Akute shytat sëmundje infektive


Në vendin tonë kjo sëmundje karakteristike për një emër më të sakta - derr. Shytat - një sëmundje ngjitëse që karakterizohet nga dehje e përgjithshme, ethe, dhe kur sëmundja prek organet e në formë të gjëndrrave, më së shpeshti e pështymës, pankreasit dhe nganjëherë seks. Përveç kësaj, infeksioni është në gjendje të ndikojnë në sistemin nervor, duke shkaktuar Meningoencefaliti, meningjit. Agjent shkaktar i sëmundjes është një virus që përhapet më shpesh nëpër pikat ajrore. Virus shytat në mjedis është e paqëndrueshme dhe shpejt vdes, por në rrethana të favorshme për një kohë në gjendje për të qëndruar aktive dhe të infektojnë një person të shëndetshme. Shpesh shytave prek fëmijët, kështu që shpesh i referohet një sëmundje kryesisht e fëmijëve, por në asnjë mënyrë për të mos thënë se sëmundja nuk është në gjendje të jetë një i rritur.


Përkundër faktit se sëmundje akute infektive Shytat transmetohet më shpesh nga pikat ajrore, nuk është përjashtuar ose opsion të ujit. Për shembull, një fëmijë mund të infektohen me shytat, duke luajtur të njëjtat lodra si pacient, dhe besohet se sensibilitet për sëmundje virus është mjaft e lartë. Nëse kjo sëmundje akute infektive ndikon Shytat rriturve është dukshëm më e vështirë se sa fëmijët që kanë sëmundje të lehtë. Praktikisht sëmundje ndodh në fëmijët nën 1 vit. Është vërejtur se në 15 herë më shumë gjasa për të marrë djemtë derri sëmurët sesa vajzat.


Më shpesh, infeksioni hyn në trup nëpërmjet mukozës së hundës, nasopharynx, gojën, virusi replikohet në traktin e sipërm respirator dhe bajamet, dhe pastaj kryhet nga gjak të organeve dhe indeve. Megjithatë, më të ndjeshëm ndaj virusit janë pikërisht gjëndra pështymës - submandibular, sublingual, pranë veshit. Nga përflakur virusit gjëndër pështymës jashtë, duke marrë në gjak. Nuk është një viremia ashtuquajtura mesme në të cilën ndikon në shumë sisteme të trupit dhe organet. Kjo është një sëmundje akute infektive të aftë për të goditur sistemin qendror nervor, organet gjenitale (shytat zbatohen për testise në djemve dhe vezoret në vajzat). Organet e brendshme janë të prekur kryesisht nga 5-10 ditëve të infeksionit.


Burimi i infeksionit është një njeri i sëmurë, dhe kjo është ngjitëse derisa simptomat e para (zakonisht 1-2 ditë) dhe gjatë javës së parë të sëmundjes. Periudha e inkubacionit e infeksionit është 15-3 javë. Simptomat më karakteristike të kësaj sëmundjeje: temperatura e lartë e trupit duke arritur në 38-39 gradë, nuk ka humbje oreksi. Fëmija mund të ankohen për dhimbje koke, ai ndjeu të dridhura. Të gjitha simptomat të zhvilluar në një kohë me inflamacion të gjëndrave të pështymës. Inflamim mund të jetë mjaft e fortë, me fytyrë rrumbullakosura e një fëmijë të sëmurë, ndryshon formë, ashtu si shenjat jashtme dhe i dha emrin popullor e shytave - ". Derr" Qafë fryrë dhe fytyrë, dhe tumori mbajtur për disa ditë, e ndjekur nga një rënie. Përafërsisht 10 Madhësia dita e gjëndrave të pështymës është normale.


Transferohet kjo sëmundje akute infektive nuk duket më vonë, dmth shytat prodhon imunitet për një jetë. Shumica komplikime të rënda të sëmundjes janë konsideruar të inflamacion të testiseve dhe vezoret, pancreatitis, artrit, meningjit, encefalit, etj Në trajtimin e kësaj fëmije sëmundje të sëmurë qëndron në krevat, kujdesin, dietë përjashton djegëse dhe ushqimet yndyrore të reduktuar konsumin e ushqimeve niseshte. Kjo është bërë në mënyrë që të shkarkoj pankreasit dhe jo për të dhënë atë shumë ngarkesë. Kryesisht Dieta duhet të përfshijë bimë dhe ushqime të qumështit të cilit konsistencën e dëshiruar, të lëngshme apo gjysmë të lëngshme. Nëse fëmija ka temperaturë të lartë, përdorimin e mundshëm të ethe-uljen medikamente. Ngrohja kompresa aplikuar në zonën e prekur gjëndra. Oral mbështetet shpëlarje me një zgjidhje të dobët të Permanganat kalium (me ngjyrë të ishte i zbehtë rozë).


Shenjat kryesore diagnostikuese të shytave janë:
A) Epidanamnez - Kontakt i drejtpërdrejtë apo të tërthortë me pacientët, kryesisht transmetimit ajrore, fëmijë 5 deri në 10 vjet janë më të ndjeshëm, ndoshta epidemi përhapjen e sëmundjes, kryesisht në vjeshtë dhe periudhën zyyazykay.
B) Simptomat tipike - Lezionet e gjëndrave të pështymës, në raste të rralla, gjëndrat seksuale, pankreasit, sistemit nervor dhe të organeve të tjera të brendshme.
B) është gjithmonë fillimin akute e etheve, edemë.

D) Dhimbje në zonën e gjëndrave të pështymës.
D) Sëmundja beninje, e dominuar nga forma të moderuar dhe të lehta klinike të sëmundjes.
Ç) Rrallë sëmundje ndodh në vitin e parë të jetës, për shkak të mbrojtjes së të qarkullojnë antitrupat e nënës që shkaktojnë imunitet gjatë muajve të parë.
F) Në qoftë se një grua e vuajtur shytave në muajin e fundit të shtatzënisë, fëmija është i lindur me shenja të sëmundjes ose të zhvilluar atë në periudhën e ardhshme.

Diagnoza është kryer nga disa metoda:
A) virologjik, ku studioi pështymë dhe gjak.
B) serologjik.
Ka metoda të tjera të diagnozës së shytave.

Një nga komplikimet më të rrezikshme të njohura nga shumë prindër është orchitis në djemtë dhe, shumë më rrallë, oophoritis vajzat. Çfarë e shkaktoi tillë një trajtim të veçantë për këto lloje të komplikime? Besohet se një zhvillim i tillë mund të çojë në shterpësinë e ardhshëm në meshkuj (rrallë gra). Megjithatë, nuk mund të injorojë mundësinë e të tjera, në mënyrë të barabartë komplikime të rënda.