COPD - Trajtimi, Simptomet, shkallë, diagnostike historia, mjekësore


COPD - një patologji e zakonshme e sistemit bronkopneumonare, manifestohet me ndryshime të pakthyeshme në rrugët e frymëmarrjes skajor në llojin obstruktive, që rezultojnë nga ekspozimi i zgjatur эtyopatohenetycheskyh faktorë natyrën noninflammatory.
COPD në praktikën klinike është një grup i patologjive pulmonare, përfshirë bronkit kronik dhe emfizemë, lloji obstruktive. Për shkak të përkeqësimit të situatës globale mjedisore, regjistrimi statistikore vjetore e incidencës së COPD është në rritje. E vërteta vjen keq është se shkalla e vdekshmërisë për këtë sëmundje mbetet e lartë, pavarësisht nga zhvillimi shumë të mirë të industrive farmaceutike dhe diagnostike.


Disa vite më parë COPD është takuar më shumë burra, por tani sëmundja shpesh vuajnë në mënyrë të barabartë të dy gjinitë dhe kjo është për shkak të rritjes së numrit të duhanpirësve popullsisë.

Shkaqet e COPD


Rreziku madhe për ndodhjen e COPD janë persona të cilët kanë zakon si pirja e duhanit, dhe ashpërsia e sëmundjes varet nga gjatësia dhe numri i "paketë-vjeçare". Individët me mbindjeshmërisë udhë ajrore uyazyka edhe në mungesë totale të manifestimeve klinike të astmës janë më shumë gjasa për të zhvilluar COPD.

Për më tepër, faktorët ndryshohet rrezikut janë të rëndësishëm në patogjenezën e COPD. Kjo kategori Faktorët etiologjikë janë: pesha e ulët, episode të shpeshta të sëmundjes respiratore në fëmijëri, pirja e duhanit, lloji pasive, ekspozimit të zgjatur në atmosferë të ndotur (grup profesional e patologjive të frymëmarrjes).
Shfaqja e SPOK në të drejtat e duhanpirësve është e mundur vetëm në qoftë se ai uyazyka predispozitë gjenetike, mangësi dmth alfa-tripsin, duke rezultuar në një çekuilibër në mes të aktivitetit proteazës dhe antyproteaznoy indet e mushkërive. Në kushte normale, aktiviteti proteaza ndikimi si elastaze neutrofil, metalloproteinases e indeve, është shkatërrimi i indeve elastin dhe lidhës, dhe rivendosur strukturën e parenchyma mushkërive. Antiproteaznaya Aktiviteti i alfa-antitrypsin dhe frenues sekretore proteinase që synon rregullimin e shkatërrimit të elastin, për këtë arsye, pacientët me COPD janë gjithmonë shenja të zvogëlimit antyproteaznoy aktivitet, duke rezultuar në ndryshime shkatërruese të indeve të mushkërive. Si rezultat i aktivizimit të neutrofileve ka shenja të bronchospasm, prodhimi i tepruar i vnutrybronhyalnoy mukozë dhe edemë të mukozës së traktit respirator.

COPD të rënda është shoqëruar gjithmonë nga infeksioni sekondar i traktit respirator të shkaktuar nga reduktimet në pastrimin e mukusit në projektimin e rrugëve të frymëmarrjes skajor. Acarimin e COPD ndodh kur ri-infeksionit të pemës bronkiale dhe komplikon rrjedhën e sëmundjes themelore.
Kështu, reagimet pathogenetic zinxhir që nxisin zhvillimin e COPD në individë me një predispozicion qëndron në origjinën e traktit bronkiale ndryshimet penguese kryesisht në skajshme për shkak të një rritje të mprehtë në prodhimin e mukusit dhe bronkokonstriktimi.

Simptomet e COPD


Për COPD zakonisht është progresiv, por në shumicën e pacientëve kanë zhvilluar zhvillimit simptomat klinike për disa vite, madje edhe dekada.
Simptomat e para specifike të pacientit COPD është kollitjes pamjen. Në fillimin e kollë sëmundjes pengon pacientit vetëm në mëngjes dhe është e shkurtër në natyrë, por me kalimin e kohës ka përkeqësim të pacientit dhe paraqitja e ndarjes dhimbshme nadsadnoho kollë me numër pështymë të madh të karakterit mukozës. Bold mukusit verdhë trashë tregon natyrën e sekrecioneve purulent natyrës inflamator.

