Pleurocentesis


Birë pleural - çaj mur gjoks dhe cipë që mbulon mushkëritë (pleurë), e cila është kryer për qëllime diagnostike ose terapeutike. Kjo është ndërhyrja më e thjeshtë në gjoks, i cili në disa raste mund të shpëtojë jetën e pacientit.

Indikacionet për birë të zgavrën pleuralTregues kryesor për Pleural birë dyshohet prania e ajrit pleural ose lëngu (gjak, exudate, transudate). Ky manipulim mund të kërkohet në bazë të kushteve dhe sëmundjeve të tilla:


 • shfrim pleural;

 • empyema;

 • hemopleura;

 • hylotoraks;

 • hydrothorax;

 • pneumatoraks (spontane apo traumatik);

 • tumor i pleurë.


 • Përmbajtja zgavër pleural merret përmes birë është përdorur për qëllime diagnostike për bakteriologjike, citologjike dhe analizave fiziko-kimike.
  Për qëllime terapeutike, duke përdorur thithje pleural përmbajtjes birë zgavrën pleural dhe të shpenzojnë atë larë. Gjithashtu në zgavrën pleural mund të hyjë medikamente të ndryshme: antibiotikët, antiseptics, enzimet proteolitike, hormonet, drogës anticancer dhe të tjerët.

  Përgatitja për pleurocentesis


  Në ditën e manipulimit anuluar masa të tjera terapeutike dhe diagnostikuese dhe mjekim (me përjashtim jetike). Gjithashtu të përjashtohet stresin fizik dhe neuro-psikologjike, pirja e duhanit është e ndaluar. Para se të birë duhet të zbrazët fshikëz dhe zorrët.

  Teknika e pleurocentesis


  Për pleurocentesis përdoret gjilpërë me një prerje të hapur, fort i lidhur me sistemin e përshtatës huyazykam për pompimin e fluide.


 • Manipulimi është kryer me pacienti i ulur në një karrige përballet mbrapa. Kokë dhe bust duhet të tilted përpara dhe iu dha një dorë prapa kokës së tij (për të zgjeruar hapësirat ndër brinjëve) ose mbështeten në karrige. Çaj trajtuar me alkool dhe zgjidhje jodit. Pastaj bëni anestezi lokale - zakonisht novokaina.

 • Faqe birë varet nga qëllimi i tij. Për të hequr ajrin (birë pneumatoraks zgavrën pleural), birë është kryer në të tretë - hapësirën e katërt ndër brinjëve në para ose të mesme linjë axillary. Kur ju hiqni lëngun (pleural zgavër birë hydrothorax) birë ndodh në gjashtë - hapësirën ndër brinjëve e shtatë në anën e pasme apo vijës së mesme axillary. Gjilpërë është i lidhur me një shiringë duke përdorur një tub gome. Pompimit përmbajtje zgavrën pleural është kryer ngadalë për të parandaluar zhvendosjen e mediastinum.

 • Vendndodhja proces birë yodonatom alkool dhe pastaj mbivendosur leckë steril dhe suva fikse. Pastaj mbajtur të shtrënguar lidhurit fletë gjoks. Materiali marrë nga birë duhet të dorëzohen në laborator për studimin jo më vonë se një orë.

 • Pacienti është dorëzuar në repartin në një Gurney në pozicionin e shtrirë në shpinë. Gjatë ditës ajo sigurohet pjesa tjetër shtrat dhe të monitoruar gjendjen e përgjithshme.


 • Komplikimet pleurocentesis


  Në kryerjen e funksioneve pleural, ndërlikimet e mëposhtme:

 • mushkëritë shpuar, diafragma, stomakut, mëlçisë, shpretkë,

 • gjakderdhje intrapleural;

 • emboli ajri i enëve cerebrale;

 • gjakderdhje nga faqja shpuese.


 • Në rast të ndonjë komplikime duhet menjëherë të largohen nga gjilpërës nga zgavrën pleural, e vënë pacientin mbrapa dhe telefononi kirurg. Kur emboli ajri nevojë cerebrale ndihmë resuscitator dhe një neurolog.