Erozioni akute të stomakut në trup


Erozioni i stomakut - një sipërfaqe mukozale defekte që nuk shkojnë përtej vetë pjatë e tyre të muskujve, të cilat janë formuar në qendrat e nekrozë sipërfaqësore; shërimin e tyre ndodh pa formimin e mbresë indit lidhor. Sipas klasifikimit moderne, të gjitha erozioni gastro ndahen në akute, termat e epithelialization nuk i kalon 2-7 ditë, dhe kronike, nuk janë të ekspozuar ndaj regresionit prej më shumë se 30 ditë. Le të flasim në lidhje me erozionin të mprehtë të stomakut në trup!
Shkaqet e gërryerjet akute:


- ilaçe, duke përfshirë edhe anti-inflamator (NSAIDs), kortikosteroidet nonsteroidal, droga Digitalis, nitrofurans, tolbutamide, veroshpiron, acid ethacrynic;
- dehje alkoolit;
- Stresi ndikon trupit (djegie, ngrirja, shok, plagosje, Politraume, stresi psiko-emocionale);
- patologji të rënda somatike (dështim decompensated qarkullues, dështimi kronik renal, dështimi hepatocelular, sëmundje të gjakut, sëmundje kronike jospecifik mushkërive, sëmundje të sistemit endokrin (hyperparathyroidism, diabeti);

- sepsis në trup.

Në 50% e pacientëve kanë erozionit stomakut, vazhdoi duke marrë NSAIDs dhe ulcerat - 20-25%. Mekanizmi i efekteve anësore të NSAIDs, duke rezultuar në ndalimin e drogës enzimë cikloksigenase bllokuar sintezën e prostaglandinave në mukozën e stomakut. Ndotja (farë) Mukoza Helicobacter pylori 66-85% në lokalizimin e gërryerjet në stomak, por disa studiues besojnë se ky mikroorganizëm faktor madhor në zhvillimin e lezioneve kronike erozive.
Formimi i erozionit të mprehtë në trup është e lidhur shpesh me duodenohastralnыm zbaticë (229-85% të rasteve). Hiperkinetike (rritur) lloji lëvizshmëri stomakut, rrit presionin e intracavitary vërejtur në 78% të pacientëve me gastrit erozive. Për paraqitjen e erozionit kërkon praninë e acidit klorhidrik në stomak, por nuk ka dëshmi të hiperatsydnosti rënda (hyperacidity) dhe dominimi i standardit - dhe hypoatsydnyh (pH e ulët) thotë ndryshime erozive në mukozën e stomakut. Shumë vëmendje i është kushtuar çrregullime metabolike (shkëmbim) prostaglandins (hormon) në zhvillimin e gastrit erozive, grupi prostaglandina E rritjen e sekrecionit mukotik, aktivizon rigjenerimin e mukozën e stomakut, forcon funksionin e tij pengesë; në pacientët me përmbajtje erozive gastrit e prostaglandin E në mukozën krahinë defekt është zvogëluar.


Simptoma të qarta të erozionit të rënda nuk janë, në plan të parë shenjat e sëmundjeve kundër të cilave formuar erozion. Në 30-90% të të rinjëve nga erozioni mukozës pandryshuar të mprehtë nuk mund të ketë simptoma klinike. Për gërryerjet akute të stomakut karakterizuar nga relativisht të shpeshta (45%) zhvillimin e komplikimeve hemorragjike (me hemorragji). Erozioni akut gjatë gastroduodenoscopy duket si banesë, 1-2 mm diametër, defekte sipërfaqe në epitelin e Mukoza stomakut të formave të ndryshme. Ata mund të mbulohet me fibroze ose hemorragjike lulëzim, i rrethuar nga një zonë e hyperemia, shpesh të vendosura në fundus e stomakut. Opinioni përfundimtar mbi natyrën e erozionit mund të shprehet pas histologjike (ind) studimi. Erozioni akute mund të jenë sipërfaqësore apo të thella.


Trajtimi i gërryerjet akute përfshin heqjen faktorë negative endogjene dhe ekzogjene, regjimit normalizimi dhe cilësinë e ushqimit, refuzimi i duhanit dhe alkoolit, duke marrë drogë me veprim ultserohennыm. Frenuesit "pompë proton" parietal (sipërfaqja mur i qelizave stomakut përdorur në trajtimin e gërryerjet gastro me hyperatsydnostyu rëndë. Rabeprazole 20 mg në ditë të çon në zhdukjen e shpejtë e simptomave klinike.

Si një terapi të parë-line rekomanduar futje e një droge nga grupi i frenues pompe protoni dhe dy antibiotikëve: Amoxicillin dhe clarithromycin metronidazol ose në kombinim me clarithromycin. Struktura e terapisë "rezervë" janë frenuesit e protoneve pompë, denol dhe dy antibacterials - klaritromicin, amoksicilina, tetracycline, Metronidazole më pak. Ka rekomandime për të zëvendësuar klaritromicin, azitromicine, dhe Metronidazole - për furazolidone, pasi që rezistenca ndaj Metronidazole është tashmë 40-60%. Drogës e zgjedhjes për normalizimin e funksionit motor-evakuimit të stomakut është domperidone (motilium) që rrit tonin e stomakut, pilorike dhe sphincters ulët esophageal dhe normalizes lëvizshmëri, stimulon evakuim.