Llojet e dëmtimit të veshkave, zbulimin dhe trajtimin e tyre taktikat


Indeksi artikull

Shkaqet dhe llojet e lëndimeveSimptomet e sëmundjesSëmundja diagnostifikimi shtesëTrajtimi Holding


Një nga llojet më të zakonshme të lëndimeve të organeve të brendshme janë dëmtimi i veshkave. Frekuenca e tyre është 142% në lëndime barkut private, dhe 66% me trauma hapur barkut. Këto organe janë jetike, ato mund të shoqërohet me dëmtim të dështimit akute renale, e cila mund të çojë në vdekje, siç është shprehur produktet dehje të metabolizmit.
Shkaqet dhe llojet e lëndimeve


Shkaqet kryesore të dëmtimit të veshkave janë lloje të ndryshme të lëndimeve zgavrën e barkut dhe bark. Lëndimet mund të thekshëm, në shkelje të lëkurës integritetit dhe të mbyllura pa to. Ato janë klasifikuar në varësi të llojit të saj, vendndodhjen e saj dhe ashpërsi. Sipas mendimit janë si më poshtë:masakër;
hendeku pa dëme të pjatës,
pushim me lëndime lojë me birila - defekt të rëndë në të cilën zhvillimin dështim i veshkave;
shkatërrimtar;
të thyer;

të çojë në këmbët e enëve të gjakut dhe uretër.
E rëndësishme! Dërrmues veshkave është lloji më i vështirë i dëmit, në të cilën kirurgjike trupi nuk mund të restaurohen dhe duhet të hiqen.

Për lokalizimin dallohen:Dëmtimi i veshkave trupi;
sipërme apo shtyllë e ulët;
këmbët vaskulare dhe uretër.Ka tre gradë e ashpërsia e dëmtimit të veshkave:dritë - zakonisht i shoqëruar nga ankthi kapsulë fijor me hemanhyomamy vogël (gjakderdhje);
shkatërrimi i moderuar - në këtë rast, përveç kapsulë dhe parenchyma vuan, por defekte të vogla;

Faza e vështirë - të shoqëruar nga të gjerë trupit dëme parenchyma deri dërrmues saj.
E rëndësishme! Trajtimi i lëndimeve të ashpërsisë të mesme dhe vetëm komplikacione të rënda të veshkave kirurgjikale.Simptomet e sëmundjes

Simptomat lëndimet mbyllura karakterizohen nga shkallë të intensitetit të ndryshme, këto përfshijnë:dhimbje në rajonin e mesit - gjithmonë e shoqëron ndonjë lezione traumatike e intensiteti i dhimbjes varet nga shkalla e shkatërrimit;
ënjtje të indeve të buta në rajonin e mesit - Për shkak të mbingarkesës në indet e enëve të gjakut në lezionet e veshkave, urinës, uretër, shkalla e ënjtje dhe edemë varet nga kalibrit të anijes së dëmtuar;

hematuria - paraqitja e gjakut në urinë gjatë urinimit, tregon praninë e gjakderdhje nga enët e gjakut të dëmtuara, të gjakut në këtë rast nuk do të grumbullohen në indet e buta, ureters dhe jashtë përmes urinës.
E rëndësishme! Mungesa e hematuria është thënë në lidhje me mungesën e gjakderdhje në veshka të dëmtuara, pasi gjaku nuk mund të shkojnë në ureters, dhe grumbullohen në indet e buta përreth saj në një hematoma.

Në një lëndim të hapur veshkave, simptomat janë pothuajse të njëjta, nuk është shprehur gjithashtu gjakderdhje nga lëkura e dëmtuar.Sëmundja diagnostifikimi shtesë


Në rastin e lëndimeve të hapura, lokalizimi mund të jetë plagë me një shkallë të caktuar të probabilitetit për të gjykuar praninë e dëmtimit të veshkave. Kur ka një lëndim të mbyllur, diagnoza klinike e vështirë, kështu që të jetë i sigurt për të aplikuar laborator shtesë dhe metodat instrumentale për të vlerësuar natyrën e plagë, lokalizimin e tij dhe ashpërsia:numërimin e plotë të gjakut - niveli i hemoglobinës dhe masën e reduktimit të saj për të gjykuar peshën e gjakderdhje;

Analizat klinike e urinës - shfaqja e proteinave urinar, gjak, qelizat e kuqe të gjakut në mikroskopi mundësojnë të krijojnë dëme të fakteve veshkave;
ultratinguj (US) - Metoda e shpejtë e studimeve instrumentale visualizes madhësinë e veshkave, gjendjen e saj dhe praninë e strukturave në të;
nxjerrës urography - X-ray metodë e hetimit, thelbi i së cilës është që të mesme intravenoz kontrast, e cila është excreted në veshkat, për të vlerësuar trupin e shtetit, për të identifikuar uretër çojë (agjent kontrast visualizes indeve të buta);

tomography llogaritur (CT) - të lartë saktësi X-ray metodë e hetimit të dëmit që ju lejon të kujtoj edhe ndryshime të vogla në parenchyma dhe kapsulë.

Trajtimi Holding


Zgjedhja e dëmtimit të veshkave strategjisë trajtimi përcaktohet nga lloji i lëndimit, ashpërsia dhe lokalizimin:Lëndimi i mbyllur i ashpërsisë butë përdorur zakonisht trajtim konservativ mjekësor që synon rivendosjen e funksionin e veshkave, parandalimin e komplikimeve infektive dhe gjakderdhje në fund;

lëndim akut me gjakderdhje - pas diagnozës, përcaktimin e ashpërsia dhe vendndodhjen e lezioneve, trajtimi kirurgjikale është kryer, që synon ndalimin e gjakderdhje dhe për të rivendosur integritetin anatomike të trupit;
dëmtim i hapur veshkave - për shkak të integritetit të lezione të lëkurës, plagë të auditimeve kirurg, përcakton faktin e lëndimit dhe të merr masa që synojnë të ndaluar gjakderdhje emergjente, për të shmangur zhvillimin e shokut hypovolemic.