Presion systolic gjakut
Presioni sistolik i gjakut është një nga llojet e presionit të gjakut. Në mënyrë që të kuptojnë konceptet që ju duhet të kuptoni se çfarë është tensioni i gjakut në të gjitha. Presioni i gjakut është quajtur presionin e gjakut, i cili është i pranishëm në çdo person që jeton dhe për të gjykuar funksionimin e duhur të zemrës dhe enëve të gjakut. Presioni i gjakut është i ndarë në dy lloje: të lartë, i quajtur gjithashtu systolic. Ky lloj i presionit është e karakterizuar nga niveli më i lartë i tkurrje të zemrës, e cila shkakton presion dhe enët e gjakut. Ekziston edhe një presion më të ulët apo diastolic gjakut, e cila mund të përcaktohet në kohën kur muskujve të zemrës ndodh relaksim maksimal.


Le të flasim më shumë për presion systolic gjakut. Presioni sistolik të gjakut përcaktohen me një pajisje të veçantë të quajtur një aparat matës tensioni, dhe ky nivel është madhësia optimale e 120 mm të merkurit. Kjo është konsideruar si njësia kryesore në matjen e çdo lloj presioni. Presioni sistolik i gjakut duhet gjithmonë të jetë e mbikqyrur. Nga kjo varet organet shëndetësore-formimin, për presionin e lartë të gjakut, pse shoqërohet gjithmonë me dhimbje koke? Gjaku qarkullon në enët në të gjithë trupin vazhdimisht dhe vazhdimisht, dhe në qoftë se rritet presion, arteriet ndjehen të parehatshme, por në shumë norma të larta mund të dilnin dhe të shkaktojë gjakderdhje dhe goditje.

Reduktimi në presionin e gjakut systolic
Reduktimi i presionit sistolik të gjakut duhet të jetë i moderuar. Nëse ky lloj presioni është shumë e ulët, ajo gjithashtu ndikon në shëndetin e të gjithë trupit. Reduktimi presion systolic gjakut të çon në një ngadalësimin e zemrës dhe sistemin e qarkullimit të gjakut, lëviz gjakut nëpër enët në një ritëm shumë të dobët, një person mund të jetë i dhemb dhimbje në kokë dhe muskujt (shumë e ngjashme me dhimbjen e një lodhje të fortë fizike), presionin e ulët të gjakut systolic mund të çojë në apatia fortë dhe pesimizmi. Njeriu në këtë mënyrë bëhet i ngadaltë, dëshiron të bëjë asgjë, shumë të dobët dhe pothuajse nuk mund të mbajë peshën e trupit të tij.

Arsyet për rritjen e presionit të gjakut systolic
Arsyet për rritjen e presionit sistolik të gjakut mund të jenë shumë të ndryshme. Në mënyrë tipike, hedhje presion mund të ndodhë me mbingarkesë të fortë fizik apo emocional. Gjithashtu, presioni i lartë i gjakut vazhdimisht shoqëron njerëzit që nuk është duke punuar zemrën dhe sistemin e qarkullimit të gjakut janë të lodhur.

Emocion të mprehtë dhe të fortë, sportive tepërta klasa e aktiviteteve mund të çojë në ngritjen e nivelit të presionit sistolik mbi normën e kërkuar.