Gjaku amylase - standarde


Gjaku amylase ndryshon rregullat të cilat përcaktojnë praninë e shumë sëmundjeve, luan një rol të rëndësishëm në avari e karbohidrateve në traktin e tretjes. Megjithatë, si rritja dhe ulja e tij mund të tregojë një problem.

Rregulla nivelet amylase në të rrituritAmylase prodhohet nga pankreasi dhe gjëndër pështymës. Kjo është përmbajtja e amylase në gjak dhe urinë e shumicën e mjekëve mund të identifikojë sëmundje pankreatik ose organet e tjera. Nën ndikimin e saj është ndarja e karbohidrateve komplekse. Për shembull, niseshte, glycogen dhe të tjerët të bien në komponimet e tilla të vogla si glukozë. Kjo është fragmentimi kontribuon në thithjen e tyre më të mirë në zorrë. Amylase mund të jetë dy llojesh:


 • amylase pankreatik;

 • amylase pështymë ose amylase alfa.


 • Kryesisht amylase mund të jetë i pranishëm në traktin digjestiv dhe nuk merrni në gjak. Në qoftë se trupi robot përmban amylase, thyer, ndërsa vetëm proteina hyn në lëngun biologjik. Prania e amylase në gjak është sëmundjet kryesore tregues të tillë si pancreatitis ose shytave.
  Para se të thonë se shkalla e amylase në gjak duhet të jetë një i rritur i shëndetshëm. Duhet të theksohet se në nivelin e të rriturve dhe fëmijëve që mund të ndryshojnë, por shkalla e amylase në gjakun e femrave është i ndryshëm nga njerëzit. Prandaj, pavarësisht nga gjinia përcaktohet nivelin e përgjithshëm të amylase në gjak, dhe shkalla e saj të 28-100 njësi. / L.

  Alpha-amylase - një masë përmbledhje e amylase përgjithshëm gjithë trupit. Gjaku Alpha-amylase ka standardet e performancës 25-125 njësi për litër. Por në qoftë se mosha e personit më shumë se shtatëdhjetë vjet, atëherë norma duhet të jetë -. 20-160 njësi / L. Mjeku është izoluar amylase pankreatik, e cila është e barabartë me 50 njësi për litër.

  Si një rregull amylase verifikuar nga testi i gjakut?


  Në mënyrë që të përcaktohet enzimë të nevojshme për analizën biokimike e normës amylase gjakut. Për ta bërë këtë, marrja e gjakut nga venat periferike. Kështu, mjekët shpesh këshillojnë pacientët e tyre se si të përgatiten për ofrimin e kësaj analize. Për shembull, ju nuk mund të hani para procedurës.

  Është e rëndësishme për t'u marrë parasysh se analiza duhet të marrë urinë. Nga rezultatet e kësaj ankete gjithëpërfshirëse mund të sqarojë situatën në gjendjen e pankreasit. Mbani në mend se diagnoza duhet të mbledhë urinë e përditshme. Por kjo mbledhje duhet të fillojë me pjesën e dytë. Normë është indeks orë urine amylase tregon 1 deri në 17 njësi. / L.
  Ju lutem vini re se përmbajtja dhe rezultati mund të ndikojnë në shumën e amylase marrjes së drogave të tilla si:

 • ibuprofen;

 • furosemide;

 • analgesics;

 • kaptopril;

 • kortikosteroidet;

 • kontraceptive oral.


 • Pra, para se të merrni testuar, ju duhet të ndalojë marrjen e tyre ose të informojë drogë mjeku i dehur. Për shkak se këto substanca mund të shtrembërojnë indeksin e përgjithshëm dhe fryj atë.
  Çfarë mund të thuhet amylase parregullt?
  Nëse amylase ngritur e pacientit, mund të supozohet se ajo është shkaktuar nga sëmundje të tilla si:

 • diabeti;

 • shytat;

 • cholecystitis;

 • peritonit;

 • pamjaftueshmëri renale;

 • aborti;

 • Ulçera shpuar stomak;

 • makroamylazemyya;

 • Helmimi rënda (kryesisht alkooli);

 • tumoreve në podzheludke.


 • Reduktimi amylase mund të jetë një manifestim i problemeve të tilla si:

 • hepatitit akut ose kronik;

 • helmim gjaku gjate shtatzënisë;

 • fibroza cistike;

 • dëme të rënda të mëlçisë;

 • pankreatэktomyya;

 • largimi i pankreasit.


 • Gjithashtu reduktimi poshtë amylase normale shpesh shihet në pacientët me nivele të larta të kolesterolit në trup.