Shqyrtimi dhe ultratinguj në sëmundje zhovchnokamyaniy


Shqyrtimi dhe ultratinguj në sëmundje gur tëmthi në një pacient fillon me ultratinguj. Nuk është matur diametrin e kanalet biliare, është vendi narrowings patologjike dhe zgjerimet janë ndryshimet e konfigurimit (tendosje) kanale, compression të organeve fqinje, janë të gurëve të tëmthit dhe kanalet. Një përmbledhje e kanalet nga brenda. Ky studim hardware kryhet në spital pas përgatitjes veçantë të pacientit.
Përveç kësaj, numri i diagnozës me ultratinguj metodat informative e gurëve të tëmthit përfshijnë:


- duodenoskopyya,
- endoskopike ERCP reaksionar cholangiopancreatography,
- krizshkirna chrezpechenochnaya cholangiography dhe CHCHH holedoskopyya.
Kur duodenoskopyy mjeku - endoscopist hyn në gojë, pastaj në ezofag dhe stomak endoscope sëmurë fleksibël, në fund që është fibër optike. Ajo arrin të shqyrtuar zgavrën e brendshme të ezofagut, stomakut dhe duodenum, të vlerësojë gjendjen e mukozës, të përcaktuar praninë e strukturave në lumen ose pjesë të tjera të trupit. Endoscopist mund të shihni shenja të tërthorta të papilla gurëve të tëmthit madh duodenale rreth.


Ai ënjtje në sëmundje gur tëmthi, mungesa e biliare në lumen e duodenum. ERCP dhe me ultratinguj është kryer duke përdorur të njëjtën pajisje - fybrohastroэndoskopa, e cila përdoret në duodenoskopyy. Dallimi është se në një studim të zonës papilla madh duodenale injektuar kontrasti ngjyrë. Nga papilla madh duodenale, e cila hap gojën e gypit biliare të përbashkët, një substancë hyn kanal biliare. Pastaj të bëjë një radiografi kanalet e mbushur dhënat substancë. Imazhe të tilla janë të qartë hijet dukshme të rrumbullakëta ose i zgjatur, të vendosura në brendësi të gypit - një gur. Dukshëm edhe ngushtimi dhe kanalet deformim. Cakto kryerjen verdhëz ERCP shpesh të dyshuar, provokoi gur në kanal biliare apo ngushtim.


Ky është një studim i rëndësishëm në cholelithiasis, sepse ai ndihmon për të vlerësuar gjendjen e pacientit, sepse gurë mund të çojë në një shumëllojshmëri të ndryshimeve në kanalet biliare të mëlçisë. Për shembull, gurë në gypit biliare të përgjithshme mund të shkaktojë zhvillimin e infeksioneve dhe ndryshime të rënda inflamatore në kanalet e mëlçisë, pamjen e plagët dhe ngushtimin e qëndrueshme të pjesën e fundit të gypit të përbashkët biliare. Rezultati janë verdhëz dhe mosfunksionim të rënda hepatike.

CHCHH dhe me ultratinguj mund të, kur për të marrë informacion në lidhje me gjendjen e kanalet hepatike, por për shkak të karakteristikave të strukturës anatomike nuk mund të hyjë në agjentin fatyerov biberon kontrast. Gjilpërë veçantë gjatë futet përmes lëkurës, murit të barkut të përparmë dhe pastaj në indin e mëlçisë. Pastaj një birë gjilpërë në kanal injektuar agjent kontrast që mbush kanalet intrahepatic, dhe të bëjë imazhe për analiza të mëtejshme. Procedura kryhet duke birë tejzanor ose X-ray vëzhgimit - për të kontrolluar. Kështu, ne mund të krijojë vendndodhjen dhe shkaku i pengesave daljeve të biliare - gurë, ngushtimi i gypit si pasojë e tumorit bruto apo indeve mbresë.


CHCHH është mjaft informativ dhe metoda e saktë, por ajo nuk është përdorur shpesh, pasi ajo ka shumë kufizime dhe i rrezikshëm për pacientin. Holanhioskopiya - Shqyrtimi i kanalet biliare janë bërë nga një aparat të veçantë - holedohoskopa gjatë operacionit. Holedohoskop futur në lumen e gypit biliare nëpër vrima të bërë nga një situatë tërë ankth gjatë operacionit, dhe nëpërmjet tij të shqyrtojë sipërfaqen e brendshme të gypit të përbashkët biliare dhe kanal edhe më të vogël hepatik (diametër holedohoskopa lejon atë). Përveç kësaj, duke përdorur mjete të posaçme kontrolluara holedohoskopa mund të nxirren nga një gur kanal që mënyra të tjera për të dështuar.