Sëmundje e gjumit


Fjetur sëmundje ose tripanosomiazës afrikane - një sëmundje parazitare e njerëzve dhe kafshëve, e cila është e përhapur në Afrikë. Çdo vit kjo patologji është diagnostikuar në të paktën 25 mijë njerëz.

Zona, forma dhe patogjenët e sëmundjes të gjumit të njeriutSëmundja karotide është e zakonshme në vendet e kontinentit afrikan, të vendosura në jug të Sahara. Në këto zona të banuara me bloodsucking fluturon ce-ce që transmetojnë sëmundjen. Ka dy lloje të agjentëve të sëmundjes që prek njerëzit. Kjo organizmat njëqelizore përkasin tripanosomet gjini:


 • Trupanosoma gambiense - patogjene hambyyskoy (West African) formë e sëmundjes, e zakonshme në Perëndim dhe Afrikën Qendrore pranë ujit;

 • Trypanosoma rhodesiense - patogjene rodezyyskoy (East African) formë e sëmundjes përbashkët në Afrikën Lindore, savannas.


 • Si patogjen transmetohet nëpërmjet kafshimit të mizave infektuar ce-ce. Ata sulmojnë njerëzit gjatë ditës, pa rroba, nuk mbrojnë kundër këtyre insekteve.
  Kur pickim i mizave fluturojnë trypanosomы në gjakun e njeriut. Shpejt shumohen, ata u shpërndanë në të gjithë trupin. Veçori e këtyre parazitëve është se çdo brez i ri prodhon një proteine ​​të veçantë që ndryshon nga ai i mëparshmi. Në këtë drejtim, trupi i njeriut nuk ka kohë për të prodhuar antitrupa mbrojtëse kundër tyre.

  Simptomet e sëmundjeve karotide


  Manifestimet e dy formave të sëmundjes janë të ngjashme, por forma Afrikës Lindore më të madhe të të ardhurave në mungesë të terapisë akute mund të rezultojë në fatale pas një kohe të shkurtër. Forma East African karakterizuar nga progresion të ngadalshëm dhe pa trajtim mund të zgjasë disa vjet.
  Ka dy fazat e sëmundjes duke fjetur, kanë disa simptoma:
  1. Faza e parë, kur trypanosomы ende në gjak (1 - 3 javë pas infeksionit):

 • Shfaqja në vendin e rruzull dhimbshme kafshimit (zakonisht në popullatën jo-autoktone);

 • ethe;

 • rritur djersitje;

 • dridhje e muskujve;

 • dhimbje koke;

 • dhimbje kyçeve;

 • kruhet;

 • pagjumësi.


 • 1. Faza e dytë, kur trypanosomы hyjnë në sistemin qendror nervor (disa javë apo muaj):

 • dhimbje koke intensive;

 • ethe;

 • apati;

 • dobësi;

 • të qenët i përgjumur konstante;

 • Çrregullime të lëvizjes;

 • konfiskimet;

 • koma.


 • Trajtimi i sëmundjes karotide


  Para shpikjen e fjetur kurë sëmundje kjo patologji në mënyrë të pashmangshme çoi në vdekje. Sot perspektivat e trajtim më të mirë, më herët sëmundja është diagnostikuar. Terapia përcaktohet nga forma e sëmundjes, ashpërsia e dëmit, rezistenca patogjen ndaj drogës, mosha dhe gjendja e përgjithshme e pacientit. Për trajtimin e sëmundjes së gjumit sot ka katër produkt kryesor:


 • Pentamidinë - përdoret për të trajtuar hambyyskoy Afrikës tripanosomiazës formon fazën e parë.

 • Suramyn - përdoret për të trajtuar sëmundje fjetur rodezyyskoy formon fazën e parë.

 • Melarsoprol - e përdorur në të dy format e patologjisë në fazën e dytë.

 • Eflornitin - hambyyskoy përdoret në formën e gjumit sëmundjen në fazën e dytë.


 • Këto barna janë shumë toksike, prandaj të shkaktojë efekte të rënda anësore dhe komplikimet. Në këtë drejtim trajtimi i sëmundjeve karotide duhet të kryhet vetëm nga ekspertë të kualifikuar në klinikat e specializuara.

  Parandalimi i sëmundjeve karotide:

 • Disclaimer vizituar vende ku ka një rrezik të lartë të mizave ce-ce fluturon pickim.

 • Përdorni repellents mbrojtëse.

 • Hyrje pentamidinë intramuskulare çdo gjashtë muaj.