Komplikimet e mundshme të transfuzionit të gjakut


Transfuzioni i gjakut është sot - mjaft e zakonshme në procedurë praktikë mjekësore. Por, pavarësisht nga kjo, ajo është konsideruar si një ndërhyrje serioze. Nëse është e mundur, të sigurojë trajtim efektiv pa një procedurë të tillë, mjekët rekomandojnë qenë vetëm në periudhën e fundit të japë përparësi për transfuzion. Kjo është për shkak të procedurës së dështimit të transfuzionit rregullat e përcaktuara të teknikave dhe metodave mund të çojë në komplikacione dhe reagimet e intensitet të ndryshme. Komplikimet mund të lindin kur mospërmbushja jetë shkaktuar nga gjaku apo karakteristikave individuale.
Komplikimet e mundshme të transfuzionit të gjakut janë të ndarë në 2 grupe - hemolitik hemolitik dhe jo.
Hemolitike apo reagim hemotransfuzyonnaya në varësi të gjendjes shëndetësore të marrësit, llojin e reagimit dhe sasinë e njësive të gjakut mund të jetë i dobët (temperaturë, dukuri ethshme) dhe shumë të rënda (dështimi akute kardiovaskulare apo dështimi i veshkave dhe vdekje).

Vetëm transfuzioni i gjakut të papajtueshme mund të ndodhë komplikime hemotransfuzyonnыe. Për shkak të gjakut para se të procedurës duhet të kontrollohet për faktorin Rh dhe ABO speciale. Nëse testi nuk është kryer, pacienti mund të hemotransfuzyonnыy goditje gjatë procedurës ose menjëherë pas saj. Ajo duhet të dënojnë vetëm mjek i cili nuk gjeti prani papajtueshmërisë së gjakut.

Menjëherë pas transfuzionit të gjakut të papajtueshme, ka komplikimet e mundshme nganjëherë ndodhin në një formë të fshehur. Identifikimi ky ndërlikim nuk mund të çdo ekspert, ajo zhvillohet me shpejtësi, shpesh menjëherë pas futjes së edhe sasi të vogla të këtij gjaku, por ka raste kur fatkeqësi vjen pas transfuzionit. Marrësi shënuar ëmbëlsi në rajonin e mesit dhe dobësi e përgjithshme. Ekzaminimi zbulojë disa presionin e ulët të gjakut, rrahje zemre të shpejtë. Urina nganjëherë tregon praninë e qelizave të kuqe të gjakut dhe krijimin e proteinuria. Prandaj është e rëndësishme për të kryer monitorimin e pacientit transfuzione gjaku neotstupnыy në proces dhe pas procedurës për orë të tëra. Gjithashtu vlerësuar numërimin e gjakut, përmbajtjen bilirubin në të dhe urinalysis.


Në papajtueshmërisë rëndë në grupet e gjakut është reagimi shumë i rëndë karakterizohet nga shkatërrimi i përhapur intravaskular e qelizave të kuqe të gjakut dhe pasting marrësit. Komplikimet pas transfuzionit rezulton nga futja e parë 50 ml të jeni një pacient ka shqetësim, ai fillon të ndjehen me përshtypje në frymëmarrje gjoks dhe vështirësi, ankohet për dhimbje koke të rënda dhe dhimbje në të ulët mbrapa. Nuk mund të jetë retching ose të vjella të hapur. Pacienti ishte i shqetësuar për pamjen e njolla të kuqe në lëkurë, dhe më pas zëvendësoi zbehje e lëkurës. Rënie të vendosur në presionin e gjakut dhe një impuls të fortë të shpejtë. Disa orë më vonë ashpër zvogëluar sasinë e urinës deri në ndërprerjen e plotë të prodhimit, duke treguar se përçarje e veshkave. Në rritje mjaft të shpejtë nga simptomat e mësipërme dhe komplikime të funksionimit të vazhdueshëm, pacienti mund të vdesë nëse nuk urgjentisht të marrë masat e nevojshme. Në mënyrë që të mos përkeqësohet gjendja e pacientit duhet të zgjidhet si duhet drogë që janë në gjendje për të eliminuar reaksione alergjike.


Kur transfuzioni i gjakut të papajtueshme për faktorit Rh, komplikime të ngjashme, por intensiteti i tyre është reduktuar, dhe koha e ekranit pak më të gjatë. Reagimet më të re në individë të cilët kanë pasur më shumë se 5 transfuzione, si dhe gratë me ndjeshmëri të lartë ndaj antigjeneve e qelizave të kuqe të gjakut, që rezulton nga një infeksion viral ose bakterial ose shtatzanisë mëparshëm.
Ajo reaksione alergjike shpesh pas transfuzionit të gjakut, por ata rrallë kanë një kurs të vështirë. Në përgjithësi, reaksione alergjike hemolitik nuk jep ethe. Karakteristike për ta është: Angioedema dhe urtikaria dhe rritja e mundshme e simptomave si kollë, ankth të frymëmarrjes, nauze dhe vjellje, diarre, lot dhe dhimbje barku, paqëndrueshmëria kardiovaskulare, shok dhe koma.


Virus infeksion i mikroorganizmave të gjakut është e rrallë. Ndoshta infeksion bakterial gjatë donator flebotomyy. Në infeksion viral ka një ethe të forta, të përzier, të vjella, diarre, dhimbje barku, dhe nganjëherë shoku.
Më të zakonshme janë reagime nehemolitychni febrile. Ato karakterizohen nga fakti se ka një sulm antigjene të pranishëm në antitrupa plazma përfituese nga donatorët. Simptomet e reaksioneve hemolitike febrile - fenomeneve ethshme e dobëta apo të forta që shfaqen brenda dy orëve pas përfundimit të ose menjëherë pas transfuzionit.


Gjaku në simptomat e para të reagimit hemolitik të ndalet menjëherë dhe të zbatojë masa të tilla, të cilat varen nga lloji i reagimit:
- Matja e parametrave vitale çdo 15-30 minuta min;
- sasia e lëngjeve injektuar dhe tërhequr regjistruar;
- për të reduktuar ethe pacientit të mbuluar me një batanije;
- ngadalë japin oksigjen;
- nëse është e nevojshme, të rritur presionin e gjakut;
- reaksione alergjike kur administrohen kortikosteroidet dhe antihistamines;
- të zvogëlojë temperaturën në reagimet ethe nehemolytycheskyh;

- infeksioni bakterial përshkruajnë antibiotikët.