Shkaqet e fshikëzës tumor


Ashtu si organet e tjera të gjetura në fshikëz dhe tumoreve beninje dhe malinje. Tumoret beninje janë vetëm një specie - lyth fshikëz. Më shpesh kjo është në të rrjedhin, po hiqet lehtë gjatë cystoscopy (ekzaminimit endoskopik i fshikëzës). Për më tepër, heqja e papilomat konsiderohet e detyrueshme, pasi rreziku i shfaqjes së tumoreve malinje është shumë e lartë. Tumoret malinje gjithashtu shumë e ndryshme - në fakt, vetëm dy lloje të kancerit - (e kancerit morfologjikisht zakonisht perehodnokletochnыy) papilare dhe pushtuese. Pjesa e lythat ka vetëm 10%, ndërsa pjesa e kancerit - pjesa e mbetur 90% të të gjithë tumoreve fshikëz. A është e mundur për të identifikuar të gjitha shkaqet e tumoreve fshikëz?


Në strukturën e kancerit dhe shkaqet e saj, popullsia e kancerit të fshikëzës është 8 në mesin e burrave dhe 18 - në mesin e femrave. Kështu incidenca e kancerit të fshikëzës nga viti në vit, për 15 vitet e fundit është rritur më shumë se 25 herë. Meshkujt vuajnë më shumë se femrat, dhe shumë më shumë - katër herë. Pik Incidenca fillon në pacientët mbi 50 vjet në moshë të re sëmundja pothuajse asnjëherë. Në onkologjisë pediatrike takon kancerin e fshikëzës, por kjo është një gjë e rrallë. Në përgjithësi, fëmijët sëmuren më shpesh se të rriturit, 60 herë, ndërsa djemtë përsëri vuajë më shumë vajzave. Por në qoftë se fëmijët në mënyrë eksplicite i referohet glitches gjenetike të lindura, shkaku i rritur kryesor i kancerit të fshikëzës janë carcinogens kimike.


Për herë të parë një lidhje e tillë ka qenë e themeluar dhe shkaku i shekullit XIX, kur mjekët vënë re se punëtorët që lidhen me prodhimin e ngjyra anilinë ose shpesh kontakt me ta, kancerin e fshikëzës zhvillon aq shpesh që ajo mund t'i atribuohet sëmundjet profesionale. Më vonë u zbulua se ka një hidrokarburet drejtpërdrejtë kancerogjen aromatike, të cilat janë pjesë e ngjyra anilinë. Hidrokarburet aromatike dhe ende është faktori kryesor kancerogjene kundër kancerit të fshikëzës. Interesante, produktet e tyre metabolizmit tonë (të tilla si indole, skatole, dhe kështu me radhë. D.) Gjithashtu i përkasin kësaj klase të substancave, dhe për shkak se ata janë gjetur normalisht në urinë e njerëzve të shëndoshë. Por me moshën kur fshikëza shtrëngohet ul fuqi dhe fillon një ngecje të konsiderueshme të urinës në fshikëz, ato shfaqen plotësisht.


Në shkaqet dhe kancerit të fshikëzës janë dy simptoma kryesore - hematuria (gjak në urinë) dhe dysuria (çrregullime urinim). Me kancerin e fshikëzës lidhur një zbulim të habitshme në onkologji. Ai është që çdo kanceri siç doli, ka erë e vet. Është e qartë se hunda e njeriut nuk është i përsosur, por që qeni mund të kapni molekulë pothuajse e vetme e substancave të paqëndrueshme dhe gjithashtu për të dalluar mes mijëra aromave nuanca të ndryshme. Nuk ishte një eksperiment, dhe gjeti se qentë erë shumë të qartë dallimin urinës nga urina e shëndoshë të pacientëve me kancer të fshikëzës. Mbi efektivitetin e kësaj metode nuk ishte vetëm e krahasueshme me tsystoskopyey apo me ultratinguj e fshikëzës dhe, në fakt, ka tejkaluar ato.


Sepse qentë bëjnë jo vetëm që nuk e kanë bërë një gabim, por edhe ka ndihmuar identifikimin e disa lloje kanceresh hershme të fshikëzës në ata që kanë atë dhe nuk e di. Nëse pacienti mbi 50 vjet në mostren e urines zbuloi një numër të konsiderueshëm të qelizave të kuqe të gjakut dhe nuk ka asnjë tregues transferuar kohët e fundit dhimbje barku i veshkave, ajo është një arsye për shqyrtim të menjëhershëm për të zbuluar kancerin e fshikëzës. Simptoma të tjera (dhimbje, humbje peshe, ethe, dobësi, etj) janë bashkuar shumë më vonë, kur sëmundja është përhapur gjerësisht.


Metodat kryesore diagnostike - cystoscopy (ekzaminimi endoskopik i sipërfaqes së brendshme të fshikëzës përmes një pajisje të veçantë (cystoscope) prezantuar përmes uretrës) dhe me ultratinguj e fshikëzës (në drejtim të plotësimit të urinës fundit të mirë apo të kripur përmes kateterit). Për dy metoda mund të jap një ide në lidhje me tumor dhe strukturën e saj morfologjike (biopsia e tumorit gjatë cystoscopy I) dhe resectability saj. Perpunimet resectable kryer CT / MRI, si dhe të sqarojë përhapjen e mbirjes (në organet fqinje, metastazë dhe kështu me radhë. D.).


Trajtimit
Metodat e trajtimit të tumoreve të fshikëzës janë të ndarë në operative dhe konservatore, që përfshijnë instrumentet kirurgjike dhe kirurgji эndovezykalnыe transeezykalnыe. Эndovezykalnaya electrocoagulation (përmes cystoscope) është një trajtim neynfyltryruyuschyh e tumoreve (papillomavirus tipike). Megjithatë, pas electrocoagulation shpesh vërejtur përsëritje të tumorit. Në raste të tjera, edhe kur e parazgjedhur në vend të papilomat electrocoagulation duke përdorur fshikëz elektrorezektsiya transurethral (TUR). Tour kryer duke përdorur një instrument të veçantë endoskopik - resectoscope. Metoda kryesor e trajtimit është kirurgji.