Rreziku i OMGJ-ve në shëndetin e njeriut


Shumë dyqane janë të pajisur me etiketat e ushqimeve në paketim: "Përmban OMGJ" ose "OMGJ". Çfarë është kjo akronim misterioze? Ajo që ne dimë për ushqimet e modifikuara gjenetikisht? Dhe a ka një rrezik të OMGJ-ve në shëndetin e njeriut?
Deshifrimin shkronjat misterioze
Fillimisht deshifroj thotë akronimin OMGJ ". OMGJ - organizmave të modifikuar gjenetikisht. Me fjalë të tjera, ata organizma të ADN-së të cilëve futur artificialisht një ose më shumë gjene nga organizmat e tjerë ose klasat e tyre për të shtuar pronat e reja. Rezultati është kalimi organizmave transgenic gjen apo transgenes.Pse njerëzit mbështeten në shkeljen e natyrës lirisë që krijoi gjenetike "portrete" të gjitha krijesat e gjalla në planetin tonë? Çfarë veçantë pronat e bimëve do të marrin nga shkencëtarët dhe për çfarë? Në terma të thjeshtë, për të mirën dhe për shëndetin e njeriut. Këtu janë disa shembuj:
• Në qoftë se struktura gjenetike e akrepit gjen patate të zbatuar, rrënjët do të jetë i mbrojtur nga Beetles Kolorado. Një gjen duke përdorur bakteret "tyurynhskoy shkopinj" mund të mbrojë patate nga ndonjë dëmtuesit.
• Në qoftë se ju shkruani një gjen ngec thellë në strukturën e misri, domate, soje, ne të merrni varieteteve holodoustoychyvыe e bimëve që mund të jetë rritur edhe në veri Largët.

• Në qoftë se struktura e orizit apo sheqerit panxhar embed gjen të mëlçisë të njeriut, këto bimë të bëhen rezistente ndaj pesticideve të përdorura për të vrarë dëmtuesve.

Procesi i futjes gjene të huaja në strukturën gjenetike të organizmave tepër e komplikuar, pasi ajo nuk duhet të shkelin gjenotip të uzinës.
Ajo do të duket se punën e geneticists justifikuara dhe duhet të sjellë përfitime dhe të ju lejojnë të cilësisë korrjes. Pse shumë njerëz besojnë se sot ekziston një rrezik real i OMGJ-ve? Janë ushqime të modifikuara gjenetikisht me të vërtetë të rrezikshme për shëndetin? Atë që ata të drejtë?


OMGJ paidentifikuar
Rreziku kryesor i OMGJ-ve sot është se ata janë ende shumë të rinj, në mënyrë që njerëzimi ende nuk mund të jetë i sigurt se ata nuk do të bëjë ndonjë dëm. Nuk ka konsensus në komunitetin shkencor. Disa ekspertë kanë paralajmëruar për një "pasoja afatgjata" për shëndetin e njeriut, ndërsa të tjerë thonë se rreziku i OMGJ - një mit. Mediat shpesh marr dhe të shtrembërojnë informacionin. Situata është e komplikuar nga fakti se edhe mbështetësit e përdorimit të teknologjisë gjenetike modifikim mund të mos jetë në dispozicion për të shpjeguar të konsumit mesatar, ajo është esenca e këtij fenomeni.


Përveç kësaj, përkrahësit e ushqimeve të modifikuara gjenetikisht tha se ata do të jenë produktet e lirë konvencionale dhe për të ndihmuar të mposhtur urinë në planetin tonë. Kjo ka çuar në mendimin se ne duam për të ruajtur dhe çfarë të besojnë qëllime të sinqerta të shkencëtarëve nuk mund të jetë se ka një konspiracion ndërkombëtar për shkatërrimin e njerëzimit. Pra vetëdija masë ishte frika e OMGJ-ve. Këto prodhuesit përdorin produktet "natyrore", në mënyrë për të bindur klientët për të blerë prodhimet e tyre është, ajo është e mjaftueshme për të vënë në mbishkrimin etiketë në shkronja të mëdha: "Jo OMGJ".


Pro modifikuar gjenetikisht produkte
Interesante, pa e ditur atë, ne përdorim produktet OMGJ për një kohë të gjatë dhe çdo ditë. Për shembull, bukë. Kjo është objekti i parë i gjenetikës gruri eksperimente në lidhje me problemin e kontrollit të dëmtuesve. Njerëzimi rritet modifikuar grurit me 60 vjet e XX e shekullit, megjithatë, fermerët tanë kanë filluar ta bëjnë atë më vonë. Përdorimi i farave të modifikuara ndihmon të mbledhë të korrat më të bollshme dhe të padëmshme në krahasim me ato kohë kur fusha janë proceduar ahrohymzaschytы avion.


Cilat janë përfitimet e modifikimit gjenetik?
• Nëpërmjet bimëve gjenetike përpunimit modifikim me pesticide të reduktuara apo anuluar krejtësisht. Pra, nuk vë në dukje përpunimin e patates.
• Cilësia e kulture dhe mbijetesa e saj është përmirësuar.
• Kostoja e ushqimeve të modifikuara gjenetikisht më pak, pasi kostoja e kultivimit dhe përpunimit të tyre janë ulur.
• Frutat dhe perimet mund të fitojnë dhe shije për "urdhër" të konsumatorëve. Për shembull, bostana e modifikuara gjenetikisht janë gjithmonë e ëmbël.

• bimët OMGJ janë rezistente ndaj kushteve klimatike.
• dallojnë modifikuar gjenetikisht ushqim për shije të jetë e mundur. Prandaj gabimisht supozojnë se në qoftë se ju mendoni se kastravec pa shije, ai i sigurt është modifikuar gjenetikisht. Përkundrazi, perime rritur në serrë.

Zhvillojë dhe disa frika të tjera të njeriut modern të OMGJ-ve.
• Ne duhet të jenë të vetëdijshëm se përdorimi i produkteve OMGJ një person nuk e humb stabilitetin dhe speciet e tij fillon të kthehet në një ngec apo akrep. Gjenet e huaj nuk mund të jetë i ngulitur në ADN e njeriut natyrisht. Së fundi, të gjithë ngrënë ushqimi ynë përmban gjene. Pasi në stomak, ushqimi tretet në nivelin e grimcave elementare. Ata janë të zhytur ose excreted. Nuk gjen nuk mund të "merrni mbërthyer" në trup dhe të fillojnë për të shkatërruar zinxhir ADN e njeriut.

• modifikuar gjenetikisht ushqime nuk ndikojnë në sistemin imunitar, dhe përdorimin e disa produkteve natyrore mund të ndikojë negativisht, pasi ato mund të pësojnë përpunim kimikate.