Metodat e parandalimit të meningjitit bakterial


Meningjit bakterial quhet inflamacion të membranave të trurit dhe palcës kurrizore, e cila duket për shkak të një infeksioni bakterial. Sëmundja ndodh meningjit per 100 mije popullsi prej 3 persona. Faktorët e rrezikut për meningjit bakterial mund të jetë alkoolizmi, mungesës së imunitetit, lëndimet në kokë, ndërhyrja neurosurgical, operacioni në bark. Në shumë raste, agjentët infektive mund të transmetohen nga pikat ajrore, disa infeksione mund të infektojë fetusin në utero ose gjatë kalimit të tij nëpër kanalin e lindjes.


Meningjit Kontraktuese mund, në parim, çdo person. Sipas rezultateve të studimeve mjekësore kanë arritur në përfundimin se grupe të caktuara të moshës më në rrezik për sëmundje:
- Fëmijët nën 5 vjeç
- adoleshentët dhe të rinjtë nga 16 vjet në 25 vjet,
- të rriturit 55 vjeç.
Gjithashtu, studimet kanë treguar se sëmundjet ekzistuese dhe trazirat në trup, të tilla si një shpretkë shpërthyer, dhe sëmundje të ndryshme kronike, sistemi imunitar mund të rritet sensibilitet të meningjitit.

Që disa nga agjentët e sëmundjes transmetuar me njerëz të tjerë, si rregull, shpërthimet e epidemive meningjitit ndodhin në vende ku shumë njerëz. Kjo mund të jetë një konvikt, ku nxënësit jetojnë ose kazerma me ushtarë. Kjo kategori e njerëzve më të ekspozuar ndaj një rritje të rrezikut nga infektimi. Nëse ju gjeni veten në ndonjë faktorëve të rrezikut, nuk është një fakt që ju mund të merrni të sëmurë, edhe pse kjo meningjit është një sëmundje e rrallë. Megjithatë, për të mbrojtur veten nga kjo sëmundje e rrezikshme është ende e nevojshme. Le të shohim se çfarë janë metodat e parandalimit të meningjitit bakterial.


Metoda kryesore e parandalimit është meningjiti vaksinimi
Vaksinat bëjnë fëmijët në një moshë të re. Kjo metodë e parandalimit do të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve të ndryshme që çojnë në meningjit.
Për parandalimin e vaksinës bakteriale dhe virale meningjitit përdorur në vijim:
- Vaksina kundër baktereve Haemophilus influenzae tipit B, parandalon infeksionet që shkaktojnë pneumoni, meningjitin dhe disa sëmundjeve të tjera. Ajo është administruar për fëmijët e vegjël të moshës 2 muaj deri në 5 vjet dhe pas 5 vjetësh për fëmijët të cilët kanë gjetur sëmundje të caktuara. Para bakteret vaksinës Haemophilus influenzae tipi B janë konsideruar patogjene të mëdha të meningjitit bakterial, por tani me ndihmën e rreziqet e sëmundjes ishte e pazakontë.

- Vaksina meningococcal kundër baktereve shkaktar i sëmundjes. Vaksinat e bëjnë fëmijët e moshës 11-12 vjet. Vaksina është administruar më mirë studentët e parë-vjeçare të cilët do të jetojnë në një konvikt, rekrutët shkon në ushtri, njerëzit të cilët do të shkojnë në një vend ku ka shpërthime të meningjitit, të tilla si në Afrikë, pacientët që vuajnë nga sëmundjet e sistemit imunitar.
- Vaksina për hepatitin mbron kundër baktereve patogjene meningjitit. Ajo është e të dy llojeve - kon'yuhatsionnoy dhe polysaharydnaya. Vaksina për hepatitin është futur fëmijët kon'yuhatsionnoy nën 2 vjeç dhe fëmijë të moshës 2 deri në 5 vjet janë në rrezik. Vaksina polysaccharide Pnevmokokkovuyu është e rekomanduar për të futur njerëzit mbi 65 vjeç. Vaksinimet e tilla bëjnë edhe në moshën e mesme, nëse një person është një sistem të dobësuar imunitar dhe sëmundjeve të caktuara kronike.

- fruthit, shytave tryvaktsyna fruthi fruthi. Ajo administrohet kryesisht për fëmijët. Vaksinimi mbron kundër meningjitit, si rezultat i fruthit rubeolës dhe lopë.
- vaksina lisë së dhenve. Infeksioni dhenve gjithashtu mund të shkaktojë sëmundje Meningjiti viral.

Metoda të tjera të parandalimit të meningjitit.
Përveç vaksinimit, mjekët rekomandojnë të ndiqni disa rregulla për parandalimin e meningjitit.
- Nëse mjedisi juaj është i sëmurë me meningjit, kjo nuk do të përpiqen të kontaktojnë atë, për shkak se disa lloje të meningjitit është transmetuar nga pikat ajrore. Kjo mund të ndodhë gjatë teshtitjes, kollitjes, puthur apo duke ndarë sende personale higjienës, të tilla si peshqir. Nëse familja është i sëmurë me meningjit, ajo duhet të izolohet nga anëtarët e tjerë të familjes.

- Nëse ju ende kishte kontakt me pacientët me meningjit, pasi komunikimi duhet të lani duart me sapun dhe ujë.
- Pas kontaktit me pacientët me meningjit duhet të kërkoni këshilla mjekësore. Ju duhet të marrë antibiotikë për të parandaluar sëmundjen, në varësi të llojit të meningjitit, si dhe shkallën e afërsisë së kontaktit.
- Ju duhet të jenë shumë të kujdesshëm kur ju jeni të udhëtojnë në zonat e rrezikshme. Kafshët dhe insektet mund të jenë bartës të disa llojeve të meningjitit, për këtë arsye, duhet të përpiqen të qëndrojnë larg prej tyre, por kundër insekteve të përdorin mjete të posaçme.