gjymtyrë të ulëta dhe ënjtje janë të përhershme dhe të zgjeruara pas ushtrimit. Shenjat e jashtme janë paraqitja e fushave të hyperpigmentation dhe lypodermatoskleroza në sipërfaqe të lëkurës. Mbi fushën e venat me variçe shënuar hedh lëng i lëkurës dhe kruarje lokale.

3 shkallë - to simptomat e mësipërme pamjen bashkohet ndryshime trofike të lëkurës, në formën e ulcerat dhe komplikimeve të lidhura - trombozës, gjakderdhje nga ulcerat.
Në praktikë flebolohy përdorni një klasifikim që lejon për të vlerësuar efikasitetin e pacientit:
0 shkallë - pacienti nuk ankohen, por një ekzaminim objektiv i pacientit nuk është ndryshimet e përcaktuara;
1 shkallë - pacienti ankohet për një ndjenjë të shurdhim në gjymtyrët më të ulët në fund të ditës, telangiektazisë dhe venat e tregon anketa, pacienti është konsideruar të jetë i realizueshëm pa përdorimin e drogës;

2 shkallë - simptomat klinike të pamjaftueshmërisë kronike venoz vërejtur gjatë gjithë ditës, dhe pacienti njohur vetëm përdorimi i realizueshëm uyazyka i drogës;
3 shkallë - pacienti është i paaftë.


Trajtimi kronike deje pamjaftueshmëri


Për të përcaktuar taktikat e pacientëve me pamjaftueshmërisë kronike deje është e nevojshme për të kryer një ekzaminim të plotë të pacientit, duke përfshirë jo vetëm metodat objektive, por metodat instrumentale për të përcaktuar rrënjët e shfaqjes së sëmundjes (skaj të ulët Ultrasonografi vaskulare, kontrast venography).


Qasjet kryesore për trajtimin e pacientëve me pamjaftueshmërisë kronike deje janë: vazhdimësia, gjithëpërfshirja (një kombinim i trajtimeve të ndryshme) dhe individualitet.
Dhe kohëzgjatja Metoda e trajtimin e pamjaftueshmërisë kronike venoz është drejtpërdrejt e varur në fazën e sëmundjeve dhe praninë e komplikacioneve. Ka dy mënyra kryesore të trajtimit: konservative dhe operative. Në shumicën e rasteve nuk janë në gjendje për të arritur rezultate pozitive të trajtimit konservativ, i cili përbëhet nga disa fusha: eliminimit të faktorëve të ndryshohet etiologjikë rrezikut, përdorimi i drogës, rekomandimet fizioterapist, terapi fizike dhe përdorimin e compression elastike.

Një trajtim duhet të hap i CVI është një korrigjim i aktivitetit fizik - mësim grup të veçantë të ushtrimeve dhe përjashtimin e sporte të caktuara që mendjen lëvizjet mprehta të shpejtë dhe heqjen e objekteve të rënda. Të sportive lejuara përfshijnë: not dhe duke ecur me detyrueshëm përdorimin e compression elastik.
Ndër mjetet për ngjeshje elastike është më efektive: artikuj mjekësore dhe FA SHAT thurur elastike. Aplikimi i compression elastike në mënyrë efektive zvogëlon rrezikun e progresin e sëmundjes, dhe për këtë arsye, kjo metodë e trajtimit të aplikohet në të gjitha fazat e pamjaftueshmërisë kronike deje.

Pronat e dobishme e compression elastike do të thotë: eliminimi i edemë, resorption lypodermoskleroza, reduktimin diametrin e venave, të përmirësojë hemodinamikën deje, përmirësim të valvulave muskujve-pompë, rivendosur microcirculation, përmirësimin e kullimit limfatike nëpër enët e sistemit limfatik.
Ka disa parime të gjymtyrëve duhur lidhurit. Filloni lidhurit në mëngjes nuk duhet të rritet nga shtrati. Fashë duhet të imponojë lart e pesë të tretën e sipërme të kofshës me fiksimin e detyrueshme e këmbë. Lidhurit duhet të jetë i shtrënguar të mjaftueshme, por nuk shkaktojnë parehati.

Për zakonshëm të qëndrueshme elastike janë të papërshtatshme, sepse ata shpejt humbasin elasticitetin e tyre kur larjes, dhe për këtë arsye, ajo është më mirë për të përdorur artikuj të veçantë të çorape compression mjekësore. Në varësi nga shuma e dëshiruar dhe shkallën e dëshiruar e compression lloje të ndryshme të gjëra të thurura - çorape, triko, stockings. Kundërindikimet absolute për përdorimin e trikotazh mjekësor janë: dështimi kardio-respirator në fazën e dekompensimi, enët e gjakut aterosklerotike, dëmtojnë lëkurën në vendin e compression pretenduar.

Në faza të ndryshme të pamjaftueshmërisë kronike deje janë metoda të ndryshme të terapisë konservative:
Në fazën e parë të përdorur mundësisht si sclerotherapy eleminuar defekti kozmetike shkaktuar nga teleanhioektaziy praninë. Metoda bazohet në futjen e seksionit të avancuar të veçantë të materialit të venë (sclerosant), i cili ndalon rrjedhjen e gjakut në këtë zonë të venat dhe në këtë mënyrë kontribuon zbritëse anije dhe për të eleminuar defekt kozmetike.
Në fazën e dytë përdorimin e duhur të barnave që përmbajnë substancën aktive, mund të rrisë ton venoz dhe për të përmirësuar microcirculation indet përreth. Kohëzgjatja trajtimi është të paktën 6 muaj dhe shpesh për lindjen e një efekt të dukshëm të pacientit duhet disa kurse të këtyre barnave.

