Shoku septik


Rëndë humbjen organizëm infektive çon në përçarje të furnizimit me gjak në indet, dhe si pasojë, në dështim të shumëfishtë të organeve. Kjo gjendje karakterizohet nga shoku septik, e cila konsiderohet një nga komplikimet më të rrezikshme të infeksionit, pasi mbi 40% të rasteve ajo kërcënon vdekjen.

Sepsa dhe shoku septikReagimi i sistemit imun në përgjigje të infeksionit të infeksionit mikrobike përbëhet nga një zinxhir të njëpasnjëshme manifestimeve klinike. Progresi i inflamacionit sistemike provokuar mosfunksionimin e pothuajse të gjitha organet dhe indet, mban gjak dhe për këtë arsye oksigjen për ta. Shenjat e fundit të dështimit të organeve dhe hipotension të qëndrueshme - një sepsë të rëndë dhe shok infektive dhe toksike ose septike. Ky sindrom karakterizohet edhe me mosfunksionim të rëndë të të gjitha sistemeve, pushtimin e baktereve patogjene në gjak dhe limfatike.

Shoku septik në gjinekologji


Në praktikë anomalitë tonë ndodh në rastet e mëposhtme:

 • sëmundje infektive pas abortit;

 • horyoamnyonyt;

 • Inflamacioni i gjirit purulent;

 • pyelonephritis (në gratë shtatzëna).


 • Në nënat e ardhshme shokut septik është shpesh për shkak të faktit se ndryshimet hormonale Hemostaza (progestogjenet mosbalancim dhe estrogjene) dhe rrjedhjen e gjakut në mitër. Për më tepër, ka alergji dhe hyperlipidemia.
  Në kryerjen e një abort janë shpesh clots gjakut, dhe madje edhe pjesët e mbetura të vezën. Ata janë tokë të përshtatshme të mbarështimit për mikroorganizmave, lehtësimin e infeksionit dhe pushtimin e baktereve në gjak.

  Trajtimi i shoku septik


  Pavarësisht nga përparimet në mjekësi dhe zhvillimin e vdekshmërisë së re antimicrobial për shkak të gjendjes përshkruara janë shumë të larta. Prandaj, në shok septik nevojë për kujdes intensiv, i cili është mbajtur në një departament të specializuar spitalor.
  Parimet themelore të trajtimit janë si masat e mëposhtme:

 • Rehabilitimit apo hequr xhepat e infeksionit me mikroorganizma, dëmtimit të dhëmbëve larje, duke e tundur pleh organik.

 • Hyrje infuzion intravenoz ose duke përdorur antibiotikë gjerë spektrit. Testi i gjakut paraprake duhet të merren (mbjellëse bakteriale) dhe vendosur ndjeshmërinë ndaj patogjene ilaçe të përzgjedhura.

 • Plotësimi vëllimin e përgjithshëm të gjakut.

 • Detoxification e trupit, lehtësimin inflamacion.

 • Restore frymë në pamjaftueshmëri të rëndë të mushkërive.

 • Heqja hemocoagulation.

 • Normalizimi i limfatike bilancit të ujit dhe electrolyte dhe gjak.


 • Për procedurat e mësipërme, ilaçe e mëposhtme:

 • Ampicilin;

 • Gentamicin;

 • Benzylpynytsyllyn (kripë natriumi);

 • Klaforan;

 • Prednisolon;

 • zgjidhje colloidal;

 • Trasilol;

 • Hordoks;

 • Contrical;

 • Heparin;

 • Fraksyparyn;

 • Trental.


 • Vlen për vitaminë terapi imunosupresive dhe droga me veprim.
  Ndihma e parë në shok septik është menjëherë thirrje për ekipet mjekësore dhe për të siguruar pjesën tjetër të durueshëm plotë pa lëvizje, veçanërisht në qoftë se shteti në fjalë është për shkak të hapur një plagë e infektuar, gjakderdhje të brendshme. Për të rivendosur ekuilibrin e ujit në trup është e lejuar për të dhënë personit të ngrohtë plagosur ujë të zier pa gaz. Nëse ethe, ju duhet të aplikoni fasha të ftohta (ndonjëherë - akull), të qetësohem. Padëshirueshme të marrë ilaçet, sidomos analgesics, drogë anti-inflamator dhe antibiotikët.