Morrat - Periudha e inkubacionit


Të qenët me morra - është një sëmundje parazitare e lëkurës dhe të flokëve të shkaktuara nga insektet e tipit te Pediculus genus. Në natyrë, ka mbi 150 lloje të morrave, të cilat janë të ndara në tri familje. Ka dy specia e morrave: rrobat apo morr brendshme (Pediculus humanus corporis). Morrat brendshme jetojnë në veshje dhe mund të jenë bartës të sëmundjeve tifoja dhe ethe relapsing, ethe llogore. Por Morrat e kokës (Pediculus humanus capitis), zgjidh në flokë dhe nuk transferojnë sëmundje.

Si mund të merrni morra?Shumica morrat transmetohet nga kontakti nga një person i infektuar me një jetë të shëndetshme. Mënyra më e lehtë për të marrë të infektuar në vende publike: banyah, floktar, kopshte dhe shkolla. Rrobat morr transmetohet nëpërmjet kontaktit me linens infektuar, veshje, dhe gjatë marrëdhënieve seksuale me një person të infektuar. Një nga arsyet është higjiena personale morrat dështim.

Si për të identifikuar morrat?


Simptomet e infektimit janë të njëjta për të gjitha llojet e morrave. Por do të ndryshojnë varësisht nga zonat e parazitizmi. Kjo zakonisht kruarje të rënda, që shkakton kruarje, plagë, në disa raste - reaksione alergjike, skuqjen, vlon.

Në provim, ju gjithmonë mund të gjeni therrizat bashkangjitur ka filluar të thinjet në bazë të flokëve apo të rriturit. Gjithashtu përdoret në kombinezon moderne elektrike dhe llambë Wood, i cili në veçanti thekson larvat.

Periudha e inkubacionit e morrave


Periudha nga infeksioni me simptomat e parë të sëmundjes varet nga lloji i morra:

 • Periudha e inkubacionit e thërija morrave të kokës për të rritur është 21 ditë. Me shtyrë në bazë të vezëve rrënjë nga tetë ditë deri në dy javë vыluplyvatsya larvë, e cila arrin pjekurinë seksuale pas dy javësh. Jetëgjatësi mesatare e një individi është 30-38 ditë.

 • Periudha e inkubacionit thërija morra, vonuar për veshje ose grumbull, është në një temperaturë prej 25-37 ° C - pesë deri në dhjetë ditë, dhe në një temperaturë 30-31 ° C - shtatë deri në dhjetë ditë, pa ndryshuar veshje . Zhvillimi mund të zgjasë deri në 6 javë kur ndërrojnë veshjet.

 • Periudha e inkubacionit e thërija publikë morra me larvat e merr 5-10 ditë, në fazën e larvave zgjat 6-9 ditë pasi larva kthehet në individë të pjekur. Paraziti ka zhvilluar një lloj të veçantë të reagimit mbrojtës në mungesë të ushqimit shumë ditë prehem, e cila mund të jetë disa muaj.


 • Sepse periudha e inkubacionit është mjaft e gjatë, ndonjëherë është e vështirë për të gjetur kohën e infeksionit, kështu simptomë kryesor i morrave të kokës - kruarje të shkaktuar nga parazitët injektuar substancë të veçantë në gjak është një manifestime të mëdha sinjal të sëmundjes.

  Luftimi i morra


  Një nga mjetet themelore për të luftuar morrat e kokës ka qenë higjiena personale dhe publike:

 • lajë trupin e rregullt - të paktën 1 herë në 7-10 ditë

 • ndryshojë brendshme dhe liri krevat të paktën një herë në javë;

 • grooming rregullt dhe flokët e përditshme krehje e kokës;

 • pastrimi sistematik i rroba, në shtrat;

 • pastrimi i rregullt.


 • Nëse ju gjeni Morri i kokës vatra e infeksionit, sëmundje apo një anëtar i familjes duhet të mbajë një dezinfektimin masiv. Nëse është e mundur, ju duhet të përpunuara termikisht rroba, në shtrat dhe peshqir. Për të trajtuar morrat është përdorur në mënyrë aktive drogë të ndryshme në dispozicion në çdo farmaci. Në format e rënda të morrave provokuar, për shembull, morrat platyanыmy duhet të kontaktojnë një mjek për një ekzaminim më të hollësishëm.