Ventilim artificial


Ajri i nevojshëm për njeriun më shumë se ujë apo ushqim, sepse pa atë që ai mund të jetojë vetëm pak minuta. Në rastet kur një person ndalon frymëmarrjen, e vetmja mënyrë për të ndihmuar - është që të mbajë një ventilimit artificial të mushkërive.

Indikacionet për përdorimin frymëmarrje artificialeManipulim i tillë është e nevojshme në rastet e pamundësisë njerëzore për të marrë frymë në mënyrë të pavarur, pra në mënyrë të pavarur të kryer shkëmbimin e gazit midis alveole të mushkërive dhe mjedisin: për të marrë oksigjenit dhe dioksidit të karbonit për të dhënë.

Ventilim artificial mund të jetë e nevojshme në situatat e mëposhtme:

 • nëse frymëmarrja pavarur shtypur drogë (gjatë një operacioni të gjatë nën anestezi të përgjithshme), ose person është në gjendje kome në periudhën postoperative;

 • Lëndimet që e ka shkaktuar dështimin e rrugëve të frymëmarrjes;

 • në sëmundjet e mushkërive (pneumoni, edemë pulmonare);

 • nëse sëmundja kryesor që shkakton dështim ose dështimin e mushkërive;

 • dështim kronike të frymëmarrjes.


 • Nëse ju shkelë frymëmarrje natyrale për shkak të ndikimit të jashtëm, lëndimeve apo një sulm akut të sëmundjes (pash duhet ventilim të plotë mekanike dhe mbështetës - në pneumoni, dështim kronike të frymëmarrjes, gjatë kalimit në vetë.

  Metodat themelore të frymëmarrje artificiale


  Ja se si ju mund të bëjë shpërndarjen e oksigjenit në mushkëri:

 • Simple - do të thotë "gojë më gojë" ose "gojë në hundë."

 • Metodat Hardware: një respirator manual (qese të rregullt ose samorazduvayuschyysya frymëmarrje me maskë oksigjeni) respirator me mënyrë automatike operacion.

 • Intubating - hapjen e tub trake dhe të hyjë në vrimë.

 • Stimulimi elektrik i diafragmë - fryma është rezultat i një stimulim periodik të nervit phrenic ose diafragmë me elektroda të jashtëm ose gjilpërë që provokojnë kontraktimet e saj ritmike.


 • Si të bëni frymëmarrje artificiale?


  Nëse është e nevojshme, vetëm mund të mbajë vetëm një metodë të thjeshtë dhe hardware me një respirator dorë. Të gjithë të tjerët janë në dispozicion vetëm në spitale apo ambulanca.
  Nëse ventilim thjeshtë mekanik është e nevojshme për ta bërë këtë:

 • Vendos pacientin në një sipërfaqe të sheshtë, duke vendosur kokën e tij në mënyrë që ajo u hedhur si mbrapa. Kjo do të ndihmojë në parandalimin tërheqjen e gjuhës dhe të hapur hyrjen në laring.

 • Qëndrojnë krah. Një dorë duhet rrokje krahët e hundës, ndërsa refuzuar kokën pak prapa, dhe e dyta - për të hapur gojën e tij, duke rënë mjekër tuaj poshtë.

 • Merrni frymë thellë, dhe të mësuar me lip gloss viktimës dhe nxjerr ashpër. Koka e tij duhet të lëvizë menjëherë, pasi do të keni për të shkuar goditje.

 • Frekuenca e injektimit të ajrit duhet të jetë në 20-25 herë në minutë.


 • Është e nevojshme për të monitoruar pacientit. Duhet të jetë veçanërisht i vëmendshëm ndaj ngjyrës së lëkurës. Në qoftë se ju fillojnë të shfaqen kaltërosh, pra, oksigjen jo të mjaftueshme. Një tjetër objekt i vëzhgimit duhet të jetë gjoks - përkatësisht lëvizja e saj. Kur kryhet siç duhet ventilim artificial ajo duhet të rritet dhe të bjerë. Nëse harruar rajonin epigastrike, kjo do të thotë ajri nuk po vjen në mushkëri dhe hyn në stomak. Në këtë rast është e nevojshme për të korrigjuar qëndrimin e kokës.

  Metoda e dytë në dispozicion të ventilimit - është përdorimi i maskave rotonosovoy qese ajri (p.sh. AMBU ose RSA-1). Në këtë rast është e rëndësishme që të shtypni veten shumë të ngushtë me maskë fytyrën dhe me intervale të barabarta japin oksigjen.
  Në qoftë se kjo nuk është koha mekanike ventilim, ajo do të shkaktojë efekte negative, madje edhe fatale.