Periudha e gjatë e SPOK shoqërohet në mënyrë të pashmangshme me zhvillimin e emfizemë lokalizimin dypalësh, siç dëshmohet nga pamja e dyspnea karakterit espirator, dmth, vështirësi në frymëmarrje në fazën e "nxjerr". Një tipar karakteristik i frymarrje në COPD është natyra e tij e përhershme me një tendencë në progresion për uyazyka mungesë të trajtimit.
Shfaqja e dhimbje koke e vazhdueshme e pacientit pa lokalizimin qartë, marrje mendsh, përgjumje dhe ulur favorizojnë punën e zhvillimin e lezioneve hypoxic dhe strukturave hyperkapnycheskoho trurit.

Një ekzaminim objektiv i pacientit me një kurs të gjatë të sëmundjes shoqërohet me identifikimin e tiparet tipike që karakterizojnë ndryshimet pakthyeshme në rrugët e frymëmarrjes. Kështu, me anë të inspektimit vizual vërejtur hyperstenycheskoho lloj formimi i ekskursion gjoks është mushkëritë e kufizuara dhe të vështira. Pacientët Skin bërë hije cyanotic lokalizuara favorizuese në bagazhin skajor dhe gjoks e sipërme.
Në kryerjen e hije kuti trokitje shënuar shëndoshë pulmonare, simetrike në të dy anët, dhe shenjat auscultative e COPD janë të shpërndara në të shumëfishtë dëgjuar fishkëllimë thatë marr frymë me zor nuk zhduket edhe pas gëlbaze e pështymë.

Shkalla dhe faza e COPD


Duke pasur parasysh një sërë parametrave klinike dhe instrumentale funksionimin e sistemit të frymëmarrjes së pacientit me COPD, detyra kryesore e të cilit është për të përcaktuar përparimin e sëmundjes Faza e mushkërive dhe peshën e shëndetit të pacientit. Për këtë qëllim, ka zhvilluar një klasifikim të veçantë të gjithë botën e COPD, duke marrë parasysh nuanca të rëndësishme të fotografisë klinike dhe të dhënat e metodat instrumentale e diagnozës. Kjo qasje në diagnozën e COPD në mënyrë efektive mund të zhvillojnë terapi bazë individuale për t'u ndjekur pacientin.

Kështu, faza e parë e SPOK karakterizohet nga simptoma të butë e manifestimeve klinike në formën e episodeve periodike të kollë e thatë dhe shkarkimin e sasi të vogël të mukozës karakterit kollitje. Kur kryen një metodë funksionale të studimit të funksionit të mushkërive (Spirometry) në këtë tregues COPD fazë tregon vëllimin me forcë espirator më shumë se 80%.
Në një situatë kur simptomat COPD bëhet më e theksuar, nuk është bashkimi i dyspnea gjatë kryerjes së aktivitetit fizik të pacientëve duhet të dyshoni në fazën e dytë të sëmundjes. Indeksi Spyrometrycheskym e COPD moderuar ashpërsia është reduktimi i detyruar indeksit të vëllimit espirator në 80% të parashikuar.

Faza e tretë e COPD është shoqëruar me ndryshime të rëndësishme në gjendjen shëndetësore të pacientit, si rritje e çrregullimit të frymëmarrjes penguar zbatimin e aktivitetit rutinë fizike dhe periudhave të rëndim të COPD, me u bashkuar infektive stafi lezioni i mushkërive bëhen më të shpeshta. Vendosja fazën e tretë të sëmundjes dhe manifestimet e tij të rënda klinike duhet të konfirmohet parametrat spyrometrycheskymy (vëllimi i detyruar espirator nuk kalon 50% të parashikuar).
Faza e katërt e COPD është gjë tjetër veçse një pamjaftueshmëri shumë të rënda të mushkërive, manifestohet hemodinamik të rënda dhe çrregullime të frymëmarrjes. Diagnoza e SPOK, e cila është në këtë jashtëzakonisht e rëndë, nuk është punë, duke pasur parasysh simptomat specifike të shprehura, por në shumicën e rasteve, spirometry nuk mund të jetë e mundur në një gjendje të rëndë të pacientit.

