Rreziqet për shëndetin e peshkut dhe produkteve detare


Nga deti banorët invertebrate përfshijnë të gjitha oqeanet dhe detet - lobsters, gaforret, midhje, karkaleca, oktapod, oysters, calamari dhe më shumë. Në këtë artikull ne e konsiderojmë jo vetëm përfitimet, por edhe rreziqet për shëndetin e peshkut dhe produkteve detare.
E bardhë
Mish jeta detare është konsideruar si një produkt unik, pasi këto shijshme përmbajnë sasi të mëdha të proteinave dhe është i ulët-kalori. Ky ushqim deti mund të hahet në sasi të pakufizuar, pa frikën e shtim në peshë. Ushqim deti Proteina absorbohet shumë më shpejt se derri ose viçi proteina që lehtëson tretjen.Elementët gjurmë dhe minerale
Dihet se deti pasurojnë trupin tonë të dobishme elementët gjurmë dhe minerale. Gaforret, për shembull, të plotësoj fosfor aksioneve dhe hekur, përmban shumë kallamar kalium, butak janë të pasura me bakër dhe nikel, midhjet dhe mburremi një përmbajtje të lartë të kobalt. Peshku Detare përmban vitamina A, D dhe B, dhe jod, fosfor, zink, hekur, mangan dhe bakër.
Nëse rregullisht hani ushqim deti dhe peshk, mund të forcojnë shëndetin e shkëlqyer e muskulit të zemrës, si dhe për funksionimin e saj të qetë acidet e nevojshme polyunsaturated përfshira në këto produkte magjike.


Cilat janë kërcënim deti
Për të gjitha cilësitë e tij të dobishme deti mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme në shëndetin e njeriut. Për shembull, një peshk grabitqar detare mund të përmbajnë substanca të rrezikshme të tilla si merkuri dhe prodhimet e detit dhe butak të tjera mund të mblidhen metalet e rënda. Midhje, karkaleca dhe kallamar nganjëherë kthehet në përbërjen e vërtetë të arsenikut, i cili mund të shkaktojë helmim të rëndë.

Duhet të theksohet se disa njerëz mund të jenë shumë të ndjeshëm ndaj ushqimeve të caktuara me origjinë detare. Ata shpesh nuk është një alergji, e cila shoqërohet me skuqje, kruarje dhe skuqje të lëkurës. Në rastet më të rënda, mund të ketë ënjtje të fytit, dhimbje koke të rënda dhe madje edhe humbje të plotë të vetëdijes.

Vlen të përmendet një kërcënim më shumë për shëndetin e peshkut - është prania e parazitëve mikroskopike. Nëse produkti nuk është trajtuar siç duhet, këto parazitëve të marrë në trup dhe provokojnë sëmundje serioze. Sa për vlerësimin sanitare e peshkut të detit është shumë më e pastër se lumit. Përveç kësaj, peshku lumi përmban pothuajse asnjë mangan, jod, fluorit, bakri, dhe shpesh është burimi i helmintiasis.

Si te zgjidhni peshk
Para së gjithash është e nevojshme që të i kushtoj vëmendje të ngjyra e peshkut, ajo duhet të jetë një ngjyrë natyrale. Përveç kësaj duhet theksuar erë dhe cilësi të produktit: salmon, për shembull, ka erën e kastravec të freskëta apo erë deti. Nëse peshku është formë e ndryshme e parregullt, përdorimi i saj nuk duhet të jetë. Është shumë më e sigurt për të blerë peshk i ftohtë apo i ngrirë.

Kur të blesh oqean peshk më të mirë për të preferojnë dy peshq të vegjël se një i madh. Kjo është për shkak se një peshk i madh të notuar më të gjatë dhe mund të absorbojnë një sasi të madhe të metaleve të rënda. Nëse peshku ende kasolle, ajo mund të vijë merkur me trupat e viktimave.

Toka Dëmtimi
Rreziqet që paraqesin një enët tradicionale japoneze mund të shkaktojë dëm të madh për shëndetin e njeriut. Sushi janë bërë nga produktet detare që i nënshtrohen përpunimit të vogël termike, kështu që ky produkt delikate, dhe gjatë magazinimit të zgjatur mund të bëhet një terren ushqyes për bakteret e rrezikshme jetën. Përdorimi i tokës mund të çojë në sëmundje të ndryshme gastrointestinale, kështu që të mbajë këto ushqime rekomandohet jo më shumë se disa orë, dhe më të mirë për të ngrënë ato menjëherë pas gatimit.


Ky produkt, si tokë është një burim potencial nga krimbat, madje edhe salcë nxehtë nuk mund të zgjidhë këtë problem. Për të zvogëluar rrezikun e krimba për sushi kontraktuese duke përdorur peshk detare, si ajo rrallë kthehet infektuar. Megjithatë, nuk janë parazitë që mund të ndikojnë në disa lloje të peshkut detare, kështu që e vetmja mënyrë për t'u mbrojtur nga krimbat ende janë të trajtimit të kujdesshëm të ngrohjes, kriposje dhe ngrirjes. Për të dezinfektoj peshku duhet të qetësohuni në -18 gradë për tre ditë, ose mbështetur në -27 gradë për 12 orë. Sigurt për krimbat është sushi me copa tymosur peshk, si në procesin e pirjes së duhanit është parazitëve plotë vrasin.


Rrezik të madh të ekspozuar dashuruar sushi tuna, siç është ky peshk mund të mblidhen përqendrime të larta të merkurit në trupin e tyre. Për të shmangur duke shkaktuar dëme të mëdha për shëndetin, ne rekomandojmë si në vijim përdorimin e tokës jo më shumë se një herë në muaj, dhe për fëmijët e produkteve të tilla në përgjithësi kundërindikuar.
Ndotja e peshkut me merkurit lidhur me asgjësimin pahijshme e pajisjeve që përmbajnë këtë substancë të dëmshme dhe të rrezikshme. Burimi kryesor i merkurit është deponitë patrajtuara të ujërave të zeza, në të cilat zhiva është e lëshuar në oqean, absorbohet nga algat dhe kështu shtrihet më tej përgjatë zinxhirit ushqimor. Si rezultat, përqendrimet e mëdha të merkurit janë gjetur në trupin e peshkut jetëgjatë grabitqare, njëri prej të cilëve është ton.


Nutritionists theksojnë se sushi tepruar hahet bërë duke përdorur alga deti Nori, mund të ndikojë negativisht në shëndetin e gjëndrës tiroide shkak të jodit tepruar. Ashtu si në vitet e fundit, popullariteti i këtij gjellë ekzotike vetëm rrit, rrit rrezikun e sëmundjeve të rënda të tilla si hyperthyroidism, e cila çdo vit sëmuren dhe 40 milionë njerëz.

Pra, para se ju tërheq përfitimet shëndetësore të peshkut dhe ushqim deti, për të menduar në lidhje me shpërndarjen racionale të këtyre shijshme në menutë e tyre të përditshme.