Shoku kardiogjenik - ndihmës së parë


Kardiogjenik shoku - një dështim akut ventricular me një rënie të mprehtë në funksion kontraktil e zemrës dhe, rrjedhimisht, presion të reduktuar, furnizim të pamjaftueshëm të gjakut në organe. Shumica shoku kardiogjenik zhvillohet si një komplikacion i infarktit të miokardit dhe në shumicën e rasteve fatale.

Shkaqet e shoku kardiogjenikNdër faktorët shkaktuar dallohen:

 • infarkt miokardi të mëdha, në të cilat preken më shumë se 40% infarkti, dhe zemra nuk mund normalisht të kontratës dhe të pompimit të gjakut;

 • pezmatimi i muskulit të zemrës (myokarditisi akute);

 • këputje e mur ndarës interventricular që ndan barkushe të drejtë nga e majta;

 • stenozë (ngushtim) valvulave akute të zemrës;

 • dështimi akut i valvulave të zemrës;

 • emboli pulmonare masiv.


 • Llojet e shoku kardiogjenik


  Në mjekësi, vendosi të ndajë tre format e shoku kardiogjenik, refleks shok i vërtetë kardiogjenik dhe arrhythmia:

 • Reflex. Është forma e lehtë e cila nuk është e shkaktuar zakonisht nga dëmtimi i madh miokardit, dhe presion më të ulët të gjakut për shkak të dhimbjes të fortë. Me përjashtim në kohë të dhimbjes tej relativisht prognozë të favorshme.

 • Shoku i vërtetë kardiogjenik. Rezultojnë infarkti mëdha. Nëse nekrotyzyrovano 40 për qind ose më shumë të zemrës, vdekshmëria afrohet 100%.

 • Shoku arritmike. Zhvilluar si rezultat i takikardi ventricular ose bradyarrhythmias papritur akute. Mungesa e gjakut që lidhen me ndryshimet në normën e zemrës dhe ritmin pas normalizimit të simptomat e saj janë zakonisht shoku.


 • Simptomat klinike dhe diagnoza e shoku kardiogjenik


  Këto përfshijnë:

 • një rënie të mprehtë në gjak (më pak se 90 mm Hg në..) dhe impuls (më pak se 20 mm Hg në..) e presionit;

 • takikardi;

 • zbehtë (shpesh me elemente cianozë) dhe lëkurës me lagështi;

 • gjymtyrë të ftohtë;

 • zvogëlohet për shkak të presionit të ulët venoz;

 • humbja e vetëdijes;

 • Çrregullime urinim (me presionin e gjakut nën 50 mm Hg. Art. veshkat largohet nga puna).


 • Në praninë e simptomave të pacientit e mjekëve kardiogjenik shoku vlerësojnë peshën e këtyre simptomeve, masa impuls dhe tensionit të gjakut, norma e zemrës, indeksi i vlerësojnë kardiak. Gjithashtu për krijimin e saktë të shkaktojë dëme dhe zonën, procedurën e mëposhtme:


 • Elektrokardiogramë - për të përcaktuar fazën dhe lokalizimin e miokardi, thellësinë dhe përhapjen e saj.

 • Ultratingull Zemra - ndihmon për të vlerësuar gjerësinë e lëndimit, të vendosur sasinë e gjakut ejected nga zemra në aortës, të përcaktojë të cilën zemra lënduar.

 • Angiografia - Metoda renthenokontrastыy e inspektimit të anijeve në të cilat arterie femurit injektuar materialin kontrast. Ky studim është kryer në qoftë se përdorimi i mundshëm trajtimet kirurgjikale.


 • Trajtimi i shoku kardiogjenik


  Trajtimi i kësaj sëmundjeje duhet të bëhet vetëm në kushtet e lagjes e kujdesit intensiv. Masat emergjente në shok kardiogjenik synon rritjen e presionit të gjakut dhe të normalizojë rrjedhjen e gjakut në organet vitale.
  Masat e përgjithshme:

 • Anestezi. Refleksi veçanërisht e rëndësishme në formën e shokut.

 • Terapi oksigjeni. Perdorimi i maska ​​oksigjeni për të parandaluar urinë oksigjenit e trurit.

 • Terapi trombolitik. Droga intravenoze për të përmirësuar qarkullimin dhe parandalimin e clots gjakut.

 • Terapi Podderzhыvayuschaya. Administrimi intravenoz i kalium dhe magnez për të përmirësuar furnizimin e muskujve të zemrës.

 • Stimulimi. Futja e barnave që stimulojnë tkurrje të muskujve të zemrës.


 • Trajtimi i shoku kardiogjenik shoqërohet domosdoshmërisht me monitorimin e organeve vitale:

 • Kardiomonitor.

 • Presioni i rregullt dhe norma e zemrës.

 • Instalimi kateter urinar për vlerësimin e funksionit të veshkave.


 • Pas hapat e parë, trajtimi i mëtejshëm përcaktohet në varësi nga lloji dhe ashpërsia e pacientit, dhe kjo mund të jetë edhe kirurgjikale dhe konservatore.