Në fazën e tretë fokusi kryesor është lufta në trajtimin e komplikacioneve. Në këtë situatë, pacienti ka nevojë për një trajtim të kombinuar përdorimin e drogës performancën e përgjithshme dhe përdorimin e drogës për trajtimin lokal.
Droga veprimit lokal janë përdorur gjerësisht në trajtimin e pamjaftueshmërisë kronike deje të gjymtyrëve të ulëta venat, si ata janë të lehtë për të aplikuar dhe janë të privuar nga një numër të reaksioneve specifike për flebotonykov performancën e përgjithshme. Komponent i detyrueshëm për të gjitha barnave për trajtimin lokal (xhel, ointments) Heparin është një koncentrim prej 100 IU deri 1000 IU 1 g në kombinim me anti-inflamator, analgjezik dhe desensitization komponente. Ointments përmbajnë heparin (Troksevazynovaya, Heparynovaya, Lioton 1000) duhet të zbatohet shkalla e të paktën 1 muaj dhe për të përmirësuar efektin duhet të jetë e kombinuar me drogë performancën e përgjithshme.

Si zgjedhja e një pacient individualisht regjim me simptomat e pamjaftueshmërisë kronike deje duhet të përdorin përgatitjet e disa grupeve, duke përfshirë edhe fazën e sëmundjes. Grupet kryesore të agjentëve farmakologjike në këtë situatë janë: flebotoniky (Detraleks 500 mg 2 g në ditë, Phlebodia 600 mg 1 g Per ditë Vazoket 600 mg 1 g në ditë...), Droga anti-inflamator jo-steroidal (Ibuprofen 200 mg 2 g në ditë. , Diclofenac 1 tabletë 3 g. dite), antikoagulante (Kleksan 15 mg per kg peshe 1 g. në ditë) agjente antiplatelet (Trental 400 mg 2 g. në ditë, 1 tabletë Pentoxifylline 2 g. në ditë) dhe antihistamines (Tsetryn , Laurent, Eden 1 tabletë 1 g. në ditë).

Si një mjet për të përmirësuar microcirculation dhe proceset metabolike përdoret Aktovegin 1 tabletë 3 herë në ditë ose SOLCOSERYL 1 ampulë intramuskulare kurs prej 10 ditësh.
E rëndësisë së madhe është përdorimi i veprimit lokal në skenë pezmatim i venave dhe ekzemë. Trajtimi në kohë i barnave anti-inflamator për të parandaluar përparimin e çrregullimeve deje. Në këtë situatë është e ilaçe përshtatshme për përdorim përmban kortikosteroidet jashtëm (Akortyn, mesoderma Polkortolon, Flutsynar).

Midis terapi fizike për trajtimin e pamjaftueshmërisë kronike venoz rezultatet mëdha mund të arrihet kur caktimin elektroforeza norma, Balneotherapy dhe rryma diadynamic.
Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet trajtimin e pamjaftueshmërisë kronike venoz në fazën e ulcerat deje, pasi ata shpesh komplikuar nga ndryshimet inflamatore dhe gjakderdhje. Parimet themelore të trajtimit të ulcerat deje përfshijnë: Pjesa tjetër e rreptë krevat, tre ulcerat me ujë të trajtimit me sapun ujë, përdorni antiseptics lokale (Vaji Myramistin 001%), terapi me antibiotikë pas përcaktimit ndjeshmërinë e florës.

Për të shpejtuar procesin e epithelialization ulcerat deje duke përdorur produktet që përmbajnë përbërësit natyral (Propolisi, vaj buckthorn detit) në kombinim me triko të rregullt mjekësor i veshur, i cili nuk lejon trauma të lëkurës dhe shfaqjen e komplikacioneve infektive.
Indikacionet korrigjim kirurgjik janë: mungesa e efikasitetit të terapisë konservatore, të ndodhjes së thrombophlebitis dhe ulcerat deje me gjakderdhje, dhe prania e defektit shprehur kozmetike.
Gjatë korrigjimi kirurgjikale referohet heqjes të segmentit të prekur e venave dhe masën e kirurgjisë varet masën e ndryshimit dhe praninë e komplikacioneve.

Ka disa zona në trajtimin kirurgjik të pamjaftueshmërisë kronike deje:
- sclerotherapy (metodë minimalisht invazive është efektive në venat e kalibrit të vogël);
- rrezatim lazer (përdoret kur dëmtuar venat e çdo diametër dhe është përdorur si një trajtim për ulcerat deje);
- venë larguarit;
- flebektomiya qasje endoskopike;
- operacion për të rivendosur venë valvulare;
- Operacioni për heqjen e dëmtuar venë rrjedhjen e gjakut duke formuar një marrje ryshfeti anashkalojë.

Parandalimi i pamjaftueshmërisë kronike deje është për të eliminuar faktorët ndryshohet rrezikut - veshin këpucë të rehatshme, korrigjimin e sjelljeve të hahet, ushtrimin e rregullt dhe të përmbushjes së stërvitjes bazë. Po aq e rëndësishme në parandalimin e pamjaftueshmërisë kronike deje ka venat parandaluese ultratinguj e gjymtyrë të ulët në pacientët që janë në rrezik për këtë sëmundje.