Standardet e performancës - Spirometry


Analiza spirometry - studimi i funksionit të frymëmarrjes, në të cilën ekspertët e përcaktojnë fushëveprimin e tij dhe shpejtësinë. Hulumtimi i tillë është e nevojshme për diagnozën e sëmundjeve, një mënyrë apo tjetër të lidhur me mosfunksionim të organeve të frymëmarrjes ose të metabolizmit pamjaftueshme oksigjenit në trup.
Llojet e spirometry
Sot dallojmë katër lloje spyrometrycheskyh mostrave:

 • Testet funksionale në të cilat përdorin droga të veçantë - bronhodylatorы, lehtësimin bronchospasm.

 • Testi i qetë frymë;

 • detyruar espirator provë;


 • provë ventilim maksimal.


 • Për të testuar duke përdorur një pajisje të veçantë - një spirometer, e cila është një masë e vëllimit të ajrit që vjen nga mushkëritë. Ajo është përdorur për një vlerësim gjithëpërfshirës të sistemit të frymëmarrjes, e cila është një hap i domosdoshëm për të identifikuar dhe trajtimin e sëmundjeve të caktuara.
  Kundërindikimet dhe qëllimet spirometry mushkërive
  Kjo metodë e provimit nuk është i kufizuar nga parametrat e moshës dhe nuk ka contraindications.
  Besohet se spirometry duhet të kryejë të gjitha duhanpirësit, të paktën një herë në vit për të monitoruar gjendjen e sistemit të frymëmarrjes dhe nëse është e nevojshme për të zbuluar shkeljet.

  Me spirometry mund të identifikojë sëmundje të mushkërive, çrregullime kardiovaskulare, dhe të mësojnë teknikat e saktë të frymëmarrjes.
  Kjo metodë ju lejon të zbuluar astmë, sëmundje obstruktive të mushkërive, dhe sarkoidosis.
  Holding spirometry
  Për procedurën e përdorur spirometer, i cili grafikisht regjistron sasinë e ajrit të thithur dhe exhaled. Për të ruajtur sterilitetin e procedurave për instrument qëndron në çdo rast goja e disponueshme.
  Së pari, të kërkojë nga pacienti që të marrë frymë thellë dhe të mbajë frymën tuaj, atëherë ju keni nevojë për të tërhequr në mënyrë të vendosur pjesën e gojës, dhe pastaj nxjerr pa probleme dhe me qetësi scooped ajrit. Në sëmundje kronike pulmonare, kjo procedurë mund të marrë 15 sekonda. Pas tym plotë, pacienti kërkohet të marrë frymë thellë, të mbajë frymën tuaj dhe nxjerr forcë ajrore në mënyrë dramatike.

  Në rastin e parë matur frymëmarrje të qetë, dhe e dyta - forca e tym.
  Për saktësinë e procedurës kryhet tre herë dhe të nxjerrin shifrën mesatare.
  Shpjegimi spirometry
  Spirometry ka disa tregues:

 • VC - Kapaciteti vital;

 • FVC - detyruar espirator llogaritur në diferencën midis shumës së ajrit në mushkëri në fillim dhe në fund të tym;

 • Vëllimi espirator në e parë e dytë - FEV1;

 • Prurja espirator - C;

 • ISO - shpejtësia e ajrit gjatë tym.


 • Standardet spirometry

  Parameter VC përcaktuar nga parametrat e meposhtem, të cilat janë të paraqitura në raport:

 • Shkalla - 90%;

 • Shkalla imagjinare - 85-90%;

 • moderuar devijim - 70-84%;

 • shmangie e rëndësishme - 50-69%;

 • devijimi mprehtë - më pak se 50%.


 • FEV1 parametër identifikon treguesit e mëposhtëm janë shfaqur si një përqindje:

 • Shkalla e - mbi 85%;

 • Shkalla imagjinare - 75-85%;

 • moderuar devijim - 55-74%;

 • shmangie e rëndësishme - 35-54%;

 • devijim mprehtë - më pak se 35%.


 • Këto rregulla kufijtë janë tërhequr elegant L. dhe N. Kanaevыm në vitin 1980.