ALT Elevated


Një nga teknikat e sakta diagnostikuese që lejojnë për të monitoruar ndryshimet patologjike në trup dhe zhvillimin e dyshuara të sëmundjeve të caktuara në fazat e hershme, është kimi gjakut. Ky studim u krye për të vërtetuar statusin e të gjitha organeve dhe sistemeve, të cilat janë analizuar treguesit sasiorë e shumë komponentëve të gjakut. Një tregues i tillë është niveli i aminotransferase alanine (ALT). Mendoni se çfarë kjo substancë dhe prej të cilëve devijimi mund të tregojë një normë rritje të ALT, gjendet në analizën e gjakut venoz.


Çfarë është ALT në gjak?
Alanine është një enzimë endogjen që i përkasin grupit dhe transferase Nëngrupi të aminotransferase. Ajo është prodhuar nga qelizat e mëlçisë - hepatocytes. ALT gjendet kryesisht në mëlçi, por disa nga kjo enzimë është gjithashtu në veshkat, muskulit të zemrës, pankreasit dhe indet e muskujve skeletik. Një pjesë e vogël e këtij enzimë normalisht gjenden në gjak (një tregues i femrave - 31 U / L).
Funksioni kryesor i aminotransferase alanine i lidhur me shkëmbimin e aminoacideve. Kjo substancë vepron si një katalizator në transferimin e molekulave të caktuara. Në kundërshtim me metabolizmin e energjisë është rritur pėrshkueshmėrisė e membranave qelizore, e cila çon në shkatërrimin e qelizave dhe lirimin e enzimit në serum të gjakut.

Shkaqet e ATL të lartë të gjakut


Nëse analiza biokimike tregon se nivelet e ALT rritur, arsyeja për këtë në shumicën e rasteve është dëmtim të mëlçisë. Por si përqendrimi i kësaj substance mund të rritet si rezultat i sëmundjeve të tjera. Konsideroni, për të cilët kjo ishte Sëmundjet dhe sa mund të trullos nivelin ALT:

 • Rritja ALT në 20 - 100 herë më të mund të tregojë hepatit akut të shkaktuar nga dëmtimi viral ose toksike. Në hepatitit akut viral Një rritje në këtë tregues është rreth dy javë para verdhëz, dhe pas 3 javësh është normalizimi i saj. Në virale të hepatitit B dhe C mund të jetë rritja e paparashikueshme ALT, pastaj të ulur vlerat e normës. Përmirësimi i këtij treguesi mund të ndodhin gjatë rëndim të hepatitit kronik, por në këtë rast tejkalohet norma është 3 - 5 herë.

 • Nëse ALT rritur 2 - 3 herë, ajo mund të flasim joalkoolike sëmundjeve të mëlçisë yndyrore (steatoza). Shko patologji në steatohepatitin fazës shoqëruar nga një rritje të konsiderueshme në nivelet e ALT dhe për të rritur nivelin e lartë të bilirubin të përgjithshëm dhe të drejtpërdrejtë.

 • Një rritje pesëfish të niveleve alanine aminotransferase shfaqet shpesh në cirozë të mëlçisë, për shkak të procesit intensiv të zëvendësimit të qelizave të mëlçisë nga ind lidhës.

 • Ndonjëherë ngritur këtë enzimë duket për lezione metastatic mëlçisë. Sa më i madh plagë, aq më i madh përqendrimi i niveleve ALT. Megjithatë, tumor primar, të tilla si hepato-celulare tumor, një devijim nga ATL normë të vogël, shpesh është e vështirë për të diagnostikuar.

 • Rritja ALT 600 U / L, pasuar nga një rënie e mprehtë është një tipar karakteristik i pengesave akute e kanalet biliare.


 • Një tepërt të lehtë të normës mund të ndodhë kur:

 • infarkt miokardi;

 • miokardit;

 • dështim të zemrës;

 • pancreatitis akute;

 • shoku;

 • hepatiti alkoolik;

 • mononukleoza infektive;

 • myositis;

 • Leukimi akute limfoblastike;

 • preeclampsia e rëndë në gratë shtatzëna (II afat) dhe kështu me radhë. d.


 • Gjithashtu rritje ATL mund të jetë për shkak të marrë medikamente të tilla si:


 • holestatyky;

 • kontraceptive oral;

 • estrogjene;

 • acid nikotine;

 • sulfonamides, etj