Niveli i kolesterolit në gjak


Pse duhet monitoruar vazhdimisht kolesterolit në gjak? Para së gjithash, për të shmangur problemet shumë serioze me shëndetin. Le të flasim për kolesterolit në gjakun e njeriut!
Ajo që është e tepërt (rritje) kolesterolit është e dëmshme për pronën trupit depozituar në muret e brendshme të enëve të gjakut, ngushtimin e lumen, duke ndërprerë qarkullimin e gjakut dhe formimin e mpiksjen. Tjetër - arteroskleroza, sëmundje koronare të zemrës (CHD), infarkti miokardial, probleme mëlçisë dhe sëmundje të tjera të rënda. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se kolesterolit nuk nevojitet një trup. Gjëja kryesore - për nivelin e substancës nën kontrollin e tij vigjilent.Çdo ditë mëlçisë një person i shëndoshë i sintetizon në mënyrë të pavarur 1 gram e kolesterolit. Dhe kjo është shumë e mirë, sepse pa këtë organizëm organike përbërë është e vështirë të ekzistojë. Për shembull, kolesteroli është i përfshirë në ndërtimin e membranave qelizore. Ai në çdo moshë mbështet elasticitetin e enëve të gjakut tonë, ndihmon prodhimin e biliare, disa hormone janë në mënyrë aktive sintetizuar vitaminë D dhe qelizat seksuale. Kur kolesterolit nuk është e mjaftueshme, ka probleme me shëndetin.

Në studimet biokimike në lipidet e gjakut të njeriut (yndyrna) specialistë të dalluar tre treguesit kryesorë që lidhen me kolesterol:

• kolesterolit total;
• densitet të ulët lipoprotein kolesterol (LDL);
• lartë densitet lipoprotein kolesterol (HDL).
Treguesi i parë pasqyron përmbajtje yndyrë në gjak, si një e tërë. Rezultati i dytë test, dhe kjo është veçanërisht e rëndësishme për shëndetin, duke treguar numrin e këtyre yndyrave, të cilat tentojnë të vendosen në muret e enëve të gjakut në formë të pllakave. E pra, testi i tretë përcakton nivelin e si thonë ata, kolesterolit të mirë, e cila përfshirë pa ndryshim në formimin e biliare dhe largon kolesterolin e tepërt nga trupi i përgjithshëm.

Shkalla e kolesterolit të përgjithshëm në gjak (për të dy gjinitë) është 3 deri 6 mg / dl.

Përmbajtja e HDL në meshkuj shkon 225-482 mg / dl në femra kjo shifër është 195-451 mg / dl. Niveli i HDL në meshkuj ndryshon 07-173 mg / dl në femra - 086-228 mg / dl. Nëse rezultatet e analizave biokimike të kolesterolit në gjak për të përmbushur shifrat sipërpërmendur, pra, mos u bëni merak për këtë. Edhe pse nevoja ende nuk vetëkënaqur: në çdo segment të jetës, kolesteroli i rrezikshëm mund të rritet ose zvogëlohet rëndë.


Shkaqet e hyperlipidemia
Faktorët që çojnë në rritjen e nivelit (hiperlipidemia) kolesterolit mund të jetë disa:
• predispozicion gjenetik, në qoftë se të afërmit ishin raste të sëmundjeve të zemrës në moshën 50 vjeç;
• dietë paekuilibruar, një dietë me një mbizotërim të karbohidrateve dhe yndyrave të ngopura, ëmbëlsirat, gjalpë, krem ​​të rënda, etj);
• sëmundja e mëlçisë, sëmundja e veshkave, inflamacioni kronik i pankreasit, diabetit, përdhes;
• anoreksi nervosa, se lloj i çrregullimit mendor në të cilin një person refuzon një kohë të gjatë në ushqim.


Dietë terapeutik
Për të rivendosur vlerat e kolesterolit normale (të tre treguesit) duhet së pari të bien dakord mbi individuale mjek dietë mjekësore-profilaktik. Jenë të përgatitur për faktin se ajo zakonisht përjashton yndyrna shtazore (ato të lejuara në sasi rreptësisht të kufizuara), ushqim të ëmbël (sidomos akullore), por në mënyrë të konsiderueshme rritjen e perime të freskëta dhe mish pa dhjamë, peshk dhe pulave.

Ndër shkaqet e kolesterolit të ulët - shpërdorim të hormoneve, dështim të zemrës, sëmundjet infektive, tuberkulozi pulmonar, procesin e vështirë të rehabilitimit në periudhën postoperative. Dhe çrregullime metabolike, thjesht ushqim vegjetarian, yndyrna shtazore otverhayuschaya, tumor malinje të mëlçisë, dhe kështu me radhë. D. Kjo është arsyeja pse gjaku shqetësuese ofron analiza të mëtejshme laboratorike që mund të zbulojë shkaqet kryesore të gjendjes së keqe të trupit dhe të fillojnë trajtimin e duhur.