Shkaqet e pengimit akut arterial


Ndërprerja e papritur e fluksit të gjakut në arterie kryesore, duke shkaktuar çrregullime ishemike, shënohet me termin "pengim akut arterial." Arsyeja për pengim të tillë mund të jetë trombozës akute, emboli, ose spazma e arterie. Çka e shkakton pengesa akut arterial?
Emboli dhe trombozë të aortës dhe arterieve kryesore janë të prekur shpesh femurit, arterie çapokor, popliteal, subclavian, sup dhe arteriet më të ulët këmbë. Pavarësisht nga ngjashmëritë, të shkaktuara nga çrregullimi i rrjedhjen e gjakut dhe indeve ishemi zhvillon, ka dallime të rëndësishme në foto klinike dhe mekanizmi i trombozë dhe emboli, e cila dikton një qasje të ndryshme terapeutike.Emboli
Emboli (bllokim) e enëve të gjakut mund të ndodhë jo vetëm mpiksje (thromboembolism), edhe pse kjo është alternativa më e shpeshtë - 90-95% e të gjitha rasteve. Janë emboli yndyrë (thyerjet e mëdha të eshtrave për shkak të rënies së fluksit të gjakut në pika të yndyrës nga palca e eshtrave), ajrit ose gazit (makineri shkelje infuzione intravenoze, kthesa etj), parazitëve (protozoa, helmintet) dhe organeve të huaja të bllokuar në gjak trauma. Emboli zhvillim jashtëzakonisht serioze, pothuajse menjëherë. Trajtimi alternativ i sëmundjeve të tilla, në fakt, një - heqja kirurgjikale e trombo.


Trombozë
Trombozë akute arterial zakonisht zhvillohet pas ndërprerjes së marrëdhënieve normale koahulyruyuschyh dhe antykoahulyruyuschyh e gjakut, kundër stenosing sëmundje ekzistuese kronike. Në këtë situatë pacienti është zhvilluar tashmë kolateral (totale) në rrjetin e enëve të gjakut. Dhe pastaj trombozë akute nuk shkakton indet e tillë fatale ishemike, si ushqim i tyre është bërë nga anijet anashkalojë. Ky opsion nuk do të kërkojnë gjithmonë kujdes urgjent kirurgjik.

Spazma

Shkak i bllokimit akut arterial mund të jetë vrull të arterieve. Ajo mund të shoqërohet me emboli apo trombozë mund të jetë rezultat i traumave ose phlebemphraxis arterieve akute. Arterial vrull rrallë vazhdon për më shumë se 3 orë. Mungesa e vazhdueshme e pulsimesh e arterieve të gjymtyrëve të afat më të gjatë na bën të mendojmë për shkaqet mekanike të pengimit arterial, jo vrull. Nga vetë, vrull ka asnjë shkak për transaksionet e kryera antispasmodics trajtimit konservative.

Shenja kryesore e trombozë ose arterie emboli trungu - dhimbje e papritur në skaj. Por dhimbja mund të mungojnë, por mund të minimizohet, nëse ruajtjen e qarkullimit kolateralit. Ndryshimet e zbehtë e lëkurës në fazën fillestare të modelit mermeri cianozë dhe një rënie të mprehtë në temperatura e lëkurës. Ky është një tipar i rëndësishëm që përcakton shkallën e rënies së fluksit të gjakut në gjymtyrë. Paralizë dhe paresthesia (ose anestezi) i rëndësishëm në përcaktimin e ashpërsisë së ishemi, pasi skadimit të nervave periferike janë shumë të ndjeshëm ndaj hipoksi / anoksi. Nëse ka paralizë dhe paresthesia zakonisht kanë gangrenë, dhe anasjelltas, duke ruajtur me motor dhe ndijor funksionet e gjymtyrëve, pavarësisht nga shenjat e ishemi, gangrenë zakonisht nuk zbulohen. Shkalla Mungesa konfirmon diagnozën dhe për të përcaktuar vendin e mbyllje. Në mungesë të gjymtyrë ënjtje norma mund të përcaktohet duke përdorur ultratinguj Doppler.


Protyshokovi mat pozicion të ulët e gjymtyrë, plasmapheresis me futjen e sasive të mëdha të plazmës të freskët të ngrirë. Në fazat e mëvonshme - heparinit të reduktuar intensitetin e trombozës. Kirurgjia sjellje të përshtatshme gjatë para 6 orë fillimit. Kryer arteryotomyyu dhe për të hequr embolus duke përdorur një sondë të veçantë ose të prodhojnë trombyntymэktomyyu. Pas një operacioni për të ulur përsëritjen e emboli dhe retromboza treguar heparynoterapiya. Kur emboli arterial dhe trombozë e enëve të gjakut është treguar terapi konservative, antispasmodics, agjentët antiplatelet, heparin.