Formimi i urinës në veshka


Formimi i urinës në veshkë, është kombinim mjaft e komplikuar mes kanaleve dhe përgjithësuar lak e Henle, e cila ndihmon për të mbajtur osmolaritet të lartë në të trurit dhe të veshkave shtresë me gjysmën e ure, e cila bie në sistemin channel, ajo është e filtruar dhe pastaj excreted në urinë.
Veshkat shërbejnë për të hequr produktet e mbeturinave nga trupi dhe substancave të huaja përveç veshkave është osmorehulyruyuschym kryesore organi, ata gjithashtu rregullojnë përbërjen kimike e lëngjeve në trup janë hequr dhe ato lëngje që nuk janë të nevojshme në këtë periudhë kohore, për të trupit.


Gjithashtu kontribuon në rregullimin e lëngjeve RN veshkave të trupit të njeriut dhe ata gjithashtu rregullojnë përmbajtjen e ujit në lëngjeve të trupit dhe për të lehtësuar procesin e formimit të urinës në veshka.
Gjithashtu, veshkat janë në gjendje për të rregulluar gjakun në kohën kur ai kalon nëpër to, dhe kjo na lejon që të mbajë një përbërjen optimale të lëngjeve indeve dhe lëngun që është brenda qelizave dhe lejon dukshme mbështetje - ekuilibër kripë, dhe formimin e urinës në veshkë.

Një rol të madh në stabilizimin veshkat janë presion osmozik në gjak, i cili bën të mundur për të rritur formimin e urinës në veshka.

Formimi i urinës varet 2 parametrave, është përqendrimi i ure në plazmën dhe norma glomerular filtrimit.
Prandaj, ata që vuajnë nga sëmundje të veshkave, veçanërisht një rënie në normën e glomerular filtrimit, mbajtjen e urinës për shkak se rritet plazma. Kjo ka rritur ndjeshëm ngarkesën tuba dhe ure alokimit të kthehet në normale, megjithëse reduktuar filtrimit glomerular në rastin kur urina flukseve të formuar nga tubthave e nephrons dhe pastaj lëshuar në hi.

Kur urina është formuar në nephrons, atëherë proces është e ndarë në dy faza, është filtrimin dhe formimin e urinës primar në corpuscles veshkave. Faza e dytë, formimi i urinës në veshka, është reabsorbtsyonnaya kur shumica tubtha e nephrons kanë filluar të kundërt thithjen e ujit dhe substancave të tjera dhe kështu fillon për të formuar urinës mesme, dhe kjo është më e koncentruar.

Përveç kësaj, uji dhe substancave të tretura janë filtruar në fillim të nephrons në lumenin e kapsulave kulubnychkovыy nëpër filtrin, por ata janë shumë të vogla në madhësi për të dy të dhjetat e një mikron dhe në mënyrë që ata të kalojnë nëpër këtë çështje me një peshë molekulare që nuk i kalon 5500.

Kështu, formimi i urinës përfundimtar në veshka është rezultat i tri faza, është edukimi glomerular glomerular ose, bezbilkovoyu lëngjeve nga plazma e gjakut dhe ajo shkon në kapsulë veshkave glomerular, ajo mundëson formimin e urinës primar.
Pastaj fillon procesin e serotonines profyltrovavsheysya ujit dhe substancave ajo do tuba reabsorption.
Procesi i tretë është sekrecion kur qelizat tubthit departamentet mund të lëvizin nga lëngu ekstracelular në lumenin e nephron substancave inorganike dhe organike të sintetizuara në tubthat celular.


Të tre këto procese ndodhin përfshin hormonet dhe sekrecion shpejtësi, reabsorption dhe filtrimit varet nga gjendja e trupit dhe e substancave biologjikisht aktive autakoidov dhe nerva efferent.
Kështu, faza fillestare e formimit urinë e urinës në veshkë varet kapsulë klubnychkovoy, i cili është mekanizmi kryesor që ultrafiltration i plazmës së gjakut, kështu që të gjitha substancave të ulët molekulare nga plazma klubnychkovыy kalojnë përmes filtrit.
Ky filtër unik është një pengesë dhe pothuajse indiferent ndaj substancave macromolecular, dhe procesi ultafyltratsyy mund të ndodhë për shkak të dallimin hydorostatycheskoho presionin e gjakut, dhe i njëjti presion në kapsulë glomerular dhe procesi i përfshirë presioni oncotic e proteinave plazma.

Të gjithë membrane filtrimin nëpërmjet të cilave lëngu në kavitetin e lumen kapilar capsule glomerular dhe ky fylratsyonnыy barrierë përbëhet nga këto shtresa, ajo e qelizave endoteliale capillaries, membrana bodrum dhe qeliza epiteliale të organeve të brendshme (brendshëm) shtresë e kapsulës ose podotsytы.
Miratimi i proteinave të gjakut mund të ndërhyjë molekula të ngarkuara negativisht ose polyanyonы që janë pjesë e themelore membranës substanca bodrum.

Filtrimit të proteinave të cilat kanë një ngarkesë negative, është e kufizuar për shkak të madhësisë pore të klubnychkovoho filtër kështu shumë filtër përbërja klubnychkovoho varet эpytalyalnoho pengesë dhe bodrum membrana.

Në formimin sekondarë faza e urinës në veshkave ose reabsorption dhe është në tubthave e nephrons, në formën e serotonines, ose reabsorption. Në këtë rast, urina primare në gjak për shumicën e kripë, ujë, vitamina, aminoacidet dhe glukoze, si rezultat i këtij procesi, një ditë të bëhet 170 litra urinë primar, rreth 1.4 l urinë përfundimtar.
Një sasi e madhe e acidit askorbik, fosfateve, bikarbonateve, sulfateve, joneve magnez, kalium, natrium dhe aminoacidet, glukozë dhe proteina nga urinë primar mund të jetë zhytur në gjak.


Lak i Henle në këtë rast është efektive sa përqendrohet sistemin protivotochnaya dhe për shkak të faktit se ndarja e skajor joneve tubth natriumit dhe të klorit është një rritje në presionin osmotike e indeve palcë fluide, dhe në këtë rast urinës që vijnë në yzvytыy skajor kanal bëhet hypotonic.
Para se të dal urinës nga trupi, cikli ure zhvillohet në pjesët e fundit të sistemit kanal. Kjo rrit përqendrimin e substancave ure dhe pastaj të largohen në një formë të koncentruar që nxit mbajtjen e ujit në trup.