Limfocitoza - Shkaqet


Limfocitet - një lloj i qelizave të bardha të gjakut, qelizat e bardha të gjakut. Limfocitet - një prej kryesore qelizat e sistemit imunitar, si përgjegjës për prodhimin e antitrupave dhe të imunitetit qelizor. Normalisht përmbajtja e tyre në gjak shkon 19-38% të numrit të përgjithshëm të leukociteve. Nivele të larta të limfociteve në gjak quhet e Limfocitoza.
Llojet Limfocitoza
Të bëjnë dallimin midis dy llojeve të Limfocitoza:

 • relative;

 • absolute.


 • Në Limfocitoza absolute rrit numrin e përgjithshëm të limfociteve në gjak në krahasim me mirëmbajtjen e tyre normale. Limfocitoza relative është për shkak të ndryshimeve në përmbajtjen e qelizave të tjera të bardha të gjakut në gjak, dhe pastaj përmbajtja përqindja e këtyre qelizave është më e lartë se në sasi normale.


  Arsyet për Limfocitoza relative


  Në përgjithësi, Limfocitoza relative është më e zakonshme në të rriturit. Arsyeja mund të jetë një numër faktorësh që shkaktojnë rënien në leukociteve tjera:

 • infeksionet virale (SARS, gripi);

 • bruceloza;

 • leishmaniasis;

 • Sëmundjet purulent-inflamator;

 • mosfunksionim i gjëndrës tiroide;

 • sëmundje rheumatoid.


 • Arsyet Limfocitoza absolute


  Limfocitoza absolute zakonisht karakteristike e sëmundjeve akute infektive, të tilla si:

 • fruthi;

 • ethe të kuqe flakë;

 • kollës së mirë;

 • dhenve;

 • shytat;

 • mononukleoza infektive;

 • Hepatiti viral akut;

 • infeksion citomegalovirusit, dhe të tjerët.


 • Për më tepër, shkaku i Limfocitoza mund të jenë:

 • tuberkulozi;

 • disa sëmundje autoimune;

 • anemia hemolitike;

 • kancer.


 • Limfocitoza ka karakteristikat e veta në zhvillimin e leukemisë. Kjo sëmundje malinje i leukociteve gjakut nuk piqen deri në fund dhe për këtë arsye nuk mund të kryejë funksionet e tij. Si rezultat, nivelet e gjakut të këtyre qelizave papjekur rritet ndjeshëm, duke shkaktuar anemi, gjakderdhje, rritjen e vulnerabilitetit ndaj infeksioneve dhe simptoma të tjera. Rritja e nivelit të qelizave të bardha të gjakut në gjakun e tre ose më shumë herë pothuajse gjithmonë një simptomë e kancerit.

  Shkaqe të tjera të Limfocitoza në të rriturit


  Në sëmundjet, shkelja e limfociteve mund të jetë shkaktuar:

 • stresi ose sëmundjet nervor;

 • uria dhe të parregullta ushqimi;

 • beriberi, sidomos mungesa e vitaminës B12;

 • efektet në trupin e alkoolit, nikotina, drogat;

 • duke marrë ilaçe që ndikojnë në gjak;

 • gjakderdhje.


 • Në mënyrë tipike, këta faktorë provokojnë limfocitozë rriturve relative, të cilat shpesh zhvillohet në mënyrë të pavarur, pas zhdukjes shkaktuar kauzën e tij.