Llojet e ujërave minerale dhe përdorimin e tyre


Tregu i ujit mineral varg është shumë e gjerë. Megjithatë, jo të gjithë e di se ka lloje të ndryshme të ujërave minerale dhe përdorimi i tyre në trajtimin e sëmundjeve të ndryshme është gjithashtu e ndryshme. Një ujë mund të të ndihmojnë të tjera, në të kundërtën, përkeqësojnë të njëjtën sëmundje. Prandaj ajo është e dobishme për të kuptuar përbërjen e ujit dhe kur ju duhet të pini.
Çfarë është ujë mineral?
Ky ujë, i cili përmban në përbërjen e tretur elementet e saj minerale, kripëra dhe substancave biologjikisht aktive.
Me përdorimin e saj të ujit të ndarë në 2 lloje:


- të pijshëm;
- spa (aplikuar nga jashtë).

Nuk janë karakteristikat themelore që përcaktojnë vetitë e ujit dhe përdorimi i saj është:
- mineralizimit totale
Kjo shifër tregon se sa ujë është shpërbërë mineralet (kripëra). Në varësi të përqendrimit të këtyre substancave për gram për litër ujë mineral janë të ndarë në:
- mineralized (1-2 g / l)
- mineralizimit të ulët (2-5 g / l)
- mineralizimit të mesme (5-15 g / l)
- kripësia e lartë (15-30 g / l)

- ujë mineral shëllirë (35-150 g / l)
- krepkorassolnыe ujit (150 g / L dhe lart).

Në mënyrë të ngjashme, në varësi të mineralizimit të ujit të pijshëm janë të ndara në 3 lloje:
1. ujit mineral terapeutik
Ky lloj është përdorur ekskluzivisht për trajtimin nën mbikëqyrje mjekësore. Uji i tillë në asnjë rast nuk mund të përdoret në mënyrë të pavarur. Zakonisht ky lloj pranë burimet e ujit mineral janë ndërtuar vendpushime apo vendpushime, të tilla si Morshyn, Truskavets. Mineralizimi i ujit të lartë prej 10 g / l.

2. Medicinale pijshëm ujë mineral
Ky formular mund të përdoret për qëllime mjekësore dhe për të pijshëm (jo e rregullt). Merrni këto ujëra aq mirë është të përshkruara nga mjeku. Mineralizimit tyre varion nga 2 deri 10 g / l. Ata janë mjaft të njohura dhe janë shitur në një farmaci ose edhe në raftet e supermarketeve.
Ajo duhet të mbahet mend se përdorimi i tepruar i ujit mjekësore dhe mjekësore, tryezë në trup nuk është një shkelje e bilancit me ujë kripë.
3. ujë ushqimor.
Mineralizimi i këtij lloji i ujit të ulët për 2 g / l. Ato mund të përdoren për pirje të rregullt. Ata nuk kanë asnjë efekt terapeutik.


- Përbërja jon,
Përbërja e ujit mineral mund të përfshijë shumë elemente që ndihmojnë të ruajtur ekuilibrin e lëngjeve dhe electrolyte në trup. Elementet kryesore janë magnez kalium kalcium sulfat bikarbonat natriumi klori
1. Kaliumi. Ky element rregullon metabolizmin ujit kripë, ndikon në përçueshmëri e impulseve nervore. Ajo rrit tonin dhe peristaltikės dhe stomakun.
2. natriumi. Si kalium rregullon metabolizmin me ujë kripë gjithashtu ndikon në sistemin kardiovaskular dhe përçueshmëri nervor.

3. Kalciumi. Merr pjesë në ndërtimin e kockave, dhëmbëve. Ajo ndikon në kryerjen nervore, koagulimit të gjakut.
4. Magnezi. Merr pjesë në kryerjen nervore, është pjesë e shumë enzimeve, aktivizon traktit digjestiv.
5. Klori. Mban ekuilibrin fluide dhe electrolyte, është e përfshirë në procesin e tretjes në stomak.
6. sulfate. Zvogëlon sekretimit të acidit klorhidrik në stomak, rrit sekretimit biliare.
7. bikarbonat. Rrit sekretimit të acidit klorhidrik, rregullon ujë dhe kripë ekuilibrin.

Në varësi të kombinimit të joneve të përbërë nga uji i quajtur ndryshe.
Për shembull, në qoftë se uji është i dominuar nga natriumi dhe bikarbonatit joneve quhen alkaline ose sode nëse natriumi, klorur dhe bikarbonat - kripur alkaline, etj

- Gazrat disponueshmërinë
Ujë mineral që përmban gazra tretur në to, dhe në varësi të llojit të gazit janë:
1. carbonated ujë - dioksid karboni që përmban (SOA)
2. sulfidit - sulfides (N28 + NS)
Sulfide hidrogjeni 3. - në pH 4. azotit - " azot

5. metan - metani (CH4)

- prania e elementeve bioactive, mikroorganizmave dhe materies organike
Ujë mineral mund të përmbajnë substanca të ndryshme të tilla si bor, hekur, arsenik, silic, kobalt, mangan, etj Në varësi të arsyeshme e sendeve të përdorura për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme të traktit gastrointestinal.
- Reagimi i Mjedisit (pH)
Për pH Ujërat minerale janë të ndarë në tri lloje:
1. Acid (pH - 35-65)
2. Neutral (67-72)
3. alkaline (pH - 73-85).

Në çfarë sëmundje duke përdorur ujë mineral?

- ulçerë
Përdorni ujë mineral të ngrohtë. Në ujë mineral aciditeti normal pini një orë para ngrënies, në të ulët - gjysmë ore para ngrënies.
- sëmundje fshikëz e tëmthit
Për këtë ujë mineral sulfate qëllimi, i cili stimulon aktivitetin e vrer.
- sëmundje të veshkave
Ne rekomandojmë përdorimin e ujit bikarbonat-alkaline mineral, si dhe me përmbajtje të ulët kripë.
- sëmundje të mëlçisë
Rekomandojnë të pranojë ujin sulfate për të ndihmuar të rivendosur qelizat e mëlçisë.

- gastrit
Merrni bikarbonat-alkaline dhe alkalino-tokësore-bikarbonat ujë mineral. Në prani të Helicobacter pilori duhet të merret ujë sulfate.
- diabet
Me diabet, trupi humbet shumë lëngje, kështu që ju duhet për të rivendosur ekuilibrin me ujë kripë përdorur bikarbonat-kalcium, sulfat natriumi dhe minerale ujërat.
Në sëmundjet akute e trajtimit të ujit mineral traktin gastrointestinal është i kundërindikuar.