Historia mjekësore COPD


Dokumenti Pacienti kryesor gjatë pranisë së tij në spital rreth qëndrimit orë është "historia mjekësore", e cila është e mbushur në trajtimin parësor të pacientit. Në mënyrë tipike, pacientët që vuajnë nga COPD kanë një periudhë vëzhgimi ambulator kohë gjatë së cilës ndryshon gjendjen e shëndetit të pacientit në një pacient i jashtëm tregon, terapist kartën e pacientit. Në këtë drejtim, për të lehtësuar regjistrimin e pacientit vetëm në marrjen e institucioneve mjekësore lloj stacionare, pacienti duhet të paraqesë rekomandimin gjendjes civile mjekësore për shtrimin në spital të tërhequr mjeku i familjes, një dokument që provon identitetin e pacientit dhe të kartës shëndetësore të pacientit. Në rastin kur pacienti është në gjendje të rëndë, dorëzuar në ambulancë e tij dhe regjistrimi pacienti është në mënyrë të thjeshtuar.

Ekzaminimi fillestar i pacientit është i mbledhur me kujdes ankesat, historinë e simptomeve dhe patologjitë shoqëruese të të dhënave të regjistrimit të detyrueshme në të dhënat e rastit në kolonën "shqyrtim fillestar", i cili bëri mjeku marrjen e qetësi. Këto pikëpamje objektive duhet të pasqyrohen edhe në formë të shkruar, si për të vlerësuar dinamikën e sëmundjes është i një rëndësie të madhe për të pacientit në kohën e dorëzimit të saj në spital.
Në një situatë ku një terapist mund të diagnozës, e duhur në "metodat shtesë të inspektimit" për të treguar shumën e rekomanduar masa diagnostike, pas së cilës mjeku pranues duhet të pushuar duhet të shkruhet "diagnozë paraprake" ose numrin diferenciale diagnostik të sëmundjeve. Pas vlerësimit peshën e pacientit me COPD, vendimi mjek që një degë e pacientit duhet të jetë në spital për trajtim të mëtejshëm, por terapist para është e nevojshme për të shfaqur një histori rekomandime për trajtimin e pacientit.

Trajtimi i mëtejshëm i pacientëve të diagnostikuar me COPD duhet të jenë të angazhuar profilin specialist pulmolohycheskoho, funksioni i të cilit qëndron në monitorimin dinamik të shëndetit të pacientit me çdo ditë të plotësojë "ditarin e vëzhgimeve" në histori dhe korrigjimin trajtim mjekësor "copë e emërimeve". Në një situatë ku një pacient kërkon të masave diagnostikuese apo konsultimeve i specialistëve profilin e ngushtë, mjeku duhet vetëm të bëjë një rekord në historinë e instrumentale arsyetuese emëruar ose testimin laboratorike (kontroll spirography qëllim të zgjedhjes minimale të bronkeve terapeutik dozë).

Termi qëndrimi i durueshëm me COPD mund të zbulojë vetëm mjeku dhe në shkarkimin nga pacienti në spital të caktuar "epicrisis vypysnyy", e cila pasqyron të gjitha fazat e qëndrimit të pacientit në spital dhe rekomandimet të shkurtër për trajtimin e mëtejshëm të sëmundjes themelore.

Diagnoza e SPOK


Për fat të keq, diagnoza e hershme e COPD është jashtëzakonisht e vështirë, sepse kjo patologji është e karakterizuar nga progresion të ngadalshëm dhe periudhë të gjatë asimptomatike. Në një situatë ku të zhvilluar foto tipike klinike, e cila tregon praninë e pacientit ndryshime të pakthyeshme aparatit bronkopneumonare, diagnoza e SPOK fjala për zbulimin e ndryshimeve të funksionit të mushkërive, prania ose mungesa e një komponenti inflamator, dhe kryerja e testeve të stresit.

