Metodat e hulumtimit infeksionet


Çdo vit në planetin 57 milionë njerëz vdesin nga sëmundje të ndryshme, 15% prej tyre kjo sëmundje infektive. Deri më sot, 33 milionë vuajnë nga AIDS, 350 milionë - me hepatit B, 170 milionë - hepatit C gjithë infeksionet e saj të historisë vrau miliona njerëz dhe vazhdon deri më tani.
Për diagnozën e saktë duhet të dinë metodat ekzistuese të ekzaminimit të sëmundjeve ngjitëse që mund të zbulojë infeksionin e vërtetë patogjen.

Sëmundjet Historia
Ai përfshin informacion të plotë në lidhje me gjendjen e pacientit test. Mjeku shqyrton simptomat, kohëzgjatja e tyre, edhe historia e rëndësishme mjekësore, kishte disa sëmundje para. Për studim sëmundjet ngjitëse janë histori të veçanta epidemiologjike, dmth kontaktet e mundshme me të pacientit infektive njerëz të sëmurë, kafshët, insektet. Është e rëndësishme të dini nëse pacienti ka vizituar disa vende, qytete, dhe prej të cilit ai kontaktoi pas fillimit të sëmundjes. Edhe pyetje në lidhje me pacientin uyazyka ushqyerit dhe jetën e tij.Ekzaminimi klinik
Metodat e ekzaminimit klinik na lejon për të përcaktuar gjendjen fizike të pacientit, dhe përbëhet nga një shqyrtim të përgjithshëm të pacientit, të vlerësimit të gjendjes së saj, ekzaminimit objektiv i të gjitha organeve dhe sistemeve. Më pas, mjeku lidh simptomat zbuluara dhe sindromeve zbulon që ndihmojnë vë diagnozën e mundshme. Këto dy faza ndonjëherë ndihmojë diagnozë të saktë, pa laborator dhe ekzaminimit instrumentale. Në çdo rast, ky informacion është rreth 70% e të gjitha informatat e nevojshme.


Laboratorike dhe provim instrumentale
Pothuajse çdo të lëngshme ose indeve mund të shërbejnë si material për testet laboratorike: gjak, urinë, pështymë, feces, lëngun cerebrospinal, duodenale dhe stomak përmbajtjen, bile, të vjellat, swabs mukusit dëmtimit të dhëmbëve me gojë, vaginale dhe zorrës së trashë, pjesa e indeve (biopsi) abscese larmë dhe koleksione të tjera infektive. Të gjitha materialet e nevojshme për izolim patogjen ose zbulimin e shenjave të tërthorta të infeksioneve.

Parasitologists provë - përdoret për të zbuluar parazitet, të tilla si mikroskopi pika të trasha dhe strisho gjaku zbulon përqendrimin dhe llojin e malaries ekzaminimit mikroskopik stol zbulon vezë krimb zorrësh, parazitëve të rritur (toxocara, enterobiosis etj).

Bakteriologjik ekzaminimin - mbjellëse material merret nga pacienti me një medium veçantë lëndë ushqyese. Kjo metodë mundëson identifikimin e llojeve të mikroorganizmave ekzistuese në material shqyrtuar, pronat e saj.

Ekzaminim virologjik - ndihmon për të identifikuar patogjen virale. Kjo metodë është më e komplikuar se ekzaminimi bakteriologjik, pasi virusi është i baktereve brendaqelizore kërkon lloje të veçanta të të lashtave. Shpesh, ky studim përdorur embrione pule ose kafshët laboratorike (aktualisht të rralla).

Kohëzgjatja bakteriologjike dhe ekzaminimin virale varet jetën mikroorganizëm, rritja e tyre mund të ndodhë brenda disa ditësh për disa javë. Por ju mund të përdorni një metodë e shprehur të diagnostikës përdorur immunofluorescence. Kjo është një substancë të veçantë që lejon komplekset antigjen-antitrupave nën mikroskop dritë. Për përgjigje të nevojshme disa minuta.

Antigjen (kjo mund të jetë organizmi shumë ose një pjesë e saj) mund të zbulohet në gjak duke përdorur disa lloje të reaksioneve: koahhlyutynatsyy, aglutinimit latex, ELISA. Këto lloje të reaksioneve lejuar shpejtë të mjaftueshme në fillim të zbuluar infeksionin e vërtetë patogjen.

Një tjetër metodë është ADN-ja më e ndjeshme - hibridizimi, ose ndryshe - reaksion zinxhir polimeraza (PCR). Këto lloje të përgjigjeve janë zhvilluar për disa infeksione të tilla si herpes viruset 1 dhe 2, cytomegalovirus, HIV, virusin e hepatitit B, agjent shkaktar të gonorre, klamidia. Por deri më sot, lista rritur. PCR lejon për të zbuluar edhe një bakter, virus apo lloj tjetër të mikroorganizmit në pacientit materiale të mbledhura.

Gjerësisht e përdorur metoda serologjike ekzaminimin e sëmundjeve infektive. Për të hetuar këtë gjak pacientit, ndarë serum apo plazma. Për të kuptuar këtë metodë, ju duhet të dini se kur ju goditi ndonjë mikroorganizëm apo grimcave në gjak, organi përgjegjës që nxjerr në pah qelizat e veçantë të quajtur - antitrupa. Sam mikroorganizëm që çfarëdo qoftë ajo ishte, merr emrin universale - antigjen. Antitrupi prodhohet kundër antigjen. Kështu, bazuar në testet serologjike është antitrupave zbulimin plus komplekset antigjen. Antitrupat që trupi prodhon infeksion të caktuar të veçantë për shkak se reagimi kryer për zbulimin e antitrupave në serum duke përdorur të gatshme antigjenin. Kjo është diçka si kjo: laborator pas ekzaminimit mikroskopik përfshin një lloj të caktuar të baktereve, tani i izoluar në antigjenit pacientit serum shton parashikueshme nëse reagimi është pozitiv, dmth komplekset antitrupave antigjen formuar plus, ne mund të supozojmë se patogjen është zbuluar. Por përgjigja ka kufizimet e saj si ajo nuk mund të zbulojë infeksion në fazat e hershme të sëmundjes, për sintezën e antitrupave trupi ka nevojë për kohë.


Për diagnozën e infeksioneve parazitare dhe virale përdorur zakonisht ELISA ELISA. Ai është i arritshëm, efikasitet të lartë dhe ndjeshmëri, dhe me kosto të ulët dhe të prostatës dhe përgjigje me shpejtësi. Me të gjitha këto cilësi IFA është një nga më të mira dhe të besueshme metodat.
Ka ende teste përdoren lëkurës ndaj alergeneve, si provë Mantoux.