Kushtet e termave spote dhe efekteve të tjera


Duke marrë një goditje në kokë ose sytë fërkim me forcë mund të shihni varg në aspektin spote dhe efekte të tjera - ajo fosfenы. Nervit optik i syrit ndryshon ndikimin fizik në një shumëllojshmëri të vizionit. Fosfenы kanë halucinacione që ndodhin kur të ekspozuar ndaj sy.
Por brenda syrit ka më shumë se shihet direkt, siç gjakut ose gjakut anijeve.

Me kujdes duke kërkuar në fletë bardhë borë të letrës, ju mund të shihni të ndritshme pikat, njollat ​​dhe modelet e tjera. Ndonjëherë ata duken si dritë nga qarqe të errëta apo në mes të fireballs fluturues.


Supozimi i përgjithshëm është që të sigurohet se qelizat e gjakut të lëvizin nëpër kapilarët e retinë. Ky fenomen mund të ndodhë, në qoftë se ju shikoni në të ndritshme llambë ose dielli flash kamera. Dalë me degë pemësh foto dhe rrjet me një dispozitë të enëve të gjakut në retinë. Brain plotëson hijet e enëve të gjakut brenda syrit ashtu si ajo plotëson spote verbër.

Spote verbër janë të gjithë, pa përjashtim. Secili prej tyre është i lindur, dhe në sajë të tyre ne mund të shohim. Ata janë në mesin e retinë, ku receptorët lehta janë rregulluar në nervit optik, i cili nga ana e prapme të syrit dërgon një impuls elektrik në tru të shkaktuara nga drita, ku, në fakt, procesin e vizionit.


Si për të zbuluar vendin e verbër
Spot mesatar verbër është aq i vogël që ne fakt nuk e vërejnë. Por prania e saj mund të zbulohet nga këmbët strehimin. Studs, më e mirë për të marrë me një kokë të bardhë dhe për të mbajtur drejt përpara. Pa ndryshuar pozitën e syve, ngadalë lëvizin atë nga djathta në të majtë. Nëse ne shikojmë me kujdes vetëm drejt përpara, ne mund të shohim se kreu bulavochnaya humbur për një moment në zonën pak larg nga qendra. E njëjta gjë mund të bëhet duke manipuluar lart dhe poshtë.

Image zgjatur
Kur dritë e ndritshme është e drejtuar drejt në sy, photoreceptors retinës, të përgjigjet për atë, perenapruzhuyutsya. Për një kohë ata nuk mund të më se çfarë të përgjigjet. Shërimi, photoreceptors përsëritur imazhin vijues të lehta si negative. Në këtë rast dritë vend është e errët ose ngjyrë, në qoftë se ajo është në mes të syve të tu dhe subjektit të vëmendjes. Pika të errëta të shfaqet si pasojë e faktit se photoreceptors e perenapruzhuyutsya retinë dhe jo në gjendje për të kryer detyrën e saj.


Nga forca e dritës dhe shkëlqimit se si gjerësisht i çeli sytë, varet se sa kohë imazhi është konsistent. Nëse sytë bërë për të mësuar për dritën e zbehtë, se shumica e nxënësve janë Dilated, duke marrë sa më shumë kohëzgjatja drita e imazhit do të jetë më i lartë për shkak të ndikimit intensiv të lehta të ndritshme në retinë.

Flashes ndritshme dhe varg, si dhe imazhe të tjera mund të shoqërohet me migrenë, i shoqëruar nga dhimbje koke. Migraines janë shoqëruar shpesh me pamjen në sytë e linjave sferike ose flakët alarmi që vazhdojnë për disa minuta. Ndonjëherë kjo është e shoqëruar me një vrull të enëve të gjakut dhe zgjerimi - dhimbje myhrennoy.

Por jo të gjithë migraines janë të shoqëruara me dhimbje. Ka pa dhimbje migrenë syrit. Ata mund të jetë për shkak të mbindjeshmërisë të lehta dhe shkelje të syve.

Worms misterioze
Ndonjëherë vërejmë vargjet çuditshme, spote ose pika që noton para syve tanë, veçanërisht në qoftë se ju shikoni në diçka të ndritshme ose në qoftë se ju mbyllni sytë tuaj. Këto pika janë grimca që janë në vitreusit, një hapësirë ​​pelte-like, e cila mbush më e syrit. Romakët e lashtë e quajtur këto efekte muscae volitantes, që do të thotë krimbat lundrues.

Ato janë të vendosura në mes të kornea dhe retinë dhe hija e tij të hedhura në retinë, kur drita bie mbi ta. Me moshën, substancë i tejdukshëm në trup bëhet më likuid dhe grimcat janë të qarta.
Floating krimbat shfaqet kur tejdukshëm ndan nga muri e pasme të syrit, duke rezultuar në një ndjenjë të rrah ose flashes në sy, imazhet mund të lindin degë pemësh dhe qarqet. Formë e veçantë e këtyre imazheve sepse rrjet tejdukshëm rrethon nervit optik.


Pa marrë parasysh se çfarë janë këto imazhe janë të ngjashme, qarqet, dega, insekteve, rrethi apo flok dëbore - një organ mikroskopike tejdukshëm e syrit të cilat nuk mund t'i shpëtojnë me anë të sistemit të qarkullimit të gjakut. Krijimi fenomen siklet është absolutisht e padëmshme, e cila nga ana e tij është shumë e mirë, sepse për të shpëtoj prej tij pamundur.
Edhe pse këto pika para syve janë mjaft të mëdha dhe të qartë, dhe nuk mund të marrë një kohë të gjatë, atëherë ata zhduken vetë. Pas një kohë ju mund të mësohen me ta, kështu që vetëm të injorojë ato, si dhe njollat ​​e verbër që ekzistojnë në secilin sy.

Pikët spote, këpucë dhe figura të tjera në sy mund të jetë një shenjë e inflamacionit të tilla si Uveitis. Në këto raste, clots spote janë qelizat e bardha të gjakut që qëndrojnë me choroidal ose ciliar trupit pigment indet që lidhen me iris. Si rezultat i inflamacionit të tilla si Uveitis apo infeksion, mund të rritet në masë të madhe numrin e dots dhe spote që tregojnë një përkeqësim të mprehtë në vizion.
Në disa raste këto efekte mund të injorohet, por në qoftë se ata nuk do të kalojnë, të ndryshojë ose të ndërhyjnë me vizion, të jetë i sigurt për të kontaktoni doktorin tuaj.