Dështim i frymëmarrjes në sëmundjet të sistemit të frymëmarrjes


Dështim të frymëmarrjes në sëmundjet e sistemit të frymëmarrjes shpesh lidhur me shkelje të mekanizmit të aktit të frymëmarrjes që shkelur fazën e mbytje dhe tym, frymëmarrje bëhet e cekët dhe të shpejtë, frymëmarrje lëvizjet nuk janë të koordinuar. Këto çrregullime të çojë në thyer ventilim, i cili siguron shkëmbim të gazit midis ajrit atmosferik dhe alveolare.
Pulmonare ventilim të ajrit alveolar për të mbështetur një presion të pjesshëm. Presioni i vazhdueshëm i oksigjenit dhe karbonit dioksidit të nevojshme për përhapjen e oksigjenit nga ajri alveolar në kapilarët e gjakut të mushkërive. Këto procese përmbush një nga detyrat kryesore të frymëmarrjes - domethënë mbështetur tension të mjaftueshëm në oksigjenit në gjak dhe dioksidit të karbonit. Në kundërshtim me një nga lidhjet në zinxhirin e përgjithshme mund të vijë dështim të frymëmarrjes.


Në sëmundje të ndryshme të mushkërive shkelje në oksigjen të këmbimit dhe dioksidit të karbonit mund të zhvillohet për arsye të ndryshme:
- si pasojë e inflamacionit,
- qenët i qartë dëmtuar e bronke,
- zhvillimi i indeve lidhës,
- për shkak të prezencës së infiltrate etj. d.

Gjithashtu sistemi i ventilimit shkelje dhe për të nxitur pacientin aktive pasur, shkarkimin e dobët të gëlbazë, të zvogëlojë diafragmë Tour dhe gjoks, e përgjithshme ulje tkurrshmërisë e muskujve të frymëmarrjes. Në pacientët me frymëmarrje të jashtme të pamjaftueshme, mekanizmat zëvendësuar të fillojnë të punojnë edhe në ngarkesa të ulëta. Nëse procesi patologjik thellohet, këto funksion kompensues potencial dhe në pjesën tjetër. Nëse ju nuk do të marrë asnjë hap për të ndaluar këto fenomene patologjike mund të zhvillojnë hypoxemia arterial.


Shkelje të dhënat të çojnë në ventilim thyer, i cili parashikon shkëmbimin e gazit midis ajrit atmosferik dhe alveolare. Pulmonare ventilim të ajrit alveolar për të mbështetur një presion të pjesshëm. Presioni i vazhdueshëm i oksigjenit dhe karbonit dioksidit të nevojshme për përhapjen e oksigjenit nga ajri alveolar në kapilarët e gjakut të mushkërive. Këto procese përmbush një nga detyrat kryesore të frymëmarrjes - domethënë mbështetur tension të mjaftueshëm në oksigjenit në gjak dhe dioksidit të karbonit. Në kundërshtim me një nga lidhjet në zinxhirin e përgjithshme mund të vijë dështim të frymëmarrjes.


Në sëmundje të ndryshme të mushkërive shkelje në oksigjen të këmbimit dhe dioksidit të karbonit mund të zhvillohet për arsye të ndryshme:
- si pasojë e inflamacionit,
- qenët i qartë dëmtuar e bronke,
- zhvillimi i indeve lidhës,
- për shkak të infiltrimit dhe kështu me radhë. d.
Gjithashtu duke kontribuar në shkeljen e aktivitetit ventilimit ishte i sëmurë, këlbazë dobët shkarkimi, ekskursione të reduktuara të diafragmë dhe gjoks, e përgjithshme rënie contractility e muskujve të frymëmarrjes. Në pacientët me frymëmarrje të jashtme të pamjaftueshme, mekanizmat zëvendësuar të fillojnë të punojnë edhe në ngarkesa të ulëta. Nëse procesi patologjik thellohet, këto funksion kompensues potencial dhe në pjesën tjetër. Nëse ju nuk do të marrë asnjë hap për të ndaluar këto fenomene patologjike mund të zhvillojnë hypoxemia arterial.


Por, duke përdorur stërvitje të ndryshme arrihet një mungesë të vogël kompensimit të frymëmarrje. Ky është një rezultat që është i ventiluar mirë të fillojë pjesë të paprekura të mushkërive, ose duke rritur numrin e capillaries të mushkërive që punojnë dhe kështu të krijojë uyazyka për shkëmbim të plotë të gazit. Është vërtetuar se një person në pjesën tjetër përdor vetëm rreth 25% të sipërfaqes të mushkërive të frymëmarrjes, dhe vetëm nën kushte ekstreme të përfshira në punën e mbetur 75%. Kjo tregon se sa potencial të madh të trupit tonë, e cila është përdorur me sukses në kushte të ndryshme patologjike.


Objektivi kryesor i terapisë fizike me funksion të dëmtuar të frymëmarrjes apo zhvillim është restaurimi i plotë i frymëmarrjes normale, që cikli duhet të rivendoset dhe raporti korrekt mes mbytje dhe tym. Varësisht nga situata e fryma e njeriut që do të jetë ndryshe. Nëse një person është, shuma që korrespondon me frymën e tij gjoks, ngriti diafragmë, muskujt e barkut pothuajse nuk punojnë shumë për frymë. Në qoftë se dikush bie në shtrat me barkun e tij, ka një lëvizje të madhe nga skajet më të ulët të gjoksit; kur shtrirë në lëvizje anën e gjoksit, pesha të kufizuar në anën, i cili është personi, ndërsa pala tjetër ka lëvizje të lirë.


Më e dobishme për të kryer ushtrime të frymëmarrjes konsiderohet një pozitë horizontale, si në këtë rast gjoks bashku me shpinë mund të lëvizin lirshëm në të gjitha drejtimet. Kapaciteti vital në këtë pozicion është vëllimi maksimale. Nëse një person ulet, lloji mbizotërues i frymëmarrjes është nyzhnebokovoe dhe nyzhnezadnee frymëmarrje, frymëmarrja abdominale është e vështirë. Në mënyrë që të forcojë verhnehrudnoe frymë duhet të vënë duart mbi bel e saj (në çdo pozicion të trupit). Për të rritur lëvizshmërinë e pjesën e poshtme të gjoksit, të heqë duart mbi kokën e tij ose të vënë duart e tij mbi kokën e tij. Pas një sëmundje të aparatit të frymëmarrjes të nevojshme për restaurimin e ushtrimit sistematik për të siguruar ventilim normale. Stërvitja komplekse ndikon në rregullimin e funksionit të frymëmarrjes, si muskujt qetë e sistemit të frymëmarrjes luan një rol të rëndësishëm në frymëmarrje jashtme dhe pastrimin e rrugëve të frymëmarrjes nga elemente të ndryshme të dëmshme.