Plagë në shkaqet gojë


Defekti që ndodh në mukozën orale, i quajtur nga populli "plagë në gojë" është ulcerat që janë në gjendje të paraqiten personalisht për shumë arsye. Që ky problem kishte me siguri pothuajse të gjithë njerëzit, plagë mbi mukusit mund të formojnë mjaft lehtë, por jo gjithmonë, sepse ka ndërprerje serioze në trup. Megjithatë, për të dini se çfarë forme plagë në gojë shkakton plagë mbi mukozës është i nevojshëm, sepse shkaku i sëmundjes mund të jetë shumë serioze. Duhet të theksohet se plagë në gojë mund të shkaktojnë arsye të tillë që rekurs për një specialist mund të parandaluar sëmundje serioze, kështu që në rast të shfaqjes së problemeve të tilla duhet menjëherë të kërkojnë ndihmë mjekësore.


Në mënyrë të pavarur të përgjigjet në pyetjen se pse një njeri i formuar plagë në gojë që shkakton ndodhjen e tyre, shumica e banorëve nuk mund të përballojë. Edhe eksperti jo gjithmonë në gjendje që menjëherë dhe plotësisht të them saktësisht se çfarë po ndodhte, sepse ulcerat mund të formojë si kur dëmtuar indet e buta të gjuhës, gojës, ose ata mund të jetë një shenjë e sëmundjeve të përgjithshme. Ju mund të përpiqen për të marrë në konsideratë ato raste të cilat rezultojnë në plagë në gojë mund të formohet, dhe një diagnozë të qartë mund të merret vetëm nga ekzaminim të kujdesshëm nga ana e një mjeku.


Sëmundjet dhe lëndimet e indeve të buta të kavitetit oral.
1. ulcerat traumatike. Ndoshta shkaku më i zakonshëm i formimit të plagë në mukozën orale. Ata lindin për shkak të dëmtimit të paqëllimshëm ose të qëllimshëm të mukozës, të tilla si larja e dhëmbëve tuaj ose kafshimit përmes. Gjithashtu, ulcerat traumatike mund të ndodhë si rezultat i trajtimit nga pakujdesia dentar, me përdorimin e mjeteve të posaçme. Ndonjëherë lëndimet me gojë të ndodhë për shkak të përdorimit të një kurorë me protezat.


2. Shumë e ulçerë të vogla në gojë. Atje ulcerat traumatike që ndodhin vetëm në fëmijët e vegjël. Arsyeja e tyre - higjiena e gabuar me gojë, ose mungesa e tij, efekti bruto mekanike në mukozën orale (ulçerë të vogla në gojë janë kryesisht në qiell). Një tipar karakteristik i Tokës AFL është prania e erozionit sipërfaqe bardha-verdhë pllakë.

3. stomatit periodike aftoz. Ulçerë të vogla në gojë, ulcerat vogla që janë simptomë karakteristikë e sëmundjeve kronike e kavitetit oral. Ulcerat mund të ndodhë në vende të ndryshme: në mukozën brenda cheeks, mbi gjuhën, qiellëz e butë dhe e vështirë dhe madje edhe buzët mukozës. Dallimi kryesor karakteristike e plagë në gojë është dhimbja e tyre, ndonjëherë në qoftë se trajtimi i stomatiti korrente aftoz nuk menjëherë dhe me dëmtim të rregullt të ulcerat në gojë formuar shërojnë plagë të gjatë, mbresë formuar më vonë. Për të udhëhequr zhvillimin e stresit sëmundje, tensioni nervor, trauma, sëmundja mukozale në gratë mund të shkaktojë menstruacioneve. Në rrethana normale dhe gjatë trajtimit ulçerë të vogla në gojë normale shërohet brenda 1-15 javëve, por mund të ketë komplikime në të cilën periudha e shërimit është shtrirë në një muaj ose më shumë.


4. periadenit periodike nekrotizues. Në gojë nën vulë mukozës cipë është formuar, dhe në ulcerat njëjtin vend formuara - të dhimbshme, me depërtojnë dendur me tehe të ngritura brenda (një përzierje e limfatike dhe të gjakut). Shumica e këtyre plagë të shfaqet në faqet, buzët, anën e gjuhës. Njerëzit që vuajnë nga kjo sëmundje është e vështirë dhe e dhimbshme për të ngrënë, nganjëherë ata duhet të heqin dorë nga të hahet, në disa raste, e dhimbshme edhe për të folur. Sëmundja është në gjendje të zgjasë për shumë vite, dhe të zgjatur shërim dhe ulcerat.


5. herpetiformis stomatit. Një tipar karakteristik i sëmundjes është formimi i plagë të shumta gojës të vogla, të cilat në dukje ngjajnë herpes. Më shpesh kjo sëmundje prek femrat e reja (nën 30 vjet), ulcerat ndodhin kryesisht në sipërfaqen e katit të gojës, nën gjuhë. Zakonisht shërojnë brenda 1-15 javësh, trajtim të përgjithshëm dhe lokal do të varet nga forma e stomatit.

Si një simptomë e sëmundjeve të përgjithshme.
1. Sifilisi. Është një infeksion kronik i shkaktuar nga Treponema zbehtë. Plagë në gojë dhe të qëndrojnë atje gjatë të gjitha periudhave të sëmundjes, përveç fillor, që zgjat 3-4 javë. Fillimisht ulcera dhimbje mund të formojnë ovale ose rrumbullakosura, me një përmbajtje specifik brenda. Një tipar karakteristik i sifilisit është ende vuan prania e ulcerat shëruan ishin pas, yll-formë mbresë. Sifilisit është trajtuar në spital, trajtim lokal ne formen e trajtimit oral ndodh gjatë rikuperimin ose shuarje.


2. Tuberkulozi i mukozës orale. Në thelb nuk është një manifestim i mesëm i tuberkulozi pulmonar, bakteret depërtimit në mukozën orale për shkak të dëmtimit të epitelit. Plagë të shfaqet për herë të parë si gunga të vogla, por në fund të vazhdojnë të rriten, ata janë të cekët, por shumë e dhimbshme. Përveç të qenit i durueshëm përkeqësohet, ajo humbet peshë, duket shtresë mbi gjuhën, rrit temperaturën e trupit dhe djersitje.

3. akut nekrotizues hinhivostomatyt - një infeksion viral, në të cilën ulcerat ndodhin në mukozën e mishrat, faqet, shije, bajamet, harqe. Shpesh sëmundja fillon zhvillimin e saj për rezistencën ndaj përkeqësimit, imunitet të reduktuar, në kundërshtim me integritetin e gojës. Në disa raste, Sëmundjet mund të ndodhë për shkak të lodhjes dhe hipotermi, shpesh i sëmurë të rinj (nën 30 vjet). Herë pas here një komplikim i infeksioneve virale.