Ultratinguj në EndometriozaNjë sëmundje shumë e zakonshme gjinekologjike është Endometrioza. Sëmundja është beninje përhapja e qelizave endometrial, e cila është e veshur me mukozën e mitrës, si dhe përhapjen e tyre të mundshme në organe të tjera, kryesisht afër

(Tuba fallopiane, vezoret, fshikëz, etj). Megjithatë qelizat endometrial mund të zbulohet në organet e largëta, si mushkëritë. Sjellja e qelizave endometrial në organet e tjera është i njëjtë me sjelljen e tyre në mitër, se ka rritje të ndjeshme në këto qeliza gjatë menstruacioneve.


Shkaqet e Endometrioza është deri më tani nuk është themeluar. Duhet të theksohet se shumë shpesh Endometrioza janë asimptomatike. Nganjëherë pacientët ankohen për dhimbje menstruacioneve, paraqitjen e dhimbje në organet e tjera gjatë menstruacioneve, dhimbje gjatë raportit seksual, nuk mund të duket e lidhur me gjakderdhje menstruacioneve, dhe shterpësinë. Të gjitha këto simptoma duhet t'i kushtojë vëmendje gjinekolog dhe për të rishikuar. Edhe pse në normale ekzaminim gjinekologjik sëmundje të tilla si Endometrioza, nuk mund të gjendet. Kjo kërkon një numër studimesh të tjera të rëndësishme, të tilla si ultratinguj legenit.

Kur bëni me ultratinguj e Endometrioza?Në Endometrioza e parë të dyshuar të sigurt për Ultrasonografi, veçanërisht mitër dhe vezore. Në praktikë ekzistojnë dy metodat e mitrës me ultratinguj dhe vezoret: transabdominal (përmes barkut) dhe Transvaginal (përmes vaginës). Në ultrazërit do të jenë qartë të dukshme эndometryodnыe cysts, nëse ka ndonjë. Në konfirmimin e sëmundjes në ultrazërit, caktohet një hetim më të saktë - laparoscopy. Dhe vetëm nëpërmjet kësaj metode mund të konsiderohet Endometrioza. Për të konfirmuar diagnozën marrë me vete mostra të qelizave në biopsi.

Nuk është me ultratinguj për të identifikuar Endometrioza?Në ekzaminim gjinekologjik dhe në bazë të mjekut klinik foto mund të sugjerojnë vetëm praninë e Endometrioza. Ultratinguj është një hap i rëndësishëm i ardhshëm në krijimin e një diagnozë të saktë e pacientit.

Por ultrazërit nuk mund gjithmonë të tregojnë pamje më të plotë të sëmundjes. Sepse Endometrioza pa ultrazërit mund të përcaktojë emërimin e një tjetër metodë diagnostike - laparoscopy.

Herët sëmundja është diagnostikuar dhe përshkruar trajtimin e duhur, më mirë rezultati.