Rol të shpretkës në trupin e njeriut


Në sektor të majtë e sipërme është një organ i vogël - shpretkë. Roli i shpretkës tek njerëzit në kohët e lashta u interpretua jo mjaft të drejtë, ose më mirë, ajo urdhëroi shumë cilësi mistike. Në fakt, roli i shpretkës është shumë më prozaike, edhe pse është mjaft e rëndësishme - në njerëz ajo ka një rol mbështetës, por nënvlerësojnë ky organ nuk është e nevojshme. Shpretka është i përfshirë në formimin e gjakut gjatë zhvillimit të fetusit dhe pas lindjes, ky funksion është e humbur. Roli i shpretkës në një të rritur është disi e ndryshme: ajo vepron si një filtër, shpërndarjen e dëmtuara qelizat e kuqe të gjakut, substanca të huaja, bakteret në gjak, duke përmirësuar cilësinë e tij.


Ashtu si disa organe të tjera në trupin e njeriut, shpretkë është përfshirë në formimin e imunitetit, duke prodhuar të rritur rezistencën e trupit ndaj infeksioneve trupit antibacterial. Disa shpretkë dhe roli në proceset metabolike, akumulojnë një nevojë për formimin e hekurit hemoglobinës. Përveç kësaj, vepron shpretkë si një rezervuar kursejmë gjakun që hyn totale aktuale kur është e nevojshme. Kështu, ne mund të kuptojmë se roli i shpretkës është i rëndësishëm dhe prania e tij në trupin e njeriut nuk është e rastësishme. Mos disparagingly referohet këtij organi.


Shpretkë - është trupi unpaired, masa e saj është 160 metra për femra dhe 200g për burrat, por pesha si madhësi - një individ tregues për çdo person. Ky organ është depërtuar nga enët e gjakut dhe për shkak të strukturës së veçantë të aftë për të grumbulluar një sasi të konsiderueshme të gjakut. Kështu, shpretkë bëhet një depo, "vaults" gjak për rastet emergjente të paraqitura në total aktual si të nevojshme. Kjo është një barrë pronë është e një rëndësie të madhe në aspektin e funksioneve të adaptive.


Duhet theksuar veçmas se shpretkë nuk i takon organeve vitale, nëse është e nevojshme ajo mund të hiqet, dhe disa njerëz plotësisht mungon nga lindja. Megjithatë, ne nuk duhet të nënvlerësojnë rëndësinë e saj të mesëm, sepse trupi i njeriut është i balancuar dhe nuk ka asgjë të tepërt, çdo organ, disi, të ndikojë në punën e organeve të tjera të brendshme dhe gjendjes njerëzore në përgjithësi, edhe pse, në shikim të parë, jo të dukshme. Përveç kësaj, deri më tani nuk është studiuar deri në fund dhe fiziologji të trupit. Në njerëz, shpretkë është funksionet e mëposhtme:


1. Funksioni më i rëndësishëm kryhet nga ky organ, konsiderohet të jetë imun. Shpretkë pastron gjakun nga viruset e ndryshme dhe bakteret konverton substancave të dëmshme në të shkatërruara nga toksina dhe komponente të tjera të dëmshme që qëndrojnë jashtë në djegie të trupit dhe indeve dëmtimit të. Shpretkën në gjendje të njohin antigjenet e huaj të antitrupave të trupit dhe nxjerr në pah specifike. Në rastet kur një person, për çfarëdo arsye humb këtë trup, sistemi i tij imunitar përkeqësohet.

2. Gjithashtu serioz është funksioni filtrimit e shpretkës - ajo kontrollon qarkullojnë qelizat e gjakut vidsivayuchy dhe heqjen e eritrociteve vjetruara të dëmtuara dhe.


3. provuar të përfshira në metabolizmin e shpretkës hekurit.

4. Elementet më të rëndësishme të gjakut të njeriut - qelizat e bardha të gjakut, trombocitet, qelizat e kuqe të gjakut të grumbulluar në shpretkë dhe në rast të një nevoje të tillë mund të lirohet në rrjedhë. Trupi mund të përmbajë një sasi të konsiderueshme të këtyre elementeve kritike, e cila është shumë e rëndësishme për trupin, në raste të jashtëzakonshme, të tilla si një humbje të madhe të gjakut.

5. shpretkë në gjendje të rritet dhe tkurret në madhësi, dhe në rritje, ajo mban një sasi të konsiderueshme të gjakut, dhe nëse është e nevojshme reduktuar dhe ejects gjak në këtë drejtim. Me këtë "dopingut" natyror pjesë shtesë e gjakut mbush pjesën më të madhe të tendosje të madhe fizike, pra mungesa e oksigjenit të kënaqur. Zakonisht njerëzit mund të ndjeni dhimbje të papritur në kuadratin e sipërm të majtë, e cila shpejt kalon. Kjo sugjeron se shpretkë ulur.


6. shpretkë është përfshirë në metabolizmin e proteinave, sintetizojnë globin, albumin, përveç trupi është i përfshirë në prodhimin e imunoglobulinave.

7. Në zhvillimit të fetusit është i përfshirë në mënyrë aktive në hematopoiesis në të rriturit prodhon monociteve dhe limfocitet.

Sëmundje dhe sëmundjet e shpretkës. Sëmundjet e trupit janë të rralla, por nëse kjo ndodh, shpretkë përfundimisht rindërtuar, duke ndryshuar funksionin e tij mund të shkelet. Në disa raste, shpretkë sëmurë mund të rritet ndjeshëm, duke arritur në 3.4 kg (splenomegaly). Simptomat e kësaj gjendje janë:

1. edemë, mbajtjes fluide.
2. Diarre.
3. Dobësi.
4. Humbja e oreksit.
5. dispepsi.
6. gjakderdhje të shpeshta
7. Gratë - menstruacioneve të rënda.
8. Reduced imunitet.

Shteti më i rrezikshëm me splenomegaly - mundësia e një mërzi ruptured, rrit trupi fasha organet fqinje, shkel punën e tyre, duke shkaktuar dhimbje. Ndonjëherë e vetmja mënyrë për të ndihmuar një person në këtë shtet është për të hequr shpretkë. Përveç kësaj, shpretkë mund të preken nga infeksione të ndryshme (sifilizi, hepatiti, antraksit, septikemi, brucelozës, etj). Ka sëmundje të tilla si abscesi, tumor, tuberkulozit, shpretkë dhe trupit lëndimeve.


Patologjia shpretkë - një dëmtim dhe defektet. Keqformime - është vendndodhja e pazakontë, mungesa, shtesë formë ndryshim trupi, përhumbur shpretkë saj. Dëmtimi mund të jenë të mbyllura dhe të hapura. Mbyllur priren të ndodhin mbi ndikimin, rënie dëmit, etj Open lindin kur prerë, thikë, plagë dhe operacionet kirurgjikale.