Në fakt, edhe paraqitja e simptomave të tilla në njerëz, si "kollë", le të ketë një natyrë afatshkurtër, duhet të jetë bazë për tërësisht të shqyrtojë mushkërive të pacientit. Në këtë situatë, ekzaminimi pacienti fillon me bazë analizat e gjakut standarde dhe pështymë.
Prania e pacientëve COPD në pothuajse 80% të rasteve të shoqëruara nga reagimi inflamatore të gjakut, tregon fillimin e rëndim të sëmundjes themelore. Në mes të periudhave të shkurtra të gjakut nuk ka ndonjë ndryshim. Shfaqja e sindromës polytsytemycheskoho gjak në formën e rritjes së qelizave të kuqe të gjakut, hemoglobinë dhe të ulët ESR tregojnë hypoxemia rënda vërejtur në COPD shumë të rënda.

Kur shqyrton një pacient me dyshuar analizë të ofrimit COPD pështymë ka vlerë të madhe diagnostike, që nga zbulimi i elementeve inflamatore në atë për të vendosur burg "përkeqësimin COPD" dhe përkufizimin e qelizave atipike eliminon pacient kanceri natyrën e çrregullimeve ekzistuese të frymëmarrjes. Në një situatë ku analiza e pështymë ka shenja të përgjigjes inflamatore të përshtatshme për kulturën e studimeve mikrobiologjike për të përcaktuar llojin e patogjen dhe ndjeshmërisë ndaj antibiotikëve e një grupi farmakologjike.
Vlerësimi i treguesve të sistemit të frymëmarrjes funksionale si spirometry dhe pykfluometryy ndodh në rastet kur është e nevojshme për të vlerësuar peshën e COPD për të përcaktuar menaxhimin e mëtejshëm të pacientit, si dhe një metodë e kontrollit studime për të vlerësuar efektivitetin e trajtimit të aplikuar.
Testi Bronhodilatatsiynyy është një "shënues" e ndryshimeve të mundshme në obstruktive qarkullim pajisje bronkiale pacientit, e cila është e rëndësishme në diagnozën diferenciale të astmës dhe COPD. Për testi mjekësor përdorur ndonjë drogë të beta ahonytsov lloji të shkurtër të veprimit (salbutamol në një dozë prej 400 mg), e ndjekur nga përkufizimi i treguesve jo më herët se 15 minuta spirometry. Në një situatë ku pas drogës pacientit një rritje në volumin e detyruar espirator më shumë se 15%, ka çdo arsye për të besuar procesin obstruksionit bronkial kthyeshëm, e cila bie ndesh me diagnozën e "COPD".

Rol të rëndësishëm në vendosjen ndryshime pemë bronkiale në pacientët me COPD janë metodat instrumentale diagnostike bazuar në përdorimin e rrezatimit jonizues. Kështu, tomography llogaritur, janë mbajtur në fazat e hershme të sëmundjes, për të përcaktuar deformim model të mushkërive të shkaktuara nga rritja e rëndë e interstitsija mushkërive. COPD të rënda është shoqëruar me ndryshime të rëndësishme radiografike në formën e mushkërive të kufizuara apo të përhapura rritje pnevmotyzatsyy, diafragmë rrafshim dhe duke zgjeruar kufijtë e kat mediastinum terren duke rritur parametrat e atrium e djathtë të zemrës.

Përcaktimi i përbërjes së gazit të gjakut, si pjesë e algorithm diagnostike e masave të detyrueshme në pacientët me një kurs të gjatë COPD. Kjo teknikë na lejon për të vlerësuar shkallën e dështimit të frymëmarrjes dhe hypoxemia lidhur me zgjedhjen e mëvonshme të të përshtatshëm skemës terapi oksigjeni.
Në situata të vështira, kur ankesat e pacientit dhe të dhënat e kontrollit fizik korrespondojnë me ashpërsinë rënda COPD, dhe treguesit të dhënat spirographic nuk përputhen me simptomat klinike, është e këshillueshme që të përdorni testimin ushtrim.

Shumë rrallë, si një masave diagnostikuese që përdoren në hulumtim COPD bronhoskopycheskoe që eliminon praninë e tumoreve rrethojnë në lumen të bronke, ndodh me një foto të ngjashme klinike që COPD.

