Gjakderdhje arterial


Ndër të gjitha llojet e gjakderdhjes është gjakderdhje arterial është më i rrezikshëm, duke kërcënuar jetën njerëzore. Prandaj, secili e rëndësishme që të ketë informacion mbi se si për të ndaluar gjakderdhje arterial në kohë kur është e nevojshme për të ndihmuar të dashurit e tyre dhe veten.

Shenjat e gjakderdhjes arterialArterial gjakderdhje - një tërheqje e gjakut jashtë qarkullimit të gjakut në arteriet si rezultat i dëmeve të shkaktuara nga faktorë të ndryshëm traumatike. Arteriet janë enët e gjakut që bartin udhëton e gjakut nga zemra për të gjitha organet dhe indet. Muret e tyre janë të trasha dhe të forta, por të pranishëm në gjakun e tyre është ngopur me oksigjen dhe transportohen nën presion të lartë.

Gjaku arterial njihet lehtësisht nga ngjyra të ndritshme të kuqe. Ajo dhe flukset lëngshme nga lumë plagë papërmbajtur, me mundi pulsating për të rrahur e muskulit të zemrës. Humbja e gjakut në këtë lloj gjakderdhje është shumë e shpejtë. Rezultati është shpesh një vrull të enëve të gjakut dhe humbjen e vetëdijes.
Dëmtimi arterie kërcënon humbje vdekjeprurëse gjakut brenda 30 - 60 minuta. Dhe nga dëmtimi i arterieve të mëdha, të vendosura zakonisht në anën konkave të trupit dhe gjymtyrëve - në sipërfaqet e tyre flexor, njerëzit kanë vetëm rreth dy minuta për të shpëtuar.

Stop arterial gjakderdhje ndihmën e parë


Gjaku në gjakderdhje arterial duhet të ndalet, duke ndjekur rregullat, në varësi të vendndodhjes së gjakderdhjes.
Gjakderdhje nga arteriet kryesore të gjymtyrë
Në këtë rast, mënyra kryesore për të ndaluar gjakderdhje është parzmore mbulesë. Para se, duhet të kryejë shtypur arterie të kockave mbi hapësirën e dëmtuar prezantimin si më poshtë:

 • Me dëmtimi shpatull - vënë një grusht në sqetull dhe shtrydh dorën e tij të trupit.

 • Kur plagë parakrah - bërryl vë në dy paketa fashë dhe shtrydh maksimale dorën e tij në të përbashkët.

 • Kur një dëmtim hip - grushta klikoni mbi tretën e sipërme të kofshës në zonën e ligament inguinale.

 • Kur plagë shin - vë në rajon popliteal dhe dy pako fashë bëj këmbën në të përbashkët.


 • Si pako mund të përdorni çdo material të ngurta - tub gome, pëlhurë, tela, kabllo etj D. Kur arterial gjakderdhje parzmore mbulesë kryer me kërkesat e mëposhtme:

 • Gërshet imponojë plagët më të larta mbi kofshën apo supe.

 • Kapëse për ndaljen e gjakut mbulesë është mbajtur në ngritur skaj.

 • Gërshet imponuar vetëm pads kat me një leckë të butë (jo në lëkurë zhveshur).

 • Pasi ju të bashkëngjitni për veshje viktimën një shënim që tregon saktë mbulesë kohë parzmore.

 • Në këmbët e tërheqje mund të mbajë jo më shumë se 90 minuta, në dorë - jo më shumë se 45 minuta (zyyazykay kohë - 30 minuta).

 • Pas kësaj kohe, kapëse për ndaljen e gjakut është hequr ose dobësuar nga 15 minuta dhe pastaj aplikuar (për periudhën nga lirimin tërheqje duhet të jetë e shtyrë gishtat arterie).


 • Arterial gjakderdhje plagë në këmbët dhe duart
  Në këtë rast, zbatohen një fashë për ndaljen e gjakut është fakultative. Mjaft me plagë prybyntuvaty paketë fashë dhe ngre gjymtyrë.

  Arterial gjakderdhje nga plagët e kokës, qafës dhe bust
  Kjo mund të jetë një arterie, karotide, çapokor dhe subclavian arterie përkohshme. Lokalizimi i tillë ndaluar gjakderdhje duke imponuar tamponade shtrënguar e plagë. Për ta bërë këtë, duke përdorur piskatore ose clip zgavrën në zonën e dëmtuar fshin përcaktuara fort sterile, të cilat mund të vënë në fashë të lartë nerazvernutыy dhe prybyntuvaty shtrënguar atë.
  Të gjitha ngjarjet e mësipërme janë vetëm një ndihmë e përkohshme e parë, atëherë viktima duhet të transportohet menjëherë në spital.