Rregullat themelore e të ushqyerit dhe dietë për sëmundje të veshkave polycystic


Në çdo fushën e mjekësisë dhe për çdo sëmundje luan një rol ushqimin e duhur. Nga Romy rregullat bazë të përshtatshme për të gjithë nosologji, nuk janë specifike. Ata janë të zbatueshme vetëm në raste të caktuara. Kështu dietë për sëmundjen e veshkave polycystic nuk është absolutisht përshtatshme për disa sëmundjeve të traktit gastrointestinal.


Karakteristikat sëmundje: polycystic


Sëmundje të veshkave polycystic - një sëmundje kronike që shoqërohet me zhvillimin e dëmtimit të dhëmbëve të shumta cistike në parenchyma e trupit. Kjo patologji është e lindur. Prandaj, një nga karakteristikat e tij më të rëndësishme është se kur të ndodhë binden lezione veshkave.


Në parenchyma e trupit zhvillohet një numër i madh formimit zgavër. Kjo çon në ngjeshje e strukturave të trupit që në fund të fundit redukton funksionalitetin e saj.
Formimi i këtyre voids është si vijon:Devijime të trashëgueshme në zhvillimin e tubthave epiteliale që çojnë në drejtim të gabuar të ndarjes qelizore.
Drejtimi i gabuar i ndarjes qelizore të çon në faktin se qelizat e sapo formuara janë marrë tubules rajon Stroma.
Për shkak të zhvillimit gradual të një prej skajet e qelizave epiteliale të Villi, fillon për të formuar mes tyre një hapësirë ​​që menjëherë mbush lëngun intersticiale.

Proceset proliferative shpejt të çojë në formimin e një kapsulë rreth hapësirës. Çfarë atëherë është konsideruar si një kist.Rritja graduale e numrit të cysts çon në ngjeshje e struktura me tuba. Kjo cënon funksionimin e tyre normal. Presioni Fluid (urina dyja primar dhe sekondar) rrit. Zvogëluar funksionin glomerular e veshkave. Si rezultat, vuajnë filtrimit dhe funksionet nxjerrës. Gradualisht, zhvillimi i polycystic çon në zhdukjen e plotë të qelizave funksionale të veshkave. Zhvillon dështim kronike renale që përfundimisht mund të çojë në vdekje.

Trajtim efektiv nuk është zhvilluar ende. Por fakti është provuar se të ushqyerit në sëmundje të veshkave polycystic në mënyrë të konsiderueshme ndikon në sëmundjen. Sigurisht, presim çdo veprim terapeutik nuk është e nevojshme. E para është sëmundje kongjenitale dhe shkaqet e saj shtrihen në nivel gjenetik. Megjithatë, poshtë ngadalshëm në vitet dhe dekadat e progresit të patologjisë është e mundur.Ndikimi i ushqimit në funksionin e veshkave


Në mënyrë që çdo ushqim ndikon veshkat është fakti absolutisht e padiskutueshme. Mjafton të kujtojmë programin shkollor në biologji. Veshkat - një lloj filtri për gjak. Kjo do të thotë se me anë të tyre është gjithçka që është në të.

Një ditë kalon nëpër nephrons në 2 litra gjak duke formuar 15.2 litra urinë.
Shkurtimisht filtrim proces është si më poshtë. Gjaku hyn veshkat nëpërmjet arteries renale, i cili ka një trup të ndarë në enët më të vogla. Pak nga këto është nephrons anije. Numri i tyre është disa milionë. Në nephrons janë dy anije të tilla. Një hyn në gjak në të, dhe e dyta - të qëndrojë. Ata bënë thirrje në përputhje me rrethanat sjell tolerojë anijeve. Midis tyre është një lloj "filtër".