Trajtimi i SPOK


Pas krijimit të një diagnozë të besueshme, të konfirmuar nga metoda instrumentale e vizualizimi, pulmonologist duhet të përcaktojë sasinë e duhur të masave përmirësuese, duke marrë parasysh parimet themelore të trajtimit të COPD. Terapia duhet të justifikohet pathogenetically dhe synon përmirësimin e cilësisë së jetës, jo vetëm pacientit, por edhe për të parandaluar komplikimet e mundshme të sëmundjes themelore.

Të gjitha trajtimet konservatore dhe kirurgjikale duhet të ndahet në disa kategori: Masat эtyopatohenetycheskoy orientim, trajtim konservativ një pacienti është në gjendje të qëndrueshme, përkeqësimin e terapisë COPD dhe rehabilitim.
Pacientët Etiopathogenetical me SPOK duhet të fillojë me eliminimin e plotë të shkaqeve të ndryshimeve të sistemit bronkial, pra me mënyrën e jetesës modifikimet pacientit. Çelësi për trajtimin e suksesshëm të edhe COPD të rënda është një komplet jo duhani. Në një situatë ku COPD është rezultat i kushteve të rrezikshme profesionale, dukuri e simptomave tek njerëzit duhet të jenë shkak për përfundimin e punësimit në kushte të rrezikshme ndotësve atmosferikë.

Në një situatë ku pacienti festohet gjatë rrjedhës së qëndrueshme të COPD duhet të maksimizuar të drogës terapeutik masa konservative e trajtimit që janë adekuate në zgjedhjen bronhodylatyruyuscheho drogës që i përket një grupi të caktuar farmakologjike dhe të koordinojë dozë e saj efektive terapeutike.
Metoda e qasjes drogës dhe doza varet nga faza e sëmundjes dhe shenjat ekzistuese të pengimit të pacientit. Kështu, pacientët me SPOK, faza e parë nuk duhet sistematikisht të marrë bronchodilators, dhe në qoftë se përkeqësimi është rekomanduar përgatitjet hapa të shkurtër.

Faza e dytë është karakterizuar nga ashpërsia moderuar COPD e simptomave klinike që dalin në çdo kohë - dhe nuk varet nga aktiviteti fizik të pacientit, pasi kjo kategori e pacientëve duhet të inkurajohen që të bronhodylatyruyuscheho përdorim të përhershëm zgjatur e drogës zgjatur formularin madhe mbytje.
Faza e tretë e SPOK përfshin përdorimin e një grupi të barnave që synojnë eliminimin pengim bronkiale me një kombinim të rrugëve me gojë dhe parenterale e aksesit substancës aktive.

COPD katërt Faza e shoqëruar me çrregullime të rënda respiratore, si trajtimin e kësaj kategorie të pacientëve në drejtim të sjelljes të përshtatshme njësinë e kujdesit intensiv duke përdorur gamën e plotë të masave emergjente.
Aktualisht, si droga përdoren bronhodylatyruyuschyh numër të madh të drogës kanë mënyra të ndryshme për të ofruar substancë aktive dhe kohëzgjatjen e efektet farmakologjike, secila prej të cilave ka përparësi të shumta, ndërsa në të njëjtën kohë si çdo përbërë kimike nuk është pa të meta.

Po, efekt të mirë bronhodylatyruyuschym ka Atrovent përkasin antyholynerhetykov farmakologjike grup. Për fat të keq, ky i drogës, si anëtarë të tjerë të këtij grupi, nuk ka efekt në përmirësimin e shpejtë të pacientit dhe nevojën për trajtim afat-gjatë për të arritur një rezultat pozitiv, por në të njëjtën kohë, këto barna shkaktojnë praktikisht nuk ka reagime negative nga ana e sistemit kardiovaskular në mënyrë që ata janë përdorur me sukses për trajtimin e COPD ne personat e moshuar. Duke filluar doza saturating duhet të jetë në 80 mg në ditë me kalimin pasuese në një dozë prej 40 mg mirëmbajtjes.

