Bilirubina në urinë


Një nga qëllimet e analizave biokimike si mjet primar diagnostike - për të përcaktuar praninë e bilirubin në urinë, së bashku me substanca të tjera. Në njerëz të shëndetshëm, kjo enzimë është gjetur në urinë në sasi të tilla të vogla që reagents tradicionale nuk e tregojnë atë, sepse ajo është supozuar se shkalla - mungesa e bilirubin në urinë. Përndryshe, flasin për Bilirubinuria. Konsideroni këtë devijim më shumë në fillim, por në një formë të thjeshtuar të analizuar enzimë metabolike.
Ku bën bilirubin?


Në gjakun e njeriut përmban qelizat e kuqe (eritrocitet), disa prej të cilave vdesin gjatë gjithë kohës dhe të zëvendësohen me të reja. Gjatë "vdekjes" së tij këto qeliza prodhojnë hemoglobinë, e cila është e ndarë në dy komponentë: molekulë heme dhe zinxhir hlobynovыe. Heme, nga ana tjetër, është e ekspozuar ndaj enzimeve dhe bilirubin është tërthortë - yndyrë-shpjegueshëm substancë toksike që mund të depërtojnë qelizat dhe të ndërhyjnë me funksionin e tyre normal.
Natyra siguron një mekanizëm për konvertimin bilirubin indirekt në të drejtpërdrejtë (shpjegueshëm ujë). Kjo ndodh në mëlçi. Pastaj me kanal biliare excreted enzimë nëpër duodenum.

Nëse funksioni mëlçisë prekur, bilirubin drejtpërdrejtë shfaqet në urinë, por para se ajo është hedhur me biliare në gjak dhe në veshka. Pjesë indirekte e enzimë të depërtojnë ata nuk mund, pasi nuk është i tretshëm në ujë.

Shkaqet e bilirubin në urinë


Bilirubinuria abuzimi është një simptomë e mëlçisë për shkak të:

 • verdhëz penguese (e ngushtë, përmes të cilit bile excreted nga të mëlçisë në zorrë e vogël, ngushtim - zakonisht për shkak të inflamacion të pankreasit);

 • inflamacion i mëlçisë (hepatiti) virale, bakteriale apo natyrës toksike;

 • cerozë e mëlçisë;

 • metastazat mëlçisë;

 • dëmtim të mëlçisë.


 • Në të gjitha këto raste, test urina vetëm tregon bilirubin të drejtpërdrejtë, të mëlçisë të cilat dështuar të sjellë biliare në zorrë, v. K. është i sëmurë, dhe enzimë ishte në gjak dhe veshkat. Analiza e gjakut për bilirubin të drejtpërdrejtë, ndërsa zbuluar edhe më e lartë se normale.
  Në të njëjtën kohë ka çrregullime në të cilat ekziston një rritje në trupin e bilirubin tërthortë (anemia hemolitike, për shembull), dhe pastaj testi i gjakut tregon një test urina - nr.

  Përcaktimi i bilirubin në urinë


  Për të zbuluar vrer enzimë të përdoren disa metoda:

 • Test Rosina - 2-3 ml urinë nasharovuyut zgjidhje 1% e jodit në alkool. Nëse kufiri i dy lëngjeve ishte unazë e gjelbër, bilirubin pastaj ngritur në urinë (dmth të pranishëm).

 • Test Fouche - bërë duke përdorur një zgjidhje klorid barium (15%) atë në një sasi prej 5 ml është shtuar në një provëz me 10 ml të urinës. Të dy lengje janë të përziera dhe pastaj kaloi nëpër një filtër. Pastaj pikoj filtër lakmusi Fouche. Shfaqja e kristaleve të gjelbër do të thotë se bilirubin në urinë është i pranishëm.


 • Simptomat Bilirubinuria
  T. k. Arsyet për të cilat ngritur bilirubin në urinë të lidhur me sëmundje të mëlçisë dhe të fyer enzimë në gjak, është satelit tipike Bilirubinuria verdhëz. Sclera Pacienti i syve dhe mukozës dhe lëkurës bëhet ngjyrë të verdhë që është e dukshme me sy të lirë.
  Sëmundje të mëlçisë të shoqëruara peshon sektor (djathtas), ethe, belching hidhur dhe të përzier. Cal është një dritë ngjyrë, kontrast dhe urina bëhet hije të errët. Ju mund të kruhet për të filluar ose dhimbje barku hepatike. Nëse ka më shumë nga këto simptoma duhet menjëherë të kërkojnë kujdes mjekësor për shkak bilirubinuria - një shenjë e çrregullimeve të rënda të mëlçisë, të cilat nuk kalojnë në vetvete.

  Në varësi të sëmundjes (shkaqet e shfaqjes së bilirubin në urinë), përshkruajnë trajtim të duhur. Përveç terapi të drogës, është e përshtatshme, dhe madje edhe dietën e nevojshme.