Pyelonephritis akute


Pyelonephritis - nje semundje e karakterizuar nga jo inflamacionit specifik purulent e legenit veshkave dhe parenchyma renale. Rrezik i veçantë i kësaj sëmundjeje është se ajo e ekspozuar të gjithë njerëzit pavarësisht nga gjinia dhe mosha. Megjithatë, duhet të theksohet se për shkak të strukturës së veçantë të trupit, gratë vuajnë shumë herë më shumë. Ka dy lloje: pyelonephritis kronike dhe akute.


Akute pyelonephritis: shkaqet dhe simptomat


Shkaku më i zakonshëm i pielonefrit akut është depërtimi i baktereve patogjene në veshkat nga fshikëzës dhe uretrës. Zakonisht përfaqësuar microflora nga lloje të ndryshme të E. coli dhe Pseudomonas, Enterokok, mikroorganizmave Staphylococcus protozoare. Mikrobet e kontaktit sy në veshka është e lidhur direkt me fenomenin e zabros kundërt urinës në veshka ose fshikëz-ureteric zbaticë.


Cilat janë simptomat dhe shenjat e pielonefrit akut?
Njohin pyelonephritis akute është mjaft e thjeshtë, por shumë të rëndësishme për të zbuluar menjëherë të gjitha simptomat tipike:
· Përparim të shpejtë në zhvillimin e simptomave;
· Temperatura e lartë në 38-39 gradë ethe;
· Dridhura;
· Dhimbje koke;
· Ache në muskuj dhe trup;
· Dhimbje në shpinë të ulët.
Është e rëndësishme të dini se për lokalizimin e saktë dhe origjinën e dhimbjes, ju duhet të shtrihen në shpinë. Nëse ju nuk ndiheni lehtësim, por duan të ndryshojnë qëndrimin ose bëj shpinën, kjo është një dhimbje në veshka, por jo në muskuj ose shpinë. Në pielonefrit akut rrezikshme jo aq shumë sëmundje si komplikime të mundshme. Shumica e inflamacion në veshkat mund të shkaktojë dështim i veshkave, sëmundje septike (lunge ose xhevairi) dhe infeksion bakterial të gjakut.Trajtimi i pielonefrit akut


Në pielonefrit akut shumë i rëndësishëm për të kërkuar urolog në kohë, për të parandaluar kalimin e sëmundjes në një formë kronike. Specialist në ekzaminimin direkt dhe testet e nevojshme do të qartësojnë listën e:
· Analiza klinik i gjakut dhe urinës;
· Studimi Bacterioscopic për të përcaktuar llojin e patogjen dhe ndjeshmërinë e tij ndaj antibiotikëve;
· Ultratinguj e fshikëzës dhe veshkave ultrazërit (lexoni edhe në lidhje me përgatitjen për Ultrasonografi e veshkave).

Në asnjë rast nuk do të përshkruajnë vetë antibiotikët dhe jo vetë-mjekoj. Veprimet e tilla mund të çojë në përkeqësimin, reaksionet alergjike, paaftësisë dhe madje edhe vdekje!
Është e rëndësishme për të kuptuar se i vetmi specialist kompetent do të jetë në gjendje për të zgjedhur llojin e drejtë e terapisë komplekse dhe kërkohet antibiotik.
Trajtimi i pielonefrit akut shpesh kryhen në një spital, por raste jo shumë të rënda të jetë e mundur dhe trajtim ambulator. Pacientët përshkruar një sasi të madhe të pije të ngrohtë, pushim dhe dietë të veçantë. Nëse është e mundur, eliminohen aktivitet fizik dhe stresi.

Trajtimi me antibiotikë është kryer në rezultatet e analizave bakteriologjike, në bazë të llojit dhe serovar patogjen. Zakonisht përdoren antibiotikë të spektrit të gjerë kundër gram-pozitive mikroorganizmave të brezit të fundit. Duhet të theksohet se me trajtimin e duhur, përmirësim vjen në fund të javës së parë, por të ndaluar duke marrë antibiotikët nuk mund. Trajtimi i pielonefrit akut duhet të zgjasë deri në gjashtë javë për të parandaluar kalimin në formë kronike. Është gjithashtu e rëndësishme për të hequr ndonjë arsye për marrjen e baktereve në veshka.

Kështu, pjesa kryesore e trajtimit të pielonefrit akut për qëllim parandalimin e masazhet zbaticë, kateterizimit ose kirurgji. Në rastin e pielonefrit akut në vetvete është një përkeqësimi i sëmundjes ose sistemit urinar urogjenital, vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet zgjidhjes së këtij problemi, për të shmangur përsëritjen. Gjithashtu vlen të përmendet është se inflamacion shkakton hollimin e parenchyma e legen veshkave dhe njësive strukturore të shkatërrimit në veshka - nephrons. Kjo është arsyeja pse ajo është aq e rëndësishme për të filluar trajtimin sa më shpejt të jetë e mundur dhe të përfundojë sa më shpejt të jetë e mundur.