Komplikimet e të Drejtave tuberkulozi pulmonar


Komplikimet e të drejtave tuberkulozi pulmonar pacientët më të rrezikshme dhe të rrezikshme për jetën kanë hemorragji pulmonare, pneumatoraks spontane. Hemoptysis dhe gjakderdhje tuberkulozi pulmonar mund të shkaktohet nga shumë arsye. Le të flasim për ndërlikimet e drejtave tuberkulozi pulmonar!
Para së gjithash, kjo:
- Humbja zona të mëdha të indeve të mushkërive në një proces që përfshin enët e gjakut, veçanërisht në qendrat e kalbjes,
- infeksion kronik me acarimin të shpeshta,
- dëmtim të mëlçisë me trajtimin e zgjatur toksike për drogë e saj TB.


Nuk janë, përveç kësaj, një numër i faktorëve të jashtëm që kontribuojnë në shfaqjen e hemoptysis dhe hemorragji pulmonare:
- temperatura ose overcooling e pacientit,
- qëndrimi i tij në luhatjet e mëdha të trysnisë atmosferike dhe temperatura e ajrit,
- ndryshime të papritura në mot, terrenit malor,
- Organizmi akute dhe kronike helmim alkool.

Ka hemoptysis ose hemorragji mushkërive herë dhe përsëri. Gjakderdhje të ndahen në të vogla, e cila qëndron në deri në 100 ml gjak, mesatare - deri në 500 ml dhe të bollshme (bollshëm) - më shumë se 500 ml gjak. Hemoptysis siguron përzierje më të madhe apo më të vogël të gjakut në këlbazë. Për të mos ngatërrohet hemorragji pulmonare (hemoptysis) me lirimin e gjakut, të tilla si çamçakëz apo hundës. Në mënyrë tipike, në këto raste, pacientët nuk do të përjetojnë vështirësi në frymëmarrje, clots gjakut shpejt kthehet në. Nëse krovoharkanyah vërtetë dhe gjaku pulmonare gjakderdhje kuqe të ndritshme, shkumëzuar dhe zakonisht nuk mbështjellë për një kohë të gjatë. Fillimisht, pacienti vuri në dukje fyt gërvisht, vështirësitë e mundshme dhe dhimbje gjoksi, dhe pastaj fillon një kollë të veçantë, klokochuschyy, kusht i butë dyspnea ndodh. Pamja e parazgjedhur dhe erë shijen e kripur të gjakut. Karakterizohet nga bollshëm hemorragji pulmonare shenja njerëzore e humbjes akute të gjakut.


Ky pacient vërejtur:
- marramendje,
- zbehje të mprehtë,
- puls të shpejtë,
- rënie në presionin e gjakut.
Hemoptysis dhe hemorragji pulmonare madje edhe të vogla në fushëveprimin dhe kohëzgjatja, zakonisht nuk shoqërohet me fenomene të tilla. Rezultati i hemorragji pulmonar mund të jetë një vëllim i madh i vdekjes së pacientit nga asfiksia për shkak të bllokimit të frymëmarrjes dhe clots gjakut shkaktuar ato për vrull të bronke. Për fat të keq, në fillim të hemorragji pulmonare kurrë nuk mund të parashikojë qëllimin e saj dhe kohëzgjatja, dhe madje edhe pas përfundimit të saj ka asnjë garanci që ajo nuk do të fillojë përsëri. Prandaj, në shenjat e para duhet të thërrasë menjëherë një ambulancë dhe të japë pacientit në spital, ku ai mund të marrë trajtim adekuat.


Nuk është një komplikim serioz i gjakderdhje të mushkërive - pneumatoraks spontane. Atje ai ishte në pushim marrjen e indeve të mushkërive dhe të ajrit në zgavrën pleural. Zhvillimi i pneumatoraks provokon tendosje të rëndë fizike ose kollë të rënda, pasi kjo ashpër rrit presionin në rrugët e frymëmarrjes, duke kontribuar në boshllëk. Tendencë të shkelin integritetin e indeve të mushkërive është karakteristikë e pacientëve me TB aktuale afatgjatë, duke rezultuar në ind mbresë formimin jo-funksionale në vendin e shtëpive të vjetra. Në rast të pneumatoraks spontane në zgavrën pleural me ajër gjithmonë merr infektuar, dhe për shkak të zbulimit me kohë të komplikimeve dhe ndihmë pacientit që ai të zhvillojë inflamacion aktual vështirë purulent e pleurë - pleural.


Një tipar karakteristik i pneumatoraks spontane është papritur simptomave - pacienti mund edhe të identifikuar kohën e shfaqjes së tyre. Manifestime të pneumatoraks mund të ndryshojnë në varësi të vëllimit të ajrit që merr në zgavrën pleural. Shkon veçanërisht e vështirë pneumatoraks tensionuar, në të cilën e ajrit në frymëzim gjithmonë vjen nga mushkëritë në zgavrën pleural, dhe nxjerr nga ajo dështon. Ankesat më të zakonshme të dhimbjes në pjesën e prekur të gjoksit, kollë e thatë, gulçim, palpitations zemrës. Në të rënda bashkua lëkurë të zbehtë me një ngjyrë kaltërosh, djersë e ftohtë, puls të shpejtë, rritje të presionit të gjakut.


Simptomë kryesore në pneumatoraks tensionuar është shortness rëndë fryma, pastaj lëkura bëhet ngjyrë pak gri-kaltërosh, toni shqetësuar e zërit, një ndjenjë të frikës së vdekjes. Pacienti është në pozitë të detyruar ulur, ai është i shqetësuar, ngacmuar. Në mënyrë të qartë vonesë të dukshme prekur anën e gjoksit kur frymëmarrje, hapësira uritur ndër brinjëve dhe fossa supraclavicular zhduken apo edhe të shpërthejnë. Kur ju përpiqeni për të dëgjuar për mushkëritë vini re se në anën e prekur fryma mungon tingëllon, tonet e zemrës në anën e pneumatoraks dobësuar. Identifikimi ajo ndonjëherë arrin vetëm provim X-ray, dhe mbylli me një pneumatoraks vogël manifestimet objektive mund të shprehet.


Në përhapjen e mesme në të gjithë trupin me gjak, burimi i infeksionit nuk mund të formohet në mushkëri apo vetëm në mushkëri dhe organe të tjera - veshkat, organeve riprodhuese, kockat, sistemin nervor qendror, të lëkurës dhe të tjerët. Procesi Extrapulmonary tuberkulozi lokalizimi është karakterizuar kryesisht për shtresat pasur shoqërore. Në radhë të parë në mesin e të gjitha lokalizimin extrapulmonary tuberkulozit është aktualisht tuberkulozi urogjenital.