Sëmundje akute infektive, li e dhenve


Lisë së dhenve, apo siç quhet, dhenve - një infeksion mjaft ngjitëse të shkaktuara nga viruset dhe e natyrshme për njeriun. Vitrianka transmetohet me kontakt dhe nga pikat ajrore, i shoqëruar nga një skuqje të lëkurës, dehjes. Sëmundja është e njohur për njerëzimin që nga kohët e lashta, por vetëm në 1800 është caktuar si një sëmundje të veçantë, ajo ka meritën ende të lisë. Në mes të 20 patogjen qenë ndonjëherë e izoluar - një virus dhenve.
Virusi i kësaj sëmundjeje është në gjendje të jetë në trup gjatë gjithë jetës së tij se nayiyazytsirnishe, për shkak të faktit se kapsida e virusit të mbrojtura zarf lipidet ADN-përmbajnë. Gjithsesi, virusi është në gjendje të përhapet me shpejtësi në qelizat dhe pastaj të shkatërrojë ata. Në mjedisin virusi vdes shpejt, në temperatura të ulëta dhe të larta, por temperatura në dhomë gjendje është aktiv për orë të tëra. Virusi zoster lisë së dhenve paqëndrueshme, sensibilitet të saj është mjaft e lartë, sidomos në ata të cilët nuk kanë qenë më parë vaksinuar kundër lisë së dhenve ose nuk kanë lëvizur atë përpara. Për shkak të virusit të saj paqëndrueshmëri mund të udhëtojnë në distanca të konsiderueshme: 20 m, duke lëvizur me ventilimit pasazhe, etj Akute dhenve infektive sëmundje në gjendje të arrijnë edhe në të rastit, kontakt rrufeshëm. Në mënyrë tipike, sëmundja më e zakonshme merr sezonit të ftohtë - dimër, vjeshtë, dhe shpërthimi lisë së dhenve ndodhin rreth një herë në 5 vjet. Falë marrë antitrupa nga nëna, fëmijët 6 muaj për të pothuajse nuk të prirur për sëmundje, dhenve më së shpeshti prek fëmijët 5 deri në 9 vjet.Është vënë re se kjo sëmundje akute infektive transferuar një herë prodhon imunitet gjatë gjithë jetës, në mënyrë që të dhenve nuk është më aty për jetën. Megjithatë, rreth 3% e përsëritje të regjistruar të infeksionit. Burimi i sëmundjes është dhenve sëmurë dhe herpes zoster personi tashmë të sëmurë me ngjitëse një ditë para se simptomat e para manifestohen dhe brenda 5 ditëve pas fillimit të nxituar. Ngarko sëmundje mund kollë, rozyazytsi, kur preku, etj


Kjo është një sëmundje akute infektive virale e karakterizuar nga pamja në mukozën e lëkurës puçrra në formën e flluska, dhe dhenve është më e zakonshme tek fëmijët. Të vjetër të pacientit, sëmundja ndodh më e vështirë, sepse shpesh prindërit kanë asgjë kundër, nëse një fëmijë i vogël "Koha" vuajtur infeksionit, e cila natyrisht nuk do të thotë se ajo nuk duhet t'i jepet vëmendje të veçantë. Infektuar me li e dhenve mund të jetë në një distancë, nuk përjashtohet mundësi dhe se infeksioni ndodh në fëmijën e palindur, atëherë flasim për infeksionit intrauterine. Në përgjithësi, kjo është një sëmundje akute infektive virale mbetet ngjitëse për aq kohë sa korja nuk thahet, atëherë mund të themi se li e dhenve është shëruar.


Periudha e inkubacionit të sëmundjes varion 15-3 javësh. Simptomat kryesore: humbja e oreksit, letargji, dobësi, ethe, zakonisht të vogla, të gjitha këto simptoma mund të mungojë. Në raste të tilla, shpërthime të papritura janë të ndodhin, me sa duket asnjë arsye të dukshme. Skuqje shfaqet në trupin e pacientit në vende të ndryshme si në fytyrë, sy, lëkurë e kokës dhe në trup, përveç shuplaka dhe shputa të këmbëve. Shpërthimet e reja mund të shkaktojë ethe, skuqje të lëkurës që shfaqet në të mukozës mund të shkaktojë të pakëndshme, ndjenjat e dhimbshme e fëmijës. Në përgjithësi, sëmundja e shqetësimit në vende të rënda skuqje kruarje.


Shumica skuqjen, i cili karakterizohet nga një sëmundje akute infektive virale duken si njolla të rrumbullakëta rozë, një diametër prej 10 mm, atëherë ata kthehen në tufa, dhe pastaj në fshikëza përmbajtja e të cilëve janë transparente në fillim, por në fund me re. Plagë Tjetër thahen, mbuluar me një kore dhe zhduket pa lënë gjurmë në lëkurë. Në disa raste, mund të ketë plagët e vogla. Nga pamja e parë të skuqjes dhe plagë otpadanyya është rreth 3 javë.

Fëmija me dhenve tregon pjesa tjetër shtrat dhe kujdes të veçantë. Regjim shtrati duhet të ndjekin deri në momentin derisa kore të sores zhduken. Dietë fëmijës duhet të jenë të pasura me vitamina, është e rekomandueshme vakte pjesshëm dhe të shpeshta. Pasi fëmija ka ngrënë, të jetë i sigurt për pije gojën me një furatsillina zgjidhje ose, të paktën, ujë të zier. Djema mbështetet për të treguar mjek i cili do të japë një numër rekomandimesh mbi trajtimin dhe kujdesin. Në veçanti, fëmija mund të jetë duke u mbështetur drogë antiallergic që lehtësuar kruarje. Mjetet më të zakonshme me të cilat për dekada të gëzuar nga të gjitha nënat janë të gjelbër, ajo plagë shkëlqyer lubrifikuar që ndodhin në një infeksion të caktuar.


Ai besohet të izoluar fëmijë të sëmurë nga i shëndetshëm, karantinë është 3 javë nga data e kontaktit. Vaksinimi kundër këtij infeksioni zakonisht është fakultative, por nuk është e detyrueshme për të gjithë. Grupmoshave të ndryshme kanë veçoritë e tyre dalluese të sëmundjes.

1. Në infeksionit in utero në 4 muaj. Patologjia e mundur e eshtra, lëkurë, zorrët, organet e vizionit, zhvillimit të vonuar, dhe të tjerët. Për 9 muaj. Zhvillimi i fetusit dhe gjatë 2 javëve të para të sëmundjes së vështirë, ndikon në shumë organe, probabiliteti i vdekjes së rreth 50%.

2. Rrallë vërejtur infeksion të fëmijëve në fillimet e deri në 3 muaj. Imuniteti kaluar nga nëna për të mbrojtur fëmijën gjatë kësaj periudhe.
3. Në të rriturit, sëmundja është, simptomat më e theksuar më akute, skuqjen periudhë - zgjatura.