Shkencëtarët kanë gjetur një mënyrë për të trajtuar formën vdekjeprurëse të tuberkulozit


Trajtim efektiv i tuberkulozi me rezistencë të gjerë të drogës, forma më vdekjeprurëse e infeksionit është praktikisht untreatable, mund të arrihet me kombinimin e duhur të dy barnave të përdorura tashmë për të luftuar infeksionet bakteriale, raportohet në revistën Science.
Tuberkulozi është shkaktuar nga aktiviteti i baktereve tuberculosi Mycobacterium, në datën ynfytsyrovavshyh rreth një e treta e të gjithë popullsisë së njeriut në Tokë. Forma aktive e sëmundjes zhvillon në rreth 10% e atyre të infektuar në periudha të ndryshme të jetës, zakonisht për shkak të imunitetit të ulët. Shumica sëmundje tjetër fëmijë të prekur dhe të moshuarit. Tuberkulozi është shkaktari kryesor i vdekjes së njerëzve të infektuar me HIV.


Epidemiologët nxjerr në pah rritjen e përhapur në rastet e tuberkulozit, e cila rritet nga 80-vitet e qepallave të përhapjes së AIDS-it dhe shfaqjen e shtameve të reja të baktereve M.tuberculosis, rezistente ndaj antibiotikëve.
Kombinimi i dy barnave që ndalojnë rritjen e dy tensionet laboratorike e baktereve, dhe bakteret e marra nga pacientët TB me gjerësisht drogës-rezistente, gjeti shkencëtarë nga Kolegji Mjekësi Albert Einstein në Yeshiva-University në Nju Jork dhe kolegët e tyre nga Instituti Kombëtar i alergji dhe sëmundjet ngjitëse.


Një droga përbërëse - kavulanat - pengon bakteriale punës enzimë beta-laktamazë, e cila në gjendje normale mbron bakteret nga droga e dytë përbërëse - meropenem antibiotik si penicilina e njohur gjerësisht, pjesë e grupit të të ashtuquajturave antibiotikët beta--laktam.
Ideja e pengon antibiotikët beta-laktamazë për të rritur efikasitetin nuk është e re, ajo ka kohë që janë përdorur në praktikën mjekësore. Megjithatë, deri kohët e fundit, dhe kjo nuk është e mundur për të trajtuar TBC gjerësisht drogës-rezistente.

Mjekët amerikanë meritojnë një analizë të detajuar të veprimtarisë së beta-laktamazë dhe përzgjedhjen e saktë të raportit të dy barnave, e cila lejohet për të gjetur një mënyrë efektive për të luftuar infeksionin, nuk ka shërim.