Tiparet klinike të kesh alkoolike të mëlçisë


Cerozë - një sëmundje serioze kronike që mund të shkaktohen nga arsye të ndryshme. Sëmundja karakterizohet nga një numër mjaft të madh të simptomeve të veçanta, të cilat mund të jenë shumë të ndryshme, në varësi të fazën e etiologjisë së sëmundjeve dhe veprimtarinë e procesit patologjike. Pothuajse çdo person i sëmurë krijon një lloj të fotografisë klinike, diagnoza e sëmundjes dhe ka kompleksitetin caktuar, niveli i të cilave mund të jenë të ndryshme. Sipas statistikave mjekësore, shumica e rasteve të cerozë mëlçisë kanë simptome të mëdha klinike, e cila çon pacientin te mjeku: rreth 60% e njerëzve janë kthyer në manifestimet e sëmundjes që ka nevojë për trajtim.


Por, pavarësisht nga kjo, gati 1/5 e rasteve të kesh janë asimptomatike, dhe sëmundja shfaqet në një pacient aksidentalisht, të tilla si provim në drejtim të sëmundjeve të tjera apo për parandalimin. Përveç kësaj, përafërsisht e njëjta përqindje e rasteve zbuluar vetëm pas vdekjes në bazë të nenit. Duke pasur parasysh faktin se roli i veçantë i sëmundjes, shkaku i të cilave ishte alkoolit mund të jetë karakteristika interesante klinike të cerozë alkoolike të mëlçisë. Diagnostifikimi e fazat e hershme të sëmundjes dhe jo e vështirë - ajo është për shkak të manifestimeve të saj klinike janë mjaft të ndryshme. Shumica e simptomeve janë në dispozicion në një fazë të zgjeruar të sëmundjes, dhe primar nuk mund të jetë në dispozicion në të gjitha. Në këtë drejtim, karakteristikat klinike të kesh alkoolike nuk është shumë e ndryshme nga llojet e tjera të sëmundjeve.


Simptomat më të zakonshme të kesh janë:
A) Verdhëza.
B) Dhimbje në sektor të sipërme të djathtë.
B) hundës gjakderdhje.
D) Rritja e mëlçisë.
D) edemë, ascites.
E) u rrit temperaturën e trupit.
F) Kruhet e lëkurës.
C) vjella e gjakut.

Sigurisht, këto manifestime janë më karakteristike të sëmundjes në fazat e mëvonshme. Tiparet klinike dhe simptomat e cerozë mbizotëruese alkoolike - subfebrilitet dhe verdhëz. Në disa raste një model të theksuar e sëmundjes shfaqet papritmas, pa i paraprirë shenjat e para karakteristike.


Tiparet klinike dhe tiparet karakteristike të cirroza alkoolike të mëlçisë. Cirroza alkoolike zhvillon më shpesh në meshkujt me abuzimin e alkoolit për afat të gjatë (5-20 vjet), këto raste kanë tendencë për rreth 10% të njerëzve. Se "shkaku alkoolike" të gjitha rastet e cirroza e mëlçisë është më e zakonshme (rreth 1/3), dhe sëmundja është veçanërisht keq, dhe ajo ishte më e shpejtë. Veçanërisht serioz është konsideruar si një kombinim i sëmundjes së kaluar hepatitit dhe prania e alkoolit në atë kohë. Për shkak të faktit se shumë pacientë të përpiqet për të fshehur varësinë e tyre ndaj alkoolit, cirroza alkoolike zbuluar në një fazë të hershme është e vështirë. Më shpesh, sëmundja mund të dyshohet në bazë të manifestimeve të tjera të jashtme të alkoolizmit, fytyrës fryrë, skuqje e lëkurës së tij, buzët e duke u dridhur, qepallat, gjuhën, etj Pacientët me alkoolizmi shpesh mbajnë gjurmët e lëndimeve të vogla - bruises, djegiet, çrregullime të tjera të lëkurës.


Cirroza alkoolike në fazën e tij të hershme është zakonisht asimptomatik, por nëse gjatë kësaj periudhe për të kryer një studim, ju mund të gjeni një rritje të konsiderueshme në mëlçi. Sëmundje të shumta fazë karakterizohet nga simptoma të tilla si diarre, të vjella, humbja e oreksit, zhvillimin pancreatitis alkoolike, gastrit. Në lidhje me dëmtimin e pankreasit mund të zhvillojnë diabet, kjo shpjegon mungesën e funksionit nxjerrës, në mënyrë që njerëzit mund të humbni peshë në mënyrë dramatike. Shenjat e vitaminës mangësi dhe kequshqyerja në cerozë alkoolike të mëlçisë të ndodhë shumë më herët se në viral. Dehje kronike alkool gjithashtu çon në sëmundje të tjera deri në humbjen e flokëve dhe atrofi testicular. Ndikimi negativ i alkoolit gjithashtu ofron enët veshkat, zemrës dhe të gjakut.


Në foto klinike të simptomeve cirroza e mëlçisë ndonjëherë mund të marrë fazë qendër në diagnozën e këtyre simptomeve karakteristike të disa sëmundjeve të tjera, si dhe manifestime të tjera që mund të jetë një shkak i sëmundjes është i gabuar për të tjera. Karakteristike për simptoma alkoolike kesh mund të zbulohet vetëm nën vëzhgim dinamike. Një studim i plotë i të dy pacientit dhe të afërmit e tij mund të ndihmojë të lidhë disa simptomat e sëmundjes (ethe, verdhëz, dobësi, humbje e oreksit) me alkoolit. Varësisht se çfarë simptome mbizotërojnë në kesh alkoolike, të identifikuar disa forma të sëmundjes.


1. formë Pain. Dhimbje në bark e sipërme, kitara e drejtë e sipërme, intensiteti, cramping. Shpesh kjo simptomë është arsyeja e pacientit për të kërkuar kujdes mjekësor.
2. formë verdhëz. Në përgjithësi, verdhëz në mëlçi alkoolike kesh moderuar, të paqëndrueshme, shpesh me ethe dhe mostretje. Shpesh fshehur në rrjedhën e pacientit kesh me verdhëz hospitalizuar me hepatitit viral të dyshuar. Ndonjëherë kombinuar me kruarje.
3. Forma Hepatomehalycheskaya. Shumica e pacientëve me cerozë alkoolike të mëlçisë, ka një rritje, shuma e të cilave mund të varet nga faza e sëmundjes. Ajo mund të rritet në madhësi, edhe kur nuk ka simptoma të tjera të sëmundjes nuk e mërzit, trupi gradualisht bëhet më e dendur, shumë pacientë është simptomë kryesore.

4. Forma ascitic. Në hapin formuar ascites kesh ndodh në shumicën e pacientëve, më shpesh se në kesh virale.