Shoku Infektive-toksike


Çdo dëmtim të trupit nga bakteret dhe viruset, këto baktere të nxjerrë një sasi të madhe të substancave toksike që shkaktojnë shok infektive dhe septike. Ajo karakterizohet nga një rënie të mprehtë në presionin e gjakut për shkak të shkeljes së rrjedhjen e gjakut nëpër enët. Në shumë raste, kjo gjendje kërcënon fatale, sidomos në mungesë të masave shëndetësore emergjente.

Shkaqet e shoku infektive dhe toksikeZakonisht konsiderohet si një sindrom shkaktuar nga natyra e proteinave toksike komponimet e për shkak se ata janë të mëdha, dhe kështu një sipërfaqe të madhe në të cilën molekulat janë antigjene.

Toksina fortë nga proteina izoluar bazë baktereve coccal, duke përfshirë Streptococcus (beta hemolyzyruyuschyy) dhe staphylococci (Staphylococcus). Shkaqet Pra zakonshme të shokut infektive dhe toksike janë:

 • djegiet, plagët infektuar;

 • dhenve;

 • tifo;

 • abscesi paratonsillar;

 • tracheitis;

 • AIDS dhe HIV;

 • sepsa pas lindjes;

 • përdorni tampona sanitare;

 • Plagët e mbyllura;

 • infeksionit pas operacionit;

 • sinusit;

 • influenza virus tipit A;

 • medikament nga infusion intravenoz;

 • dermatit allerhychekyy kontakt;

 • grykët;

 • pneumoni;

 • endokardit.


 • Fazat dhe simptomat e shok infektive-toksike


  Me kusht Klasa 3 përshkruhet kusht, secila prej të cilave është e karakterizuar nga manifestimeve përshtatshme klinike:

 • Shoku kompensohen (Faza 1). I shoqëruar nga eksitim nervor, gjendje të rëndë të përgjithshme të viktimës, shqetësim motorike, sëmundje Crocq-së, hyperesthesia, lëkurë të zbehtë, zvogëluar vëllimin e urinës (një ditë). Gjithashtu, takikardi, dyspnea moderuar.

 • Shoku Subcompensated (Faza 2). Nuk ka cianozë universale, hipotermi, shkeljet që zëvendësuar ndalimin e sistemit nervor qendror, zbehje të lëkurës, takikardi, oliguria, hipokalemise, acidosis dhe anoksi. Përveç kësaj ekziston sindromi hipotension dhe DIC tonet zemrës pazëshëm.

 • Shoku Decompensated (Faza 3). Është forma më e vështirë e patologjisë. Karakterizohet nga cianozë rënda, rënie të papritur në presionin e gjakut, hipotermi, ndërgjegjes dëmtuar, ndryshime të pakthyeshme në organet e brendshme, anuria. Pastaj ka impuls pe dhe shqiptohet acidosis decompensated metabolike.


 • Nuk është një grup i zakonshëm i simptomave:

 • ethe;

 • skuqje të lëkurës të ngjashme me djegien nga dielli;

 • temperaturë deri në 389-392 gradë markës;

 • mpirje.


 • Nëse ju nuk ofrojnë ndihmë në kohë pas tronditjes decompensated vjen presje fazë dhe probabilitetin e vdekjes.

  Kujdesi i parë emergjent në një shoku infektive-toksike


  Para ardhjes së brigadës mjekësore duhet të marrin masat e mëposhtme:

 • Nën këmbët e ngrohës apo shishe me ujë të nxehtë. Cover batanije të ngrohtë viktimës.

 • Zbërthyer apo edhe hiqni rrobat që ndërhyn me frymëmarrje normale.

 • Hapni dritaren për pacientin pasur qasje në ajër të pastër.


 • Mjekët ambulancë menjëherë krijojnë venoz dhe kateter urinar, si dhe një maskë me furnizimin lagur me oksigjen. Nëse është e nevojshme, zbatohen një hormoni të dhëna emergjente glucocorticosteroid (prednisolon, dopamine).

  Trajtimi i shoku infektive-toksike


  Pas mbërritjes në spital viktima është transferuar në njësinë e kujdesit intensiv ose kujdesin intensiv. Trajtimi me drogat e mëposhtme:


 • aminoglycosides dhe cefalosporinat;

 • aminophylline;

 • strophantine;

 • Lasix;

 • contrical;

 • Dobutamine;

 • kokarboksilaza;

 • heparins nefraktsiyni;

 • zgjidhje reopoliglyukinu, klorid sodium, albuminë, insulinë me glukozë.