Sëmundje vaskulare vasculitis


Sëmundja vaskulare vasculitis është një grup heterogjen e sëmundjeve të karakterizuara nga kryesisht ndikuar e enëve të gjakut e ndonjë ose kalibrit të llojit të inflamacionit fokale segmental dhe nekrozë. Për këtë grup të sëmundjeve janë roli zakonshme vaskulare dominant në patogjenezën e çrregullimeve imune dhe polymorphism të manifestimeve klinike.
Vasculitis sistemik me ndarjen në fillore dhe të mesme. Etiologjinë e më vasculitis primar sistemike është e paqartë. Predraspolahayuschaya padyshimtë roli i trashëgimisë në zhvillimin e vasculitis, pasi shumë prej tyre (Granulomatodat Wegener, arteriet përkohshme, arteriet Takayasu) është lidhja me të veshur antigjenet caktuara histocompatibility. Vasculitis mesëm - vasculitis, e cila është një tjetër manifestimet njohur e procesit patologjik - eritematosus sistemik lupus, dermatomiositi, skleroderma sistemike.Në një numër të vasculitis, eritemë nodosum si, vasculitis hemorragjike, pjesëmarrjen e agjentëve infektivë (viruset, bakteret, të paktën - infeksionet parazitare dhe fungale), diskuton vlerën e mbindjeshmërisë ndaj drogës drogës antibacterial dhe antivirale. Shpesh zhvillimi i vasculitis vërejtur pas vaksinimit. Formimi i vasculitis sistematike më vendimtare për shkak të mekanizmave të pjesëmarrjes ymmunopatohenetycheskyh.

Lezione vaskulare mund të shkaktuar nga secili i përfaqësuar (ose një kombinim) të mekanizmave pathogenetic, të tilla si:

- Mekanizmi immunocomplex;
- Mekanizmi i lidhur me antitrupa të citoplazmës antyneytrofylnыmy;
- shkelja e përgjigjes imune qelizore me formimin e granulomat;
- Mekanizmi i lidhur me antitrupa orhanospetsyfycheskymy (antitrupa të glomerular bodrum membrana veshkave, antitrupat anti-endoteliale).

Në patogjenezën e vasculitis sistematike rëndësi të madhe për shkeljen e imunitetit qelizor. Ka një rritje në popullsinë e citotoksike T limfociteve të aftë për të shkaktuar dëme në endothelium vaskulare. Rolin e citokinave në sintezën e rritjes së qelizave mononuclear (tumor faktor nekroze, IL-1 dhe IL-2), duke shkaktuar inflamacion në chemotaxis e qelizave të tjera (limfocitet, qelizave direk, fibroblastet). Në procesin e tyre të përzgjedhjes që përfshijnë aktivizuar enzimat proteolitike ndjekur nga shkatërrimi i enëve të gjakut dhe nekrozë indeve. Për sëmundjet sistemike vasculitis, bazuar në përgjithësinë e mekanizmave pathogenetic janë qasje të përbashkëta pathogenetic ndaj trajtimit, duke përfshirë edhe të terapisë jo-specifik immunosuppressive (emërimin e glukokortikoideve, citostatikëve), emërimin e barnave që selektive pengojnë mekanizmat e caktuara imunologjike e inflamacionit (presionin monoklonal gjakut, donatorëve imunoglobulinave polivalent ), aplikimi i ndikuar pronat rheological e gjakut.


Ndryshimet morfologjike në vasculitis primar nuk shumëllojshmëri të ndryshme. Procesi më inflamator në sistemin e enëve të gjakut është lokal, kur në zonat e prekura shënuar infiltrimit, nekrozë ose dhëmbëza të njëjtën kohë. Si rezultat i endoteliale dëme dhe gjakut clots mund të ndodhë në lumen vaskulare mbyllje. Shpesh në fushën e lezioneve vaskulare mur mund të vërehet vile qelizave gjigante. Përkundër faktit se, ndërsa nuk mund të jetë një vasculitis sistematik përfshirë në procesin e anijes patologjike të çdo lloji dhe madhësia, më e rëndësishme është vlerësimi i ndryshimeve në enët arteriale, si mbyllje e tyre mund të çojë në nekroza e indeve.