Ky kombinim i membranave të ndryshme dhe podotsytov - qelizat nephron që kryejnë funksione specifike. Pra, të sjellë enë gjaku hyn nephron, i cili kaloi nëpër "filtër". Një cipë e parë janë të gjitha molekulat madhësia e të cilave nuk i kalon 6 nanometra. Si rezultat, anije, e cila niset nga membrana përmban vetëm plazma, qelizat e kuqe të gjakut dhe elektrolite. Çdo gjë tjetër vjen në një seksion të veçantë të nephron - kapsulë Bowman - Shymlanskaya.E ashtuquajtura urinës primare. Ajo vazhdon tubthave e nephron. E para quhet rritëse. Për shkak se ajo është e drejtuar për në qendër të veshkave apo pjesët më të ulta të nephron. Loop Next gyp i ngushtë dhe i bën "rritet paralelisht rënie. Ajo quhet tubthat rritëse. Vetëm pasi të largohet nga nephron në hapësirë ​​veshkave intersticiale ku lidh me shumë të njëjtë tubthit është riciklohen tashmë urinë në hi veshkave.

Pas formimit të urinës fillore në zbritëse dhe e të larta tubthave ndodh reabsorption (reuptake) e shumë molekulave bën anije, e cila ndërthur një rrjet të dendur të tubules. Këtu reabsorbyruyutsya shumë proteina, amino acidet, lipide dhe elektrolite. Nëse reabsorption e molekulave organike ndodh nën tubthave veçanta, reuptake e elektroliteve ndodh spontanisht sipas ligjeve të osmozës.

Kjo është e rëndësishme! Në këtë aspekt, është e qartë se përdorimi i ushqimeve të caktuara dhe komponentëve të ushqimit mund të ketë një barrë të rëndësishëm në nephrons. E njëjta gjë vlen për të elektroliteve. Në mesin e rolit më të natriumit si më të zakonshme të tyre.
Karakteristikat e dietë për sëmundje të veshkave polycystic


Në kërkesat kryesore për të ushqyerit në polycystosis rekomanduar pas dietë:Ushqimi duhet të jetë i pjesshëm. Të paktën 4-5 herë në ditë. Shuma totale e lëngshme nuk duhet të kalojë 15 litra. Fakti që rritja e sasisë së lëngjeve në mënyrë të pashmangshme do të çojë në rritjen e urinës primar. Kjo siguron një barrë shtesë mbi tubthave.
Në ushqim duhet të mbizotërojë ushqime bimore. Në bimë të vogla përmbajnë molekula organike. Për shembull, proteina, fruta dhe perime janë disa herë më të vogla aminoacidet, të cilat në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon madhësinë e përgjithshme të molekulave. Është e njohur se shumë aminoacidet dhe proteinat nuk kalojnë nëpër "filtër" dhe i nënshtrohen reuptake në tubthave veshkave. Vetëm në ushqime bimore përmbajnë acide yndyrore të pangopura. Ata janë më pak lipide më të rëndësishme me origjinë shtazore. Megjithatë, këto molekula kanë ngarkesë të njëjtë funksionale të trupit.

Ushqimi duhet të jenë të përgatitur mirë termikisht. Kjo do të thotë se duhet të tymosur dhe i skuqur ushqime. Fakti që këto lloje të plumbit e përpunimit të ushqimit në formimin e molekulave të ndryshme organike nuk janë praktikisht funksionale, të ekspozuar reabsortsyy. Për shembull, ndërsa shumica e produkteve, pjekje dextrans formuar. Ata janë të përbërë pothuajse tërësisht nga molekulat e dekstrozë. Ai përfshin një metabolizmin bazë karbohidrate. Por për shkak të faktit se ajo përbëhet nga disa molekulave të lidhura dekstrozë, "filtër" mban atë dhe të tretur tubthit reabsorption energji shtesë për dextrans.

Kufizimi kripë. Në periudhën lejuar jo më shumë se 1.5 gram të kripës. Kjo është për shkak të faktit se ai përmban sasi të mëdha të natriumit. Dhe ai është i njohur, është electrolyte më e zakonshme në trup. Si rezultat, një i tepërt mund të shkaktojë reabsorption të rëndë të elektrolite dhe ujë. Si pasojë - rritje të qarkullojnë volumin plazma dhe presionin e gjakut.Të gjitha këto rekomandime nuk promovojnë regres të sëmundjes. Por dietë për sëmundje të veshkave polycystic ngadalëson zhdukjen e tyre funksionale.