CT gjoks


Ka shumë metoda të diagnozës, por CT scan e gjoksit për të përcaktuar edhe shkeljet e tilla të vogla si pllaka kolesterolit në muret e enëve të gjakut dhe tumor me madhësinë e disa milimetra. Megjithatë, më shpesh përdoret CT për të konfirmuar diagnozën paraprak të gjoksit dhe punën e tyre.

Çfarë bën një CT scan e gjoksit?Duke përdorur CT e gjoksit mund të zbulojë edhe shkeljet më të vogla, që është shumë e rëndësishme kur është e nevojshme, kirurgji, kujdesin ose trajtimin e kancerit intensive. Shenjat më të zakonshme për procedurë janë:


 • dhimbje në vendosjen gjoks të ndryshme;

 • gulçim, kollë kronike;

 • përçarje e sup brez, shpinë;

 • dyshuar tumor dhe për të vendosur vendndodhjen e saj e saktë;

 • të konfirmuar diagnozën kur emfizemë ose tuberkulozi, pneumoni fshehur;

 • Planifikuar kimioterapia dhe rrezatimi në trajtimin e kancerit;

 • planifikimin e operacioneve në organet e gjoksit;

 • sëmundje vaskulare e ashpërsia ndryshme, trombozë, emboli pulmonare;

 • mosfunksionim të zemrës, autopsi aortic;

 • Paaftësia për të identifikuar sëmundjen duke përdorur X-rrezet dhe ultratinguj.


 • Në përgjithësi, CT gjoks me kontrast apo pa cakton mjeku. Sayazytsilno pacienti për të marrë në këtë procedurë nuk mund të. Nëse keni nevojë për një ekzaminim rutinë të kushteve të pafavorshme, trashëgim apo të varfër, mund të kërkojë shërbimet e një klinikë private diagnostike.

  Përgatitja për CT gjoks


  Për të bërë CT e gjoksit, nuk kanë nevojë për trajnim të veçantë. Para procedurës, pacienti duhet të hiqni të gjitha bizhuteri dhe pajisje metalike, veshje me rroba të lehta dhe të rehatshme të jetë i durueshëm - një ekzaminim mesatarisht zgjat nga 20 minuta për gjysmë ore, në varësi të vëllimit të zonës së studimit dhe detajet e tij.

  Për CT ofron shtrihen në një tryezë të veçantë, e cila në mënyrë progresive do të lëvizin brenda skaner. Nga ana tjetër, skaner lëviz rreth tryezës në një spirale, me ndihmën e X-ray gjoks tejdukshëm. Varësisht nga dendësia e strukturave të ndryshme të indeve këto rreze mund të tregojnë apo të zhytur. Si rezultat, kompjuteri merr shkurtime të saktë çdo organ të anën e brendshme dhe të jashtme dhe rikrijon një model tre-dimensional të zonës studiuar. Kjo ju lejon për të identifikuar edhe metastaza vogël dhe sëmundje në më pak të sistemit kardiovaskular, të frymëmarrjes, tretjes, strukturat musculoskeletal.

  CT gjoks me kontrast të nevojshme për të gjetur më shumë detaje zemrën, rrjedhjen e gjakut nëpër enët dhe funksionit të mushkërive. Para një zgjidhje kontrasti është futur vena ose me gojë, pacienti nuk mund të hani për 4 orë para procedurës. Ju duhet gjithashtu të bëjë një analizat e gjakut dhe alergjik plotë të jodit dhe derivateve të saj.
  Procedura është relativisht i sigurt, por fëmijët dhe shtatzënë duhet të bëhet vetëm kur është absolutisht e nevojshme.

  Çfarë sëmundje mund të zbulohen nga CT e gjoksit?


  Gama e sëmundjeve që mund të përcaktohet duke përdorur tomography llogaritur është shumë e gjerë, ajo mbulon absolutisht të gjitha organet dhe sistemet të vendosur në zonën e kafaz i kraharorit. Këto përfshijnë:

 • Patologji mediastinum, aorta, zemra;

 • grumbullimi i lëngjeve në fushën e origjinave pleurë të ndryshme;

 • bronkoektazise, ​​emfizemë, kancerit të mushkërive;

 • sëmundjet ngjitëse të frymëmarrjes;

 • shkelje brinjë strukturën kockave, shtylla kurrizore;

 • Tumoret metastasized mbijnë në organet, palcës së kockave, shpinë.