Dështimi akute të frymëmarrjes


Një mungesë e theksuar e oksigjenit apo hipoksi në trup është konsideruar kusht shumë i rrezikshëm që shpesh çon në vdekje. Dështimi akute të frymëmarrjes mund të ndodhë kundër sfondit të faktorëve të ndryshëm, por është gjithmonë në nevojë për masa emergjente të shëndetit.

Shkaqet e dështimit akute respiratoreMë shpesh, kjo gjendje zhvillon si rezultat i patologjive të mëposhtme:

 • brinjë të thyera dhe dëmtime të tjera të gjoksit;

 • dëmtime të sistemit të frymëmarrjes;

 • çrregullime të mekanizmave qendror nervor që rregullojnë aktivitetin e frymëmarrjes;

 • HEMO - dhe pneumatoraks;

 • sëmundje dhe trurit dëme;

 • pneumoni;

 • edemë pulmonare;

 • zvogëluar sipërfaqe prej funksionimit mushkërive;

 • Çrregullim në rrjedhjen pulmonare të gjakut;

 • emboli pulmonare;

 • Mbidozë të drogës;

 • Shkelja e udhë ajrore;

 • astma;

 • tifo;

 • goditje;

 • poliomieliti;

 • tetanosi;

 • kyphoscoliosis;

 • botulizmi.


 • Gjithashtu, sindromi i distresit respirator akut ndodh nga gëlltitje të substancave të huaja, të tilla si uji (mbytjes), dhe organet në lumen udhë ajrore.

  Simptomet e dështimit akute respiratore


  Shenjat e gjendjes patologjike përfshijnë:

 • cianozë;

 • ankth shpejt zëvendësohet reagime ndalimin;

 • gulçim;

 • takikardi;

 • njollë e lëkurës britmë të kuqe dhe vjollcë;

 • humbja e vetëdijes;

 • djersitje të tepruar;

 • e fokus për aktivitetin e frymëmarrjes zbatimi, përfshirja në këtë proces muskujt ndihmëse;

 • hipertension, dhe hipotension;

 • bradyrytmyyu;

 • ënjtje të fytit;

 • dyspnea, tachypnea;

 • pritja e pacientëve të detyruar sjellje (ulur, duart pushuese).


 • Është e rëndësishme të theksohet se tipar fundit përmendur lejon të dallojnë këtë kusht nga kushtet e tjera me simptoma të ngjashme, të tilla si të arsyeshme histerike.

  Kujdes urgjencës për dështimin akut të frymëmarrjes


  Së pari ju duhet të telefononi ekipin e mjekëve, duke përshkruar në detaje shenjat e sëmundjes dhe mirëqenien e viktimës. Në para-spital ndihma e parë për dështimin e respiratore akute është si vijon:


 • Butonat zbërthyer në veshje ose hequr atë nga pacienti në qoftë se ajo fasha trupin.

 • Dërgo viktimës një pozicion horizontal, pak ngritur kokën e tij dhe e vënë atë në anën.

 • Qartë gojën e mukusit dhe sekrecioneve gisht përfundoi fashë sterile ose shami të pastër.

 • Nëse është e mundur lirimin sinuset nazale duke përdorur një qese të veçantë ose pajisje të ngjashme.

 • Nëse ka një tërheqje të gjuhës, më të shpjegoj njeri qafë, të shtyjë përpara nofulla të ulët dhe gjuhën presion në rreshtin e poshtëm të dhëmbëve.

 • Të kujdeset për ajër maksimale të freskët.


 • Trajtimi i dështimit akut të frymëmarrjes


  Pas hospitalizimit, mjekët kryejnë hapat e mëposhtëm:

 • Sanitare emergjente ajrore.

 • Stimulim mekanik për të nxjerr me kollë.

 • Lavage dhe intubation tracheal (në raste të rënda).

 • Mukolitike Thithja, zgjidhje alkaline, decongestants dhe hormonet.

 • Kullimit Postural.

 • Shkarkimit qarkullimin pulmonar e prezantimit zgjidhje strofantina, eufillina, prednisolon, ose corglycon Lasix.

 • Oksigjeni oksigjeni nëpërmjet një maskë apo hundës kateter tendë.

 • Korrigjimi i çrregullimeve metabolike duke përdorur kokarboksilaza, përzierjet Polarizimi vitaminë B6 zgjidhje Pananhyna, bikarbonat natriumi.