Shumica e pulmonologists në trajtimin e COPD butë preferojnë thithur drogë përkasin të agonist B2 grup, barnave që janë të dy efektet zgjatur farmaceutike afatshkurtër dhe. Salbutamol takon kategorisë së me veprim të shkurtër B2-agonist tolerohet përgjithësisht mirë nga pacientët, si eliminimin e shenjave të pengimit ndodh pas pak minuta pas aplikimit të saj, dhe kohëzgjatja e veprimit farmakologjik deri në disa orë. Megjithatë, emërimi i drogës në pacientët me COPD duhet të kryejë një bisedë në lidhje me reagimet e mundshme negative në mbidozë (dridhje rastit, sensibilitet për hipertension, rritje excitability e strukturave të sistemit qendror nervor), dhe për këtë arsye, ajo është konsideruar administratën pafavorshëm pakontrolluar sistematike të drogës kjo kategori farmaceutike. Në këtë rast, përparësi duhet t'i jepet përgatitjet zgjatur (Salmetorol) Kohëzgjatja e cila u lejon atyre për të aplikuar 1 herë në ditë.

Në rast të kursit të rëndë progresive e COPD, inkurajon përdorimin e trajtimit të kombinuar, e cila është që të emërojë grupe bronhodylatatorov ndryshme farmaceutike me qëllim ekstra se teofilliny zgjatur (teopek në 03 gram në ditë), të cilat kanë jo vetëm efikas për të eliminuar pengesat bronkiale, por ndikim pozitiv në puna e muskujve të frymëmarrjes.
Droga glucocorticoid në trajtimin e COPD zbatohen vetëm në raste shumë të rënda, droga si "e dytë-line" që plotësojnë themelore bronhodyoatatoramy regjim. Tregues për trajtim të gjatë të zgjatur me kortikosteroidet thithur të ketë një efekt pozitiv në përmirësimin e parametrave spirometric, dhe ky grup i drogës monoterapi jashtëzakonisht i mirëpritur, duhet të jenë të preferuar ilaçe kombinim (2 Seretide Thithja 2 herë në ditë).

Pacientët që vuajnë nga COPD të rënda, pulmonologists rekomanduar për të kryer veprime rutinë vaksinimi ka për qëllim parandalimin e infeksionit të mundshëm të sistemit të frymëmarrjes gjatë një epidemi gripi. Studimi randomized mbi ndikimin e vaksinimit në jetëgjatësinë e pacientëve me COPD provuar efektivitetin e masave parandaluese. Në të njëjtën kohë, mbani në mend se si një masë parandaluese, në asnjë rast nuk duhet të përdoret drogë antibacterial.
Si trajtimi simptomatike e pacientëve me SPOK tregon përdorimin e drogës mucolytic, efekti i të cilave është hollimi i modeleve trashë mukusit dhe tërheqja pasuese e lehtë e saj (Ambrotard 1 kapsulë 1 herë në ditë).

Me kujdes të madh duhet të lidhen me vëzhgimin dhe trajtimin e pacientëve me COPD i cili është në fazën akute, si në këtë situatë kërkon terapi më intensive dhe të zgjeruar të drogës. Është e nevojshme për të rritur dozën e drogës bronkeve dhe preferojnë metodën e administrimit të substancës së Nebulizer (Ventolyn 5 Inhalations mg 1 sesion).
Në rastin e COPD rëndim është e përshtatshme caktimin grup steroide, pasi ata të përmirësojnë performancën e funksionit të mushkërive, të përmirësojë oxygenation e gjakut arterial, shkurtojnë kohën e pacientëve të qëndruar në spital dhe të zvogëlojë nevojën për produktin intubacion. Emërimi rekomanduar drogës në njësinë e kujdesit intensiv spitalor për një metodë e preferuar e dorëzimit parenterale të substancës aktive (prednisone 40 mg IV-te njehershem).

Prania e simptomave të pacientit e COPD rëndim është një tregues për terapinë me antibiotikë në mënyrë të plotë (Amoxiclav 1 g 2 herë në ditë me gojë, Medakson 1 milion në 2 herë injeksion në ditë intramuskular), kohëzgjatja e së cilës varet nga shpejtësia e normalizimit të gjakut dhe pështymë.
Uyazyka lejojë njësinë e kujdesit intensiv terapi adekuate oksigjen përmes një kateteri nazal apo maskë për të arritur nivelet normale të okyshenatsyy gjakut. Në një situatë të mungesës së plotë të efektit pozitiv brenda 45 minutash nga fillimi i terapisë pasiv oksigjen, është e nevojshme për të vendosur mbi përdorimin e ventilimit invazive.