Qumështi ushqimi nevojshme


Qumësht - produkt i parë që ne përpiqemi pas lindjes. Nga rruga, njerëzit - vetëm krijesa të cilët vazhdojnë të përdorin qumësht si të rriturit, me përjashtim macet. Megjithatë, shumë pyetje interesante: qumësht i nevojshëm ushqim apo jo? A është e nevojshme dhe nëse ajo mund të përdoret gjatë gjithë jetës? I cili qumësht duhet të qëndrojnë në sterilizuar apo pasterizuar? Çfarë më mirë që të preferoni qumështin: lopë apo dhi? Të gjitha këto pyetje që ju do të mësojnë pas leximit artikullin në lidhje me ushqimin e nevojshme - qumësht.


A është e nevojshme dhe është e mundur që të përdorin qumësht për të gjithë jetën?
Qumësht - një ushqim shumë të nevojshme dhe të vlefshme. Proteinat e përfshira në të, në mënyrë të balancuar të përkryer që është ushqyese për të rriturit, shpesh të mirë dhe të shpejt tretet. Për shkak se qumështi është e rekomanduar veçanërisht për ata që vuajnë, për të mbështetur forcat dhe të mos shpenzojnë shumë energji për tretje. Por jo të gjithë njerëzit janë të lejuar për të pirë qumësht. Kjo është veçanërisht e vërtetë e njerëzve të cilët ekzistojnë origjinalitet të qumështit që përmban laktozë në qumësht. Sipas statistikave, 75% e planetit tonë asimiluar qumësht të tërë. Në Evropë, për shembull, njerëzit e tillë ka rreth 5%, dhe në Afrikë dhe Azi për 90%. Arsyeja për intolerancës - mungesa e lactase enzimë, e cila është përgjegjëse për ndarjen e trupit të lactose. Prodhimi i lactase bie me moshën, të vjetër personi është, më e keqe është e zhytur në qumësht. Nuk janë raste të rralla kur intoleranca është lindur. Pra, disa Varësia nga qumështi me pak qumësht të pimë, më keq ajo është zhytur. Këtu është një shembull: një njeri që nuk e pijnë qumësht për një kohë të gjatë, vetëm pini disa gota, dispepsi ajo do të sigurohet. Në qoftë se trupi juaj reagon ashtu si edhe të përpiqen për të pirë gllënjka të vogla të qumështit ose të shkojnë në produktet e qumështit - kos, djathë, gjizë, kos.


Qumështi përmban një sasi të madhe të mineraleve shumë të vlefshme dhe thelbësore: kalcium, kalium, magnez, natrium, fosfor, klor, squfur dhe substancave të tjera.

Qumështi i papërpunuar, sapo ka marrë nga lopët pas mjeljes, ka veti antibacterial për shkak të antitrupat e saj ekzistuese dhe qelizat e bardha të gjakut. Në mikroorganizmave dyshe qumështit jo vetëm në rritje, por ul. Megjithatë, nëse një lopë është i sëmurë, atëherë ajo mund të jetë e E. coli, e rrezikshme për shëndetin tonë. Përveç kësaj, ajo mund të përmbajë salmonelës dhe Staphylococcus. Prandaj, blerja e tregut të qumështit vendas të mos jetë dembel dhe të jetë i sigurt për të vlim. Kjo metodë e thjeshtë që ju të përgatisë produkt për ushqim të mëtejshme dhe do të kursejnë veten e tyre dhe të dashurit e tyre nga infeksioni.


Çfarë qumështi më i mirë, i pasterizuar apo sterilizuar?
Çfarë është pasterizim? Para së gjithash - një proces që ju lejon për të shkatërruar të gjitha bakteret dhe mban të gjitha pronat e të dobishme dhe të vlefshme të qumështit. Fillimisht kjo metodë është projektuar për vdekjen e bacil gungë, e cila është ende ballafaqohet shumë shpesh në qumësht. Qumështi është ndezur për 85 gradë dhe të ftohur menjëherë.

Kur qumështi sterilizues ngrohet në një temperaturë prej 115-150 gradë dhe të qëndrojë për 10-15 minuta. Kjo jo vetëm që ndryshon shijen dhe ngjyrën e qumështit, por edhe shkatërron një pjesë të ushqyesve, modifikon proteina dhe yndyrna.


Ne preferojnë, lopë apo një dhi?
Besohet qumështit që dhie, ndryshe nga të lopës më pak alergjike, tretet mirë dhe më e dobishme. Kjo është e vërtetë. Në më shumë proteina qumështi dhie, vitaminë A, kalcium dhe kaq të çuditshme, më pak kolesterol, edhe pse ajo është qumështi i lopës shumë kaloriynishyy-së. Megjithatë, si qumështi i lopës, dhia gjithashtu përmban laktozë dhe njerëzit që vuajnë nga intolerancë në qumështin e lopës me dhi duhet të jenë të kujdesshëm.