Shkaqet dhe simptomat ortoreksiyi


Kohët e fundit, gjithnjë e më shumë njerëz filluan të reflektuar mbi korrektësinë e ushqimit të tyre. Ndoshta arsyeja për këtë mënyrë të shëndetshme të jetës, dhe tendencat mund modës. Yjet e Hollivudit ndajnë sekretet e tyre të humbjes së peshës, tregojnë formën e shkëlqyer fizike, duke folur për vegetarianism dhe produktet organike. Megjithatë, këshilla e tillë nuk ka gjithmonë të përfitojnë nga njerëzit e zakonshëm. Kjo shpesh çon në faktin se një person fillon të ngrënë në një orar, iu afrua me kujdes në zgjedhjen e ushqimeve. Cilat janë shkaqet kryesore dhe simptomat ortoreksiyi dhe si për të shmangur këtë problem?


"Ajo që shumë - kjo nuk është e ndjeshme" - proverb i Ukrainës, që do të thotë se çdo gjë që nuk është në proces, kjo nuk është e madhe. Kjo deklaratë nuk është vetëm zakone të këqija, por edhe disa ato të mira. Ajo është bërë modë në kapjen në kohë të fundit të ushqimit të shëndetshëm është shkaku i sëmundjeve të tilla si ortoreksiya. Pjesë e fjalës "orto" e përkthyer nga greqishtja si "korrekte", dmth dëshirës për rrugën e drejtë e jetës, e cila gradualisht kthehet në mani. Për herë të parë ky term është përdorur nga mjeku amerikan Stephen Bretmanom. Ai do të thoshte këtë term çrregullime të hahet, duke i vënë ata në të njëjtin nivel me sëmundje mendore njohur si bulimia dhe anoreksi. Megjithatë, disa ekspertë e kundërshtojnë atë shkaqet dhe simptomat e çrregullimeve të hahet të shoqëruara me sëmundje mendore, ndërsa të tjerët, në të kundërt, përfshijnë ortoreksiyu në fazën e anoreksi. Por, gjithsesi, deri më sot, rreth gjashtë për qind të Amerikës vuajnë nga kjo sëmundje. Pavarësisht nga fakti se ende nuk ortoreskyya njohur plotësisht çrregullim mendor, ende studimet e saj ekzistencës shumta dhe statistikat.


Arsyet ortoreksiyi
Terapistët besoj se ortoreksiya tipike për njerëzit të prirur për analizë e vetvetes, gërmimi në veten e tij dhe për veten e tij shumë të vëmendshëm për njerëzit të cilët shpesh e gjejnë veten në sëmundjet e ndryshme. Arsyet ortoreksiyi thyer fëmijërinë, kur fëmija nuk është i lavdëruar, por gjithmonë pohoi paaftësinë e tij dhe të papërshtatshme. Prandaj, këta njerëz janë duke u përpjekur për të provuar për të gjithë se ata janë të aftë për diçka që ata mund të kontrollojnë veten, refuzojnë ushqim të preferuar, cookies ose patate të skuqura. Megjithatë, admiruar mënyrën e shëndoshë të jetës, njerëzit vetëm duke u përpjekur për të fshehur boshllëkun e brendshme, që nuk dëshirojnë të shikojmë në realitetin. Shenjat ortoreksiyi nganjëherë të krahasueshme me shenjat e alkoolizmit, një person që nuk dëshiron të kërkojë një mënyrë për të dalë nga situata të vështira thjesht duke kryer problemet e tyre në alkool. E njëjta gjë ndodh kur ortoreksiyi. Njerëzit që vuajnë nga kjo sëmundje, torturojnë veten workouts në palestër, torturuar veten dietat dhe kufizimet e ndryshme që të mos shohin problemet reale. E gjithë puna e tij thjesht nuk i japin atij kohë për të peshoj jetën e tij. Ndoshta është koha për të menduar për martesën, ose, në të kundërtën, divorc apo ndryshuar punë.


Viktimat e kësaj sëmundjeje janë njerëz që përpiqen gjithmonë dhe kudo për të ngrënë si duhet, me kujdes shpërndani dietën tuaj, të hani në orar. Këta njerëz janë vazhdimisht në rritje listën e produkteve të dëmshme të ndaluara. Ndryshe Amerikës në vendin tonë ortoreksiya ndodh në vajzat e reja adoleshente. Sigurisht, për të përcaktuar shkaqet e vajzave sëmundje nuk është e vështirë, është e vështirë për t'i rezistuar presionit kur në televizion dhe revista mbulon të shohim bukurinë e hollë e re me organet delikate. Dhe, edhe më e vështirë - është që të arrijë të njëjtën bukuri. Kjo është arsyeja pse vajzat dhe torturuar veten dietat modë hedh ushqime të preferuar, dhe të hani atë që është e lejuar. Ortoreksiya shpesh i shoqëruar nga një ndjenjë e fajit që lind kur ngrënë diçka shumë të dëmshme dhe të ndaluara. Pacienti fillon të urrej veten për dështimin për të ndjekur një dietë që të çon në një nënvlerësim të vetë-respekt. Personi thjesht pushon për të shijuar jetën, ai ndihet mirë vetëm nëse e saj shërben dietat. Zakone të tilla të hahet të kthehet të dobishme në mani që helmet e jetës.


Shenjat ortoreksiyi
- Spekulimet e vazhdueshme në lidhje me nevojën për të ndjekur një mënyrë jetese të shëndetshme;
- frika e gjetjes yndyrë dhe të sëmurë;
- përjashtimi i të gjitha ushqimeve tuaja të preferuara dhe t'i zëvendësojë në të dobishme, më pak të shijshme;
- Planifikimi vakte në ditë;
- Refuzimi i karbohidrateve ose yndyrave;
- Paaftësia të hahet për shkak të nuk ka njohuri të enëve;
- shqyrtuar dietat reja dhe të ushqyerit.

Shikoni për të afërmit e tyre. Nëse vëreni praninë e të paktën një karakteristikat ortoreksiyi, ju do të duhet të marr ndihmën e një specialisti. Si me anoreksi, ortoreksiyu mund të shërohet vetëm nëse pacienti është i vetëdijshëm për problemin e tyre dhe për të ndihmuar atë në shërim duhet të ndihmojë miqtë dhe të afërmit.


Në të gjithë ju duhet të dini se kur do të ndalet, madje edhe në mënyrë të drejtë të jetës. Nuk ka nevojë për të shkuar shumë larg, krejtësisht duke i dhënë dorë nga ushqime tuaj të preferuar. Pas mohuar veten kënaqësi për hir të modës, ju jeni duke bërë një gabim të madh.