Një dyoksidi i sulfurit ushqim shtues


Në industrinë ushqimore është përdorur gjerësisht dioksid squfuri ushqim shtues, e cila lejon fruta proces i ngadalshëm Browning, perime, dhe pengon formimin melanoydynov (komponimeve temnozabarvlenyh). Dioksidi i squfurit është tërheqës për prodhuesit në se ajo ka efekt ruajtës, por përveç kësaj ajo ka një numër të pronave të tjera, duke përfshirë mjaft negative për personin. Ky ushqim shtues është përdorur lehtësisht në industrinë ushqimore si dioksidi i squfurit mund të arrijë një efekt të caktuar, duke e bërë atë një sukses i madh për të shitur produktin, por sa e keqe kjo lidhje e njeriut?


Një ushqim shtues E220 - dioksidi i squfurit, një gaz pa ngjyrë që është irrituese erë. Kjo është toksik, i rrezikshëm për shëndetin, por është përdorur me sukses për të ruajtur disa ushqime, si ka aktivitet antimicrobial. Në produktet e mishit kjo lejon ushqim shtues të pengojnë rritjen e baktereve, përveç kësaj, në një farë mase, ajo mund të arrijë t'u ngjyrosur qëndrueshme e mishit dhe produkteve të mishit. Në fund të fundit, nëse përdoret në produktet e mishit ushqim shtues dioksidit të squfurit E220, ajo detyron konsumatori të besojmë se para se ajo është produkt i freskët se ajo në fakt është. Kjo përshtypje e rreme kohët e fundit në shumë vende konsiderohet si një shtrembërim, mashtrim, falsifikim, por është përdorur në këtë ditë.


Si ky ushqim shtues ruajtës është përdorur në produktet e frutave, si një produkt i ndërmjetëm i cili është larguar pastaj me vakum ose ngrohje. Megjithatë, në sasi të caktuara ruajtës dhënë mund të mbahet në produktin përfundimtar. Në mënyrë që të ruajë këtë fryt është përdorur si një do të thotë antimicrobial, dhe kryen funksione të tjera të sigurisë (reagimit errësirë, shkatërrimi i vitaminave). Në praktikë, përdorimi përqendrimi është shumë më e ulët se e nevojshme për të mbrojtur produktet nga mikroorganizmave dhe veprimtaria e saj antimicrobial nganjëherë nuk është mjaft e mjaftueshme për disa produkte (p.sh., që përmbajnë sheqer).


Edhe dyoksidi i sulfurit gjendet në disa pije, kryesor i të cilit është verë, në verë, duke e bërë këtë mjet është përdorur gjerësisht për të dy prodhimit të produktit, dhe tapa për përpunimin, paketimin, objekteve industriale. Në përpunimin e kësaj kulture maja gazit nuk vdes, por kur shtuar në lëng mund të arrijë më shpejt, të garantuara fermentimi. Dioksidi i squfurit shmang ndryshimin e verës - kjo skisanie, shije të keqe, fermentimi padëshirueshme dhe trashje.

Sa mund të jetë E220 rrezikshme ushqim shtues për shëndetin e njeriut?

Yyazytsirno, shumë kanë dëgjuar, shikuar inkriminuese transmetimin në TV se si produktet e ruajtura të mishit, si fruta okuryvayutsya disa gazit në ruajtje. Kjo pra do të bëhet një përpjekje mjaft fisnik për të mbajtur mallrat në një të freskëta, mikroorganizmave paprishur të ndryshme formë që ajo ruajti shijen e saj dhe shkoi në një blerës jashtë tërheqës. Megjithatë, ndikimi i dioksidit të squfurit jep trupi i njeriut, mund të jenë të dëmshme? SO2 është një gaz toksik, helmim atyre manifestim të mundshëm të simptomave të tilla si fyt gërvisht, kollë, rrufë, ngjirurit e zërit. Nëse thithur, ky gaz në helmimi përqëndrime të larta yyazytsirno, manifestuar nga të vjella, edemë pulmonare, çrregullime gjuhën, mbytje, vështirësi gëlltitjes. Kërkohet dioksid squfuri për asthmatics alerhetykiv sepse ato mund të shkaktojnë reaksione alergjike të rrezikshme për jetën, përveç kësaj, dioksidi i squfurit kontribuon në shkatërrimin e vitaminës B1.


Për dyoksidit të squfurit njerëz të ndryshëm mund të reagojë në mënyra të ndryshme. Disa qetësi mund të bartin një sasi mjaft të madhe të saj, ndërsa të tjerët në mënyrë të drejtë doza të vogla të ndihen simptoma jashtëzakonisht të pakëndshme - dhimbje koke, diarre, vjellje, shurdhim në stomak. Njerëzit me aciditet të lartë apo të ulët të lëng stomakut mund të kryejë acid sulfurik më pak të përfshira në verë. Nuk është e rekomanduar përdorimin e produkteve që përmbajnë këtë shtojce dietetike për fëmijët dhe njerëzit me probleme serioze të veshkave. Në përpjekje për të shmangur pasojat e pakëndshme e më të ndjeshëm ndaj squfurit dioksidit të inkurajuar njerëzit që të ajrit të thata para përdorimit, derdh një gotë me shiringë verë, hedh të paktën 20 minuta. Që nga substancë ka një luhatshmëri të lartë, përpunimin e produkteve, ajo është pothuajse gjithmonë plotësisht të avullohet. Që të dyoksidit të sulfurit të trupit të njeriut, oksidohet hequr shpejt me urinë.


Në vendin tonë E220 ushqim shtues është e lejuar, edhe pse përqendrimi i saj në produktin nuk e kalon një nivel të caktuar (për 1 kg të produktit - 100 mg). Në disa vende, veçanërisht në SHBA për trajtimin e produkteve të SO2 nuk është i zbatueshëm. Së fundi, dioksidi i squfurit përdoret në fusha të tjera, veçanërisht në industrinë kimike, si dhe për disa produkte zbardhues nonfood (mëndafshi, leshi, kashtë).

Pra, si një dioksidit të squfurit ushqim shtues ka një numër të pikave pozitive dhe disa disavantazhe.


Përparësitë kryesore të këtij gazi janë:
1. Aftësia për të shpejt të shpërndarë në ujë.
2. padjegshmëri.
3. Efekti Antimicrobial.
4. Aftësia për të përdorur si një ruajtës.
5. Aftësia për zbardhjen e produkteve.

Disavantazhet përfshijnë:
1. Toksicitetit.
2. erë nervoz.
3. Aftësia për të shkatërruar vitaminë B1.
4. Rreziku për sufferers alergji, njerëzit me funksion të dëmtuar të veshkave.
5. rrezikut të mbidozë e njeriut.
7. Ndikimi negativ